Vi är i behov av aktivitets-neutralitet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Löjliga gränsdragningar fungerar bara ett tag. Sen börjar vi bryta mot dem; först lite grand, sen mer och mer.  

 Det finns gott om exempel på sån här ”omvänd nudging”.  Så kallade ”intelligenta trafikljus” som inte känner av cyklister är ett. 

Hur FHM resonerar, hur långdraget restriktionerna ska pågå, hur möjligt det är med lättnader, ja, frågorna är många, svaren få. Nu ktävs en aktivitets-neutralitet, tycker Mårten Westberg

 Så kallade ”intelligenta trafikljus” som inte känner av cyklister är ett. Där står man och väntar på att en bil ska komma så att det kan bli grönt ljus. Ser bilarna passera förbi. Ser dem få rött. Ser bilarna få grönt ljus igen. Rött igen. Första gången väntade jag fem växlingar mellan rött och grönt innan jag gav upp och cyklade mot rött ljus. 

Respekten försvinner

Den andra gången cyklade jag efter två växlingar.  Det krävs inte så många såna fall av ”omvänd nudging” för att respekten för rött ljus ska försvinna. Resultatet syns i vilken korsning som helst. 

Normalt sett laglydiga människor sätter sig på en cykel och bryter genast mot lagar som om det vore den naturligaste sak i världen. Respekten för trafikljusen har rostat.

Bristen på logik i Corona-regleringarna riskerar att åstadkomma något liknande. Gröna Lund är stängt men Skansen är öppet.

Mall of Scandinavia har aldrig behövt stänga, men om shopparna från gallerian istället sprider ut sig på de jättelika läktarna i Friends Arena så är det smittorisk. Var är logiken i det?

Vi är många som är trötta på pratet om vilken förordning den ena eller den andra verksamheten faller under. Jag tycker det känns mer som en trött tonårings ursäkter för att slippa diska än som seriösa lagar för att motverka smittospridning.

Behövs aktivitets-neutralitet

Om inte respekten för Corona-begränsningarna ska börja rosta, precis som cyklisternas respekt för trafikljusen, så behöver vi en aktivitets-neutral lagstiftning  för gällande lagstiftning. Ett rost-skydd, helt enkelt.

Därför önskar jag mig en tillfällig lagstiftning om hur många kvadratmeter varje människa måste ha tillgång till för att vi ska hålla smittspridningen nere. Om det är 4m2 per person eller 10m2 per person är förstås FHMs uppgift att ta fram. 

Jag hoppas någon därifrån är med nu när Björn Eriksson och representanter för fotbollen, friidrotten och de andra stora förbunden träffar Amanda Lind i tre dagar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.