"Elit-racet” var ändå inte så bra...
Fotbolls-EM är borta. OS är skjutet på framtiden. SHL, NHL, KHL, NBA, SBL och alla andra trebokstavs-kombinationer är plötsligt borta. Puff!
Är idrotten borta?
Nej, inte alls. Idrotten är nämligen tre gånger så stor som idrottsrörelsen. Var fjärde svensk idrottar i förening, men tre av fyra idrottar.

Det är den organiserade idrotten som har krympt. Lagidrotterna har imploderat. Men titta i närmaste park. Räknar du till färre än femtio löpare på fem minuter så bor du på landet.
Ski Star var tvungna att stänga sina anläggningar eftersom skidåkarna fortsatte åka skidor. Vi kan inte ha benbrott i Åre och Sälen nu när sjukvården måste fokusera på Corona-pandemin.
Idrott är så mycket mer
Tennisbanorna utomhus är fortfarande fulla. Snart drar golfbanorna igång. Seglingen kommer nog inte heller påverkas.
Vi plockar upp HittaUT från orienteringen och fyller Järva med kontroller. Varje funnen kontroll är en lott. Närkontakt noll.
Att vi inte är medlemmar i orienteringsförbundet struntar både vi och de i. Det är Corona-korrekt och kul.
Vi fortsätter idrotta, men individuellt. The show must go on, men det blir inte den pjäsen vi har repat. Nu testas allas vår flexibilitet.
Jag håller med Staffan Movin om att onsdagens beslut i RF knappast visar vägen framåt. Tvärtom får jag känslan av att Gud (eller Allah, eller Buddha eller vad du nu vill stoppa in här) har stoppat samhället för att påminna oss om vad som är viktigt.
Kanske tycker Gud att för många av oss fortfarande står där vid sidlinjen och försöker bedöma lille Olles talang; trots all forskning som visar att en tärning skulle göra den bedömningen precis lika bra.
Hur vi sållar talanger
Kanske tog Gud bort alla tävlingar för att vi äntligen ska sluta sålla fram talanger som ska träna hårdare med siktet mot nästa sållning, där eliten ska träna ännu hårdare med sikte mot nationell elit och, efter nästa sållning leva som munkar med siktet på världseliten och OS.
Gud bryr sig kanske inte om vem som vinner OS. (Kanske inte ens på marathon!)
Gud bryr sig nog mera om att hela det det här ensidiga "du kan bli elit" -racet faktiskt är rätt dåligt för lille Olle (som har 99,3 procents chans att bli utslagen på vägen och en procents chans att få leva ett i längden ohållbart ensidigt liv i strålkastarljuset under några få år och resten av livet i abstinens).
Det racet är också dåligt för samhället, eftersom alla fördelar av idrott försvinner när man slutar idrotta. Den som bara idrottar för att vinna slutar ju när framgångarna uteblir. Många av de unga killar som dealar droger i Rinkeby centrum skulle en gång bli nästa Zlatan och brydde sig inte om skolan. De skulle ju bli fotbollsmiljonärer. Den drömmen dog på avbytarbänken.
Om de hade spelat fotboll enbart för kärleken till sporten så hade det kanske sett annorlunda ut. Då hade de fortfarande spelat. Då hade skolk aldrig varit ett alternativ.
En chans att ompröva mallarna
Corona-pandemin ger oss en chans att börja om. Vi kanske på allvar kan börja förverkliga RFs strategi "från triangel till rektangel".
Tyvärr vet jag att några av våra största sporter inte lägger fantastiskt mycket energi på den förändringen. Strålkastarna och ljuden från en fullsatt stadion är för lockande. Det är där hjärtat finns. När lille Olle springer ut på Friends klädd i gul tröja och blå shorts.
Då ska vi peka på Olle och säga "Det är Filles kille". Tränaren Fille står två rader bakom, hör kommentaren och myser.
Drömmen om strålkastarljuset är så stark. Lilla Olles chans att komma till allsvenskan lär vara en på tiotusen, eller kanske en på 14 300, men vi kan ändå inte sluta organisera idrotten som en trappa upp till det där strålkastar-ljuset.
Vi vet att det är som att köpa en lott för matpengarna, men vi gör det ändå.
Redan på väg ut ur rummet där det epokgörande beslutet om Strategi 2025 togs viskade några av de stora sporterna att det inte var ett beslut som inte gick att leva upp till.
Det kan jag förstå. De tänkte förstås att alla ska bedriva deras idrotter på precis samma sätt som dagens barn och juniorer gör. 20 barn i en idrottshall. 50 000 konstgräsplaner, sporthallar och ishallar kan vi ju inte bygga.
Konsten att tänka annorlunda
Strategi 2025 kräver att vi tänker annorlunda, och det har alltid varit väldigt svårt för framgångsrika organisationer. Det är därför så få av världens Fortune 500 företag 2010 är bland de 500 framgångsrikaste idag.
Våra mest framgångsrika förbund har haft väldigt stora framgångar med ett tänk som verkligen inte funkar idag. Jag minns hockey-ordföranden Rickard Fagerlunds famösa uttalande att hockeyn inte kan växa mer eftersom den redan når hela målgruppen.
Vid den tidpunkten fanns i stort sett noll tjejer och invandrare som spelade hockey, förutom finsk-svenska killar förstås. Jukka spelade hockey men Ali och Anette gjorde det inte.
Corona hjälper oss upp ur hjulspåren.
Några av Djurgårdens fotbollslag tränar löpteknik nu. Det har lagen stor nytta av när de kan spela fotboll igen, men det har också barnen nytta av även om de aldrig skulle röra en fotboll igen. Det är framsynt, rentav vackert. Det är barnkonventionens ideal. Det är också bra ur ett elitistiskt "jag ska till OS-perspektiv”. Men det är ett brott mot LOK-reglerna.
I rapporteringen av aktiviteter för LOK-stöd ska det vara en grupp om minst fem ungdomar som tränar ihop och max 25 procent av tiden får vara något som inte faller inom det idrottsförbund som klubben tillhör.
Kanske vill Gud att vi idrottsledare tar bort våra skygglappar, tittar oss omkring och börjar göra det som är bäst för individerna vi har framför oss.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.