Syftet gott, men det fungerar inte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

RF och SvFF har tillsammans med polisen infört nya visiteringsregler. Deras syfte är att minska pyrotekniken på matcherna.

Jag tror utfallet blir det omvända. Vi kommer att få mer pyroteknik än någonsin tidigare. Vi kommer också få minskat besöksantal, problem med kränkningar såväl som hot mot visiteringspersonal.

Sju års arbete med att skapa en relation och ett samtalsklimat mellan klubbar och supportrar kan förstöras på några vårveckor.

Missförstå mig rätt. Jag tycker inte om pyroteknik på fotboll. Jag vill helst förbjuda allt vad pyroteknik innebär i vårt land. Rök och eld har för mig ingenting med fotboll att göra och som Stockholmare där problemen är som störst har det länge varit en anledning att inte gå på derbyn och andra högriskmatcher.

Väljer bort fotbollen

Nu lär konsekvensen bli att jag väljer bort fotbollen helt, för jag tror att de nya visiteringsreglerna som RF, SvFF och polisen kommit överens om överhuvudet på SEF och klubbar kommer att bli totalt kontraproduktiva.

Att visiteringarna nu upplevs som integritetskränkande med påtvingat tafsande på könsdelar lär öka på ilskan hos supportrarna.

Svensk fotboll har under en sju års period lyckats minska ordningsstörningar, inleda en samverkan med supporterorganisationer, öka publiken och öka intäkter. UEFA såväl som olika ligor i Europa kommer på studiebesök för att se och lära. Svensk elitfotboll har blivit ett föredöme när det gäller publikupplevelse.

Det riskerar vi nu att förstöra. 

Den legendariska generalen Võ Nguyên Giáp i Nordvietnam som stod bakom vinsterna över både fransmän och amerikaner fick frågan vad han hade haft för strategi. Svaret är klassiskt. Strategi? Man måste vinna.

Erfarenhetsmässigt så är de nya visiteringsreglerna en strategi där sannolikheten att man förlorar är mycket hög Det hade general Giap aldrig gått med på. För att vinna krävs två saker:

  • Att de leder till att pyrotekniken upphör.
  • Att de accepteras som nödvändiga och normala av den publik som drabbas av förseningar och kränkninga

Min enkla, på empiriska grunder gjorda, bedömning är att här kommer man att förlora på båda områdena.

Supporters har unik mobiliseringsförmåga

Kännetecknande för våra supporterorganisationer är att de har en mobiliseringsförmåga som ÖB bara kan drömma om och som också gör franska bönder avundsjuka. Vi kan redan inför helgens matcher mötas av banderoller med texten SvFF Fotbollsmördare och fler bengaler än vi sett totalt under hela det senaste året. Det jag får informell information om är att det redan förekommit möten i den här frågan med en i mitt tycke mycket tråkig ton.

Allt arbete som SEF och elitklubbarna lagt ner med att i samverkan med supportrar förbättra matchupplevelsen kan raseras om supportrarnas förtroende försvinner.

Att polisen är en dysfunktionell organisation som inte klarar att vare sig beivra eller klara upp brott är något vi får leva med, skulden ligger hos våra politiker som vi själva röstat fram. Varför polisen nu valt att vara drivande i att förvärra läget på matcherna som jag bedömer som konsekvensen är trots det en helt obesvarad fråga.

Varför RF agerat som man gjort förstår jag inte. När det gäller SvFFs representanter som varit med och tagit fram detta så har jag än svårare att förstå. Att risken för att detta skadar den fotboll de säger sig vilja utveckla torde vara uppenbart.

Jag är också rädd att en av konsekvenserna av de nya visiteringsreglerna blir så omfattande störningar att det påverkar publiktillströmningarna negativt. Då går det fort innan 100 miljoner är borta från klubbarnas årsintäkt.

Det är självfallet så att jag hoppas jag har fel. Jag gör väldigt gärna en hel storpudel publikt om jag har fel och är då lika glad som alla andra. Men jag är rädd att jag får rätt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.