Vi är i behov av aktivitets-neutralitet
Löjliga gränsdragningar fungerar bara ett tag. Sen börjar vi bryta mot dem; först lite grand, sen mer och mer.
Det finns gott om exempel på sån här ”omvänd nudging”. Så kallade ”intelligenta trafikljus” som inte känner av cyklister är ett.

Så kallade ”intelligenta trafikljus” som inte känner av cyklister är ett. Där står man och väntar på att en bil ska komma så att det kan bli grönt ljus. Ser bilarna passera förbi. Ser dem få rött. Ser bilarna få grönt ljus igen. Rött igen. Första gången väntade jag fem växlingar mellan rött och grönt innan jag gav upp och cyklade mot rött ljus.
Respekten försvinner
Den andra gången cyklade jag efter två växlingar. Det krävs inte så många såna fall av ”omvänd nudging” för att respekten för rött ljus ska försvinna. Resultatet syns i vilken korsning som helst.
Normalt sett laglydiga människor sätter sig på en cykel och bryter genast mot lagar som om det vore den naturligaste sak i världen. Respekten för trafikljusen har rostat.
Bristen på logik i Corona-regleringarna riskerar att åstadkomma något liknande. Gröna Lund är stängt men Skansen är öppet.
Mall of Scandinavia har aldrig behövt stänga, men om shopparna från gallerian istället sprider ut sig på de jättelika läktarna i Friends Arena så är det smittorisk. Var är logiken i det?
Vi är många som är trötta på pratet om vilken förordning den ena eller den andra verksamheten faller under. Jag tycker det känns mer som en trött tonårings ursäkter för att slippa diska än som seriösa lagar för att motverka smittospridning.
Behövs aktivitets-neutralitet
Om inte respekten för Corona-begränsningarna ska börja rosta, precis som cyklisternas respekt för trafikljusen, så behöver vi en aktivitets-neutral lagstiftning för gällande lagstiftning. Ett rost-skydd, helt enkelt.
Därför önskar jag mig en tillfällig lagstiftning om hur många kvadratmeter varje människa måste ha tillgång till för att vi ska hålla smittspridningen nere. Om det är 4m2 per person eller 10m2 per person är förstås FHMs uppgift att ta fram.
Jag hoppas någon därifrån är med nu när Björn Eriksson och representanter för fotbollen, friidrotten och de andra stora förbunden träffar Amanda Lind i tre dagar.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad för en folk- och motorfest.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.
Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige. Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.
Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.
Skriv kommentar