Betydelsen av bådeoch för oss alla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Bara dagar återstår till VM i Doha, Qatar, och det svenska friidrottslandslaget är på väg till mästerskapet. Uppladdning har dels skett på landslagets förläger i Ostia, utanför Rom i Italien, men också i Doha, i Sverige och på andra platser i Europa. VM genomförs 27 september – 6 oktober. Rätt tränad kan betyda medaljer, övertränad fiasko. Fyra års förberedelser bortkastade i så fall.

”Överträning”. Tänkte sällan på något annat under de två åren jag gick GIH:s Mastersprogram.   

Nu, sett i ett perspektiv har allt förändrats. Och ändå inte. Överträning är fortfarande i mina tankar. 

 

Vi associerar ofta våra stjärnor med näst intill mytologiska karaktärer. När de står på fotbollsplanen, i hockeyrinken, eller i startblocken  vid en stortävling och, då stannar ofta Sverige tack vare en atlets bedrifter. 

Det krävs väldigt mycket träning för att bli en framgångsrik atlet, det är bekant. Och det krävs både träning och återhämtning för att atleten ska lyckas. Men i en värld där konkurrensen är stenhård kan fokusen på träning göra att för lite tid till återhämtning planeras in. 

Vila och sömn hjälper inte

Har atleten och tränaren inte lagt tillräckligt med tid till återhämtning riskerar atleten att gå in i just överträning. Här väntar inte bara utebliven förbättring av den egna prestationen. Den drabbade känner mindre aptit, får sämre sömnkvalitet, blir lättare irriterad och känner att både ork, energi och motivation rinner ut. 

En generell trötthet infinner sig som inte går över efter vila eller sömn. Överträning kan jämföras med en klinisk depression men den drabbade lider inte av självskadebeteende eller tankar på att skada sig. 

Ett annat fenomen som delar tankeverksamheten likt en skiftarbetande gruvarbetare, är utbrändhet. Likt överträning så känner den utbrände sig konstant tömd på energi och tröttheten tar över. Och som en konsekvens blir personen lättirriterad och har svårt att koncentrera sig. Båda fenomenen leder också till problem med sömnen. 

Utbrändhet och överträning drabbar den stackare som lever med en konstant stress och inte får tillräcklig tid för återhämtning. 

Utbrändhet/Överträning samma sak

Under Idrottspsykologin sa läraren något väldigt intressant. Han var övertygad om att utbrändhet och överträning är ett och samma fenomen. Det enda som skiljer de båda åt är vilken typ av stress, fysiologisk eller psykologisk, som utlöser fenomenet. 

Överträning/utbrändhet delar väldigt många symptom med det som kallas för utbrändhet eller ”att gå in i väggen” bland tjänstemän och tjänstekvinnor. Även här hittar vi symptom som brist på motivation och energi, en generell trötthet som inte går över och ett depressionsliknande tillstånd. En person som går in i väggen verkar drabbas av tillståndet efter en tids stress utan att få tillräckligt med tid till vila och återhämtning. 

Överträning/ utbrändhet i idrottens värld kan med andra ord vara samma tillstånd som drabbar den som ”går in i väggen”. 

Nytta för företagen

Fenomenet är inte bara ett problem för individen som drabbas. Utbrändhet kostar även miljoner i sjukdagar varje år för företagen och samhället. 

När jag var yngre och nyexaminerad från gymnasiet, skrevs det att näringslivet kan lära sig av idrotten. Numera finns exempelvis en ledarskapsutbildning som hålls av Djurgårdens IF där både idrottsledare och ledare från näringslivet kan delta. Idag kan kanske näringslivet och idrotten lära sig mer av varandra. 

Hur förebygger vi det som nu kan kallas för utbrändhet? Ett svar som kan låta som väldigt klichéaktig, men som håller hela vägen i våra lagidrotter är – tillsammans, det är gemenskapen som ger resultat.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.