Går det att rädda bandyn?
Den trista frågan måste tyvärr ställas. Vi läser ett stort antal artiklar om ekonomisk kris i våra bandyklubbar. Juniorstatistiken för de senaste 20 åren kan bara glädja gamarna i Djungelboken (för unga läsare, en Disneyfilm efter en roman av Kipling, ni får googla Kipling).
Publikantalet sjunker, snittpriset per såld biljett likaså. Det budgeteras med sponsorintäkter på nivåer som att internet inte fanns.
Varför blev det så här och går det att göra något åt det?

På 80-talet, snäppet före barn och familj gick jag på bandy med polarna, självfallet medhavande en brun portfölj med för bandy lämpligt innehåll på Zinken. På den tiden såg vi dessutom bollen. Sen karriär, barn, hus och annat stal all tid har det inte blivit något besök alls.
Läser vi bandytabellen och jämför med hockeyn där lagen kommer från regionala kluster med egen tillväxt som Växjö, Karlstad, Jönköping, Luleå. Solida städer med runt 100.000 individer i upptagningsområdet blir man lite ledsen. Bollnäs, Vetlanda, Edsbyn, Motala, Lidköping är inte ens nära vare sig befolkning nog eller BNP i upptagningsområdet tillräckligt. Att Hammarby ger ett storstadslag hjälper inte för i storstad är konkurrensen om människors fritid numer fullständigt gröndjävlig.
omöjligt att bygga nytt
Att vara stor i orter som tappar befolkning skapar dessutom stora problem för tillväxten i form av juniorer. Bandyförbundets statistik är ingen glädjande läsning direkt.
Att bygga nya bandyhallar blir omöjliga beslut för kommunerna. För få utnyttjandetimmar per år, för höga kostnader för energi och för liten publik gör att den investeringen inte går att motivera mot skattebetalarna.
Sen är det inte bandyn som dör, men den professionella bandyn har jag tyvärr väldigt lite hopp för. Man har inte de resurser som krävs för att skapa attraktionskraft.
Trenderna är att även om pengar till kommersiell idrott ökar snabbare än BNP så hamnar +100 procent av ökningen hos de största idrotterna och högst upp i den globala näringskedjan. Det är enklare att fixa en ny miljard till Premier League än hundra tusen till svensk bandy. Trist men så är det.
Det finns lösningar
Lösningen finns självfallet. Sänk spelarlönerna till en tredjedel, investera i kompetens på att attrahera publik och sponsorer, utveckla IT-strukturer och så vidare. Det är ingen rocket science direkt, men det kommer självfallet inte att ske. Finns det en krona över och i regel redan när kronan bara är en förhoppning så spenderas den på spelare för att vinna sportsliga framgångar.
Dör den kommersiella bandyn så hittar vi bödlarna i föreningarnas styrelserum.
Dan Persson
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden.
Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.
I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar