Går det att rädda bandyn?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den trista frågan måste tyvärr ställas. Vi läser ett stort antal artiklar om ekonomisk kris i våra bandyklubbar. Juniorstatistiken för de senaste 20 åren kan bara glädja gamarna i Djungelboken (för unga läsare, en Disneyfilm efter en roman av Kipling, ni får googla Kipling). 

Publikantalet sjunker, snittpriset per såld biljett likaså. Det budgeteras med sponsorintäkter på nivåer som att internet inte fanns.

Varför blev det så här och går det att göra något åt det?

På 80-talet, snäppet före barn och familj gick jag på bandy med polarna, självfallet medhavande en brun portfölj med för bandy lämpligt innehåll på Zinken. På den tiden såg vi dessutom bollen. Sen karriär, barn, hus och annat stal all tid har det inte blivit något besök alls. 

Läser vi bandytabellen och jämför med hockeyn där lagen kommer från regionala kluster med egen tillväxt som Växjö, Karlstad, Jönköping, Luleå. Solida städer med runt 100.000 individer i upptagningsområdet blir man lite ledsen. Bollnäs, Vetlanda, Edsbyn, Motala, Lidköping är inte ens nära vare sig befolkning nog eller BNP i upptagningsområdet tillräckligt. Att Hammarby ger ett storstadslag hjälper inte för i storstad är konkurrensen om människors fritid numer fullständigt gröndjävlig. 

omöjligt att bygga nytt

Att vara stor i orter som tappar befolkning skapar dessutom stora problem för tillväxten i form av juniorer. Bandyförbundets statistik är ingen glädjande läsning direkt.

Att bygga nya bandyhallar blir omöjliga beslut för kommunerna. För få utnyttjandetimmar per år, för höga kostnader för energi och för liten publik gör att den investeringen inte går att motivera mot skattebetalarna.

Sen är det inte bandyn som dör, men den professionella bandyn har jag tyvärr väldigt lite hopp för. Man har inte de resurser som krävs för att skapa attraktionskraft. 

Trenderna är att även om pengar till kommersiell idrott ökar snabbare än BNP så hamnar +100 procent av ökningen hos de största idrotterna och högst upp i den globala näringskedjan. Det är enklare att fixa en ny miljard till Premier League än hundra tusen till svensk bandy. Trist men så är det. 

Det finns lösningar

Lösningen finns självfallet. Sänk spelarlönerna till en tredjedel, investera i kompetens på att attrahera publik och sponsorer, utveckla IT-strukturer och så vidare. Det är ingen rocket science direkt, men det kommer självfallet inte att ske. Finns det en krona över och i regel redan när kronan bara är en förhoppning så spenderas den på spelare för att vinna sportsliga framgångar.

Dör den kommersiella bandyn så hittar vi bödlarna i föreningarnas styrelserum. 

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.