Betydelsen av bådeoch för oss alla
Bara dagar återstår till VM i Doha, Qatar, och det svenska friidrottslandslaget är på väg till mästerskapet. Uppladdning har dels skett på landslagets förläger i Ostia, utanför Rom i Italien, men också i Doha, i Sverige och på andra platser i Europa. VM genomförs 27 september – 6 oktober. Rätt tränad kan betyda medaljer, övertränad fiasko. Fyra års förberedelser bortkastade i så fall.
”Överträning”. Tänkte sällan på något annat under de två åren jag gick GIH:s Mastersprogram.
Nu, sett i ett perspektiv har allt förändrats. Och ändå inte. Överträning är fortfarande i mina tankar.
Vi associerar ofta våra stjärnor med näst intill mytologiska karaktärer. När de står på fotbollsplanen, i hockeyrinken, eller i startblocken vid en stortävling och, då stannar ofta Sverige tack vare en atlets bedrifter.
Det krävs väldigt mycket träning för att bli en framgångsrik atlet, det är bekant. Och det krävs både träning och återhämtning för att atleten ska lyckas. Men i en värld där konkurrensen är stenhård kan fokusen på träning göra att för lite tid till återhämtning planeras in.
Vila och sömn hjälper inte
Har atleten och tränaren inte lagt tillräckligt med tid till återhämtning riskerar atleten att gå in i just överträning. Här väntar inte bara utebliven förbättring av den egna prestationen. Den drabbade känner mindre aptit, får sämre sömnkvalitet, blir lättare irriterad och känner att både ork, energi och motivation rinner ut.
En generell trötthet infinner sig som inte går över efter vila eller sömn. Överträning kan jämföras med en klinisk depression men den drabbade lider inte av självskadebeteende eller tankar på att skada sig.
Ett annat fenomen som delar tankeverksamheten likt en skiftarbetande gruvarbetare, är utbrändhet. Likt överträning så känner den utbrände sig konstant tömd på energi och tröttheten tar över. Och som en konsekvens blir personen lättirriterad och har svårt att koncentrera sig. Båda fenomenen leder också till problem med sömnen.
Utbrändhet och överträning drabbar den stackare som lever med en konstant stress och inte får tillräcklig tid för återhämtning.
Utbrändhet/Överträning samma sak
Under Idrottspsykologin sa läraren något väldigt intressant. Han var övertygad om att utbrändhet och överträning är ett och samma fenomen. Det enda som skiljer de båda åt är vilken typ av stress, fysiologisk eller psykologisk, som utlöser fenomenet.
Överträning/utbrändhet delar väldigt många symptom med det som kallas för utbrändhet eller ”att gå in i väggen” bland tjänstemän och tjänstekvinnor. Även här hittar vi symptom som brist på motivation och energi, en generell trötthet som inte går över och ett depressionsliknande tillstånd. En person som går in i väggen verkar drabbas av tillståndet efter en tids stress utan att få tillräckligt med tid till vila och återhämtning.
Överträning/ utbrändhet i idrottens värld kan med andra ord vara samma tillstånd som drabbar den som ”går in i väggen”.
Nytta för företagen
Fenomenet är inte bara ett problem för individen som drabbas. Utbrändhet kostar även miljoner i sjukdagar varje år för företagen och samhället.
När jag var yngre och nyexaminerad från gymnasiet, skrevs det att näringslivet kan lära sig av idrotten. Numera finns exempelvis en ledarskapsutbildning som hålls av Djurgårdens IF där både idrottsledare och ledare från näringslivet kan delta. Idag kan kanske näringslivet och idrotten lära sig mer av varandra.
Hur förebygger vi det som nu kan kallas för utbrändhet? Ett svar som kan låta som väldigt klichéaktig, men som håller hela vägen i våra lagidrotter är – tillsammans, det är gemenskapen som ger resultat.
Mest lästa just nu
Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.
Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv. Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.
– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar