Vi är i behov av aktivitets-neutralitet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Löjliga gränsdragningar fungerar bara ett tag. Sen börjar vi bryta mot dem; först lite grand, sen mer och mer.  

 Det finns gott om exempel på sån här ”omvänd nudging”.  Så kallade ”intelligenta trafikljus” som inte känner av cyklister är ett. 

Hur FHM resonerar, hur långdraget restriktionerna ska pågå, hur möjligt det är med lättnader, ja, frågorna är många, svaren få. Nu ktävs en aktivitets-neutralitet, tycker Mårten Westberg

 Så kallade ”intelligenta trafikljus” som inte känner av cyklister är ett. Där står man och väntar på att en bil ska komma så att det kan bli grönt ljus. Ser bilarna passera förbi. Ser dem få rött. Ser bilarna få grönt ljus igen. Rött igen. Första gången väntade jag fem växlingar mellan rött och grönt innan jag gav upp och cyklade mot rött ljus. 

Respekten försvinner

Den andra gången cyklade jag efter två växlingar.  Det krävs inte så många såna fall av ”omvänd nudging” för att respekten för rött ljus ska försvinna. Resultatet syns i vilken korsning som helst. 

Normalt sett laglydiga människor sätter sig på en cykel och bryter genast mot lagar som om det vore den naturligaste sak i världen. Respekten för trafikljusen har rostat.

Bristen på logik i Corona-regleringarna riskerar att åstadkomma något liknande. Gröna Lund är stängt men Skansen är öppet.

Mall of Scandinavia har aldrig behövt stänga, men om shopparna från gallerian istället sprider ut sig på de jättelika läktarna i Friends Arena så är det smittorisk. Var är logiken i det?

Vi är många som är trötta på pratet om vilken förordning den ena eller den andra verksamheten faller under. Jag tycker det känns mer som en trött tonårings ursäkter för att slippa diska än som seriösa lagar för att motverka smittospridning.

Behövs aktivitets-neutralitet

Om inte respekten för Corona-begränsningarna ska börja rosta, precis som cyklisternas respekt för trafikljusen, så behöver vi en aktivitets-neutral lagstiftning  för gällande lagstiftning. Ett rost-skydd, helt enkelt.

Därför önskar jag mig en tillfällig lagstiftning om hur många kvadratmeter varje människa måste ha tillgång till för att vi ska hålla smittspridningen nere. Om det är 4m2 per person eller 10m2 per person är förstås FHMs uppgift att ta fram. 

Jag hoppas någon därifrån är med nu när Björn Eriksson och representanter för fotbollen, friidrotten och de andra stora förbunden träffar Amanda Lind i tre dagar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.