Matchfixning, ett växande problem
Vi läser nu om att matchen Elfsborg-Kalmar i allsvenskan utreds av polisen för misstänkt matchfixning. Vi ser nyheter om matchfixning i stora ligor i Spanien och Italien.
Matchfixning är en kriminell verksamhet som har mycket tydliga brottsoffer.
Först är det idrotten. Vem vill betala för att se matcher som kan vara uppgjorda? Det finns ett skäl till att Wrestling inte sågs som idrott.

Sen är det spelbolagen som blir bedragna av matchfixare och förlorar.
På det kommer övriga spelare som också blir lurade.
Kriminella nätverk
Det är också ett mycket svårt brott att komma åt. Att hitta mönster som indikerar matchfixning hos ett spelbolag när betten lagts hos ett par hundra är mycket svårt. Betten på en allsvensk match kan ha lagts hos utländska spelbolag i Asien och de bakomliggande ansvariga kan vara kriminella nätverk i Europa och vice versa.
Matchfixning är intressant för den organiserade brottsligheten av flera skäl. Man kan tjäna mycket pengar. Risken att åka dit är mycket liten och resultatet är att man får vita rentvättade pengar av spelbolagen.
Vår lagstiftning har blivit bättre men är fortfarande svar. Bevisningen är svår vilket vi sett med friande domar i fall som utifrån upplevts som kristallklara.
De enorma brister vi har inom svensk polis är en tillkommande del av problemet. Både i numerär och i kompetensnivå. Risken bedöms som liten på en marknad som den svenska där de kriminella gängen ostraffat kan sälja narkotika, skjuta varandra och tjäna på matchfixning medan polisen istället väljer att förstöra stämningen på fotbollsmatcher och klubbarnas ekonomi.
Aktiva får inte spela
De beslut som togs på Riksidrottsmötet att man som medlem i en förening inte får spela på matcher i den liga där man deltar är bra. SvFF har tydliggjort att spel på utvisningar, varningar, hörnor etc bör förbjudas av Spelinspektionen eftersom de uppmuntrar till matchfixning. Spel på juniormatcher och matcher under division ett bör inte heller få förekomma.
Men, jag förstår den organiserade brottsligheten. En enkel okulärbesiktning av svensk polis, läget i nationen i övrigt och slutsatsen blir att man kan tjäna pengar på matchfixning i Sverige med små risker att åka dit.
Vi får vänja oss helt enkelt.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.