Långt från stolpskott och målchanser

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nej, jag har inte legat under en sten de senaste året, men väl på ett Sveriges största barn – och ungdomssjukhus i ett antal månader nu. Idrotten visade sig bli en av de saker som höll mig vid ytan, men inte riktigt genom den sport jag trott på förhand.

Hockeyn har många värden - allt från mentalitet med maskulinitetsnorm och hård jargong, skriver Ulrika Pizzeghello

I vårt fall så har det varit ovärderligt att fått möjlighet att gå på ishockey med syskonen till det sjuka barnet i fråga och därmed uppleva en vardagsaktivitet som skapar ett andrum till det sjuka, svåra och obegripliga. 

I bröderna Lundqvist loge

Att barnen får möjlighet att sitta i bröderna Lundqvist loge och därefter få träffa Frölundas egen lagkapten, Joel Lundqvist efter matcherna i Scandinavium är toppen för både barn och föräldrar. Det visar även på ett genuint engagemang från initiativtagarnas sida. 

Henrik Lundqvist foundation är en ideell organisation som gör stor skillnad för familjer som hamnat i samma situation som oss själva. Min upplevelse är vidare att hockey funkar rätt bra som eskapism och paus för en familj som går igenom en krisartad tid. J

ag inser hur viktig idrotten är som samhällsbefrämjare, utifrån ett välgörenhetsperspektiv och social hållbarhet. Ett engagemang och ansvar som Frölunda Indians på ett fint sätt axlat med direkta insatser gentemot barn och föräldrar på Drottning Silvias Barn – och ungdomssjukhus. 

Tanken med denna betraktelse var kanske inte att det skulle bli en hyllningstext till hockeyn, tvärtom så ska jag vara ärlig att det även handlar om min egen skepsis gentemot sporten i fråga. 

Även om jag under min uppväxt tyckte om att gå på matcher och titta på Söderhamn/Ljusne HC och alltid gillade att åka skridskor och spela hockey på idrottslektionerna i den lilla bruksorten Ljusne. Att gå på hockey är numera en av familjens favoritaktiviteter, där matcher på tv också är givet till fredagsmyset.

Vikten av jämställdhet och attityder

Bakgrunden till att det varit svårt att anamma ishockeyn, grundar sig på en upplevelse av en stereotyp mentalitet med maskulinitetsnorm och hård jargong . Lägg därtill ett mindre tydligt ställningstagande emot tidig selektering av spelare på barn – och ungdomsnivå. 

För mig handlar det både om uppförande på åskådarplats och ute i verksamheten, genom förhållningssättet hos tränare, ledare, spelare och föräldrar. Det finns givetvis också goda exempel i allt detta. 

Utifrån den bakgrunden så är det oerhört glädjande när föreningar som Växjö Lakers gör slag i sak genom att tillsätta personer med specifikt hållbarhetsansvar samt utformar partneravtal som fokuserar på hållbarhet. 

Mer samhällsengagemang i hockey

Genom insatser och metoder som Locker room talk uppmärksammas vikten av jämställdhet och attityder i omklädningsrummet. Det är både effektfullt och i framkant när man väljer att lyfta fram yngre spelare innan matchstart, som pratar förhållningssätt inför en nästintill fullsatt arena. Jag är övertygad om att detta ger ringar på vattnet och att den stora åskådarmassan också nås av idrottens grundvärderingar, och att dessa även berör dem. 

Att föreningen nu återigen försöker få igång sin flickverksamhet med ett enormt gensvar från målgruppen är glädjande. Att jämställdhet är lönsamt är inget nytt, vilket också Växjö Lakers har tagit fasta på. Detta gestaltar sig exempelvis utifrån personalstyrkans  könsbalans. Mindre jämt blir det om vi tittar vidare på styrelse samt nyckelposter för ungdoms – och elitverksamhet. 

Sveriges föreningsliv och svensk idrott överlag är i många fall ett föredöme gällande jämställdhet, men det är fortfarande få kvinnor som krossar glastaken till idrottens högre positioner på elitnivå.

 Inom idrotten verkar det som att männen är bättre på att behålla nyckelpositioner genom att idogt hålla varandra om ryggen och prenumerera på prestigepositionerna.

Av någon förunderlig anledning frammanar ordet jämställdhet mycket känslor och ibland motstånd, i vissa fall från någon kvinna men i de flesta fall, män. Det märks inte minst om du ger dig in i debatten på sociala medier eller i ett forum likt detta, så kommer småpåvarna som anser sig veta bäst garanterat att göra sig till känna, med långa utläggningar om hur ”verkligheten” är konstruerad. 

Om du däremot använder ord som CSR eller hållbarhet så blir arbetet betydligt mer attraktivt och mindre laddat för många. 

Det märks även på en sport som hockeyn som på många håll ligger i framkant och som nu verkar färdas betydligt snabbare mot ett mer medvetet samhällsengagemang, vilket även inkluderar båda könen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.