Fler miljonärer, men färre aktiva ungdomar
Idrotten är full av helt obevisade teser. Likt ogräs kväver de omkringliggande växtlighet och behöver ryckas upp med rötterna.
”Elit och bredd samspelar” är en sådan tes. Upprepad så ofta att den upplevs vara sann.
Samtidigt som fotboll och hockey får allt fler miljonärer så slutar fler och fler barn långt innan tonåren.

I januari var jag i det etiopiska löpar-meckat Mizan.
Precis utanför byn ligger ett fält som är stort som kanske 50 fotbollsplaner. Där springer något hundratal elitlöpare varje morgon och varje eftermiddag. Där ligger det också sopor. Det bekommer inte löparna. Inte heller verkar de överdrivet intresserade av all den outsägligt vackra naturen bortom fältet. Dit springer de sällan. Det är inte för upplevelsen de springer. De springer för att kvala in till de stora tävlingarna i Europa där det finns prispengar att vinna.
Betydelsen av av yttre och inre motivation
Löparstjärnorna Haile Gebreselassie och Kenenisa Bekele har omvandlat sina världsrekord och guldmedaljer till platser i Etiopiens ekonomiska elit. Det är hit alla löparna i Mizan vill, men det är inte någon dröm som får dem att träna resten av livet. De springer för guld.
Jag menar att de etiopiska löparna är externt motiverade. Inre motivation är att springa för att man älskar det. Yttre motivation är att springa för att vinna guld eller ära.
Många tror att inre och yttre motivation kan samspela, men ett otal studier av framför allt de amerikanska forskarna Edward Deci och Richard Ryan visar att yttre motivation ”äter upp” den inre motivationen.
En annan Zlatan-dröm
När barn som älskar att rita får betalt för att rita så fortsätter de rita. När betalningen slutar så slutar barnen rita. De får ju inte betalt längre. Den inre motivationen har blivit externaliserad.
Där ligger risken med tesen ”elit och bredd samspelar”. Det är snarare troligt att Zlatan-drömmen externaliserar motivationen att spela fotboll, hockey osv. Det gör drömmen till ett ogräs som kväver kärleken till idrotten för dess egen skull.
Barn som spelar för att de älskar att spela, de tål att bli bänkade. De som spelar för att bli miljonärer lägger av. Det gör svenska barn i snitt när de är 11,3 år gamla. Det är på tok för tidigt för att kunna göra någon som helst nytta för folkhälsan.
Då skulle fler 11,3 å gamla barn fortsätta med idrott
- Om du som tränare lär barnen att älska idrotten för dess egen skull.
- Om du lär dem att älska idrotten även när de förlorar.
- Om de idrottar utan tanke på SHL, NHL, Allsvenskan och Champions League
- Då ger du dem lägre stress och större lycka för resten av livet,
- Och du ökar chanserna för att de fortsätter idrotta.
- Om Corona-krisen leder till att AIK, Hammarby och Djurgården går i konkurs. Om hela allsvenskan försvinner och kanske även Champions League, SHL, NHL och Diamond League går i konkurs.
Då skulle nog färre 7-åringar börja med de sporterna.
Kanske skulle färre pappor hetsa vid sidlinjen, och fler av barnen skulle fortsätta idrotta förbi 11,3 års ålder.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.
I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster, den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.