Ett synnerligen märkligt RF-beslut
Den stora kvällstidningen rapporterar om hur idrottsförbunden i Sverige kan bli av med bidraget från RF om de inte har minst 40 procent kvinnor i förbundsstyrelsen senast 2021.
Förslaget saknar alla proportioner. Livstids fängelse för en cykelstöld om man översätter det till brottsbalken.
Den stora kvällstidningen rapporterar om hur idrottsförbunden i Sverige kan bli av med bidraget från RF om de inte har minst 40 procent kvinnor i förbundsstyrelsen senast 2021.
Förslaget saknar alla proportioner. Livstids fängelse för en cykelstöld om man översätter det till brottsbalken.
Jämställdhet är bra. Postmodernistisk identitetspolitik är det inte. Kvotering är identitetspolitik. Svensk idrott är mer jämställd än vårt samhälle och idrotten är så stor att den inte gärna kan vara mer än marginellt bättre än samhället.
Det är bara på området för hedersförtryck som idrotten ligger efter. RF vill inte ta i frågan, simförbundet har agerat så man kan misstänka att de är för hedersförtrycket. Tack och lov tar fotbollen ansvar i den här frågan och som största förbund så gör de skillnad.
Nu kommer det här förslaget inte att få några konsekvenser. Att det för en sport som ishockey där damidrott är ganska nytt kan ta en stund att få fram bra namn är egentligen inget problem. Det finns oceaner av duktiga tjejer som kan andra saker som event, CRM, Revenue management, sociala medier och medier, ekonomi som också behövs i Specialförbundens styrelser. Man behöver inte gilla ishockey eller kunna ishockey om man har kompetensen för hur Hockeyförbundet skall få fler att spela ishockey, fler att gå på landskamper och intäkterna från landskamperna att öka.
Ett dumt förslag från RIM
De tjejerna finns sedan ganska länge i näringslivet. Det blir en del gny i leden hos de som anser att man måste ha kvalificerat sig med 20 år på förenings och distriktsnivå men det kan man på ren svenska skita i.
Det här egentligen dumma förslaget från RIM 2017 går att vända till en nödvändig och bra kompetensförstärkning.
Sen blir inte svensk idrott mer jämställd för att vi får en jämnare könsfördelning i SF styrelser och balberedningar.
Vill vi få en bättre jämställdhet och också utveckla idrotten så är det fler kvinnor och män under 50 i våra knappa 20 000 föreningsstyrelser som är nyckeln.
Vill vi förbättra jämställdheten så måste vi få 11 åriga tjejer att stanna länge till inom idrotten.
Vi måste få unga tjejer och killar som pluggar på universitet att se det som en merit att sitta i en föreningsstyrelse.
Det finns massor att göra om man vill förbättra jämställdheten inom idrotten.
Sen är RF och svensk idrott mycket bra på jämställdhet. Den kända Dramatenskådespelaren (törs inte skriva ut hans namn) som gjorde att Josefin Nilsson tog sitt liv hade åkt ut med huvudet före i varje svensk idrottsförbund för att göra en jämförelse med kulturen som onekligen ligger efter.
Det är den verkliga utmaningen
Att man inte gör mer mot hedersförtrycket stör mig men jämställdhet är inte ett av svensk idrotts stora problem.
Ett av svensk idrotts stora problem är rekrytering av styrelseledamöter på föreningsnivå.
Jag och hustrun är klara. Vi har gjort vår värnplikt och har inte längre någon lust att lägga 10-15 timmar i veckan på att hantera ekonomiska problem i föreningen. Problem att få träningstider i anläggningar, moms och skatteproblem, arbetsrättsliga problem.
Själva idrotten är det man lägger minst tid på i en idrottsförening. Vi fokuserar på vår egen träning, livskvalitet, resor och att lära oss något varje dag så vi inte blir gamla.
Frågan hur vi varje år skall få ca 30 000 individer att ställa upp i en föreningsstyrelse är den stora utmaningen. Skälet till att styrelserna så ofta är äldre män är att de går att övertala att ställa upp ett år till. De är vare sig bäst eller mest lämpade. Men de är lojala, den sista generationen svensk folkrörelsetradition när den är som bäst.
De har annat att tänka på
Lyckas vi attrahera kvinnor och män som då mitt i karriär med små barn och ett utvecklat socialt liv och en partner med samma situation skall hitta tio timmar till i veckan är idrotten att gratulera. Fyra-fem timmar per månad är det jag tror är en maxnivå för att få det här att fungera.
Här har vi tillsammans med hur vi skall bekämpa hedersförtrycket så ett par hundratusen flickor får idrotta en av de stora utmaningarna för svensk idrott.
Det tycker jag borde vara ett bättre fokus än kvotering i förbundsstyrelser.
Dan Persson
Mest lästa just nu
Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.
Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.
CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
Max Peter Bejmer inför storpublik på sprinten i Oskarshamn under O-Ringen 2024. Hugo Mattsson/Svensk Orientering
Hösten 2018 fattades beslutet att O-Ringen skulle genomföras på Smålandskusten med Oskarshamn som nav. De operativa förberedelserna har pågått sedan dess och 21 700 besökare noterades fördelat på 19 250 deltagare och 2 450 medföljare.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.
FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar