Vi är i behov av aktivitets-neutralitet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Löjliga gränsdragningar fungerar bara ett tag. Sen börjar vi bryta mot dem; först lite grand, sen mer och mer.  

 Det finns gott om exempel på sån här ”omvänd nudging”.  Så kallade ”intelligenta trafikljus” som inte känner av cyklister är ett. 

Hur FHM resonerar, hur långdraget restriktionerna ska pågå, hur möjligt det är med lättnader, ja, frågorna är många, svaren få. Nu ktävs en aktivitets-neutralitet, tycker Mårten Westberg

 Så kallade ”intelligenta trafikljus” som inte känner av cyklister är ett. Där står man och väntar på att en bil ska komma så att det kan bli grönt ljus. Ser bilarna passera förbi. Ser dem få rött. Ser bilarna få grönt ljus igen. Rött igen. Första gången väntade jag fem växlingar mellan rött och grönt innan jag gav upp och cyklade mot rött ljus. 

Respekten försvinner

Den andra gången cyklade jag efter två växlingar.  Det krävs inte så många såna fall av ”omvänd nudging” för att respekten för rött ljus ska försvinna. Resultatet syns i vilken korsning som helst. 

Normalt sett laglydiga människor sätter sig på en cykel och bryter genast mot lagar som om det vore den naturligaste sak i världen. Respekten för trafikljusen har rostat.

Bristen på logik i Corona-regleringarna riskerar att åstadkomma något liknande. Gröna Lund är stängt men Skansen är öppet.

Mall of Scandinavia har aldrig behövt stänga, men om shopparna från gallerian istället sprider ut sig på de jättelika läktarna i Friends Arena så är det smittorisk. Var är logiken i det?

Vi är många som är trötta på pratet om vilken förordning den ena eller den andra verksamheten faller under. Jag tycker det känns mer som en trött tonårings ursäkter för att slippa diska än som seriösa lagar för att motverka smittospridning.

Behövs aktivitets-neutralitet

Om inte respekten för Corona-begränsningarna ska börja rosta, precis som cyklisternas respekt för trafikljusen, så behöver vi en aktivitets-neutral lagstiftning  för gällande lagstiftning. Ett rost-skydd, helt enkelt.

Därför önskar jag mig en tillfällig lagstiftning om hur många kvadratmeter varje människa måste ha tillgång till för att vi ska hålla smittspridningen nere. Om det är 4m2 per person eller 10m2 per person är förstås FHMs uppgift att ta fram. 

Jag hoppas någon därifrån är med nu när Björn Eriksson och representanter för fotbollen, friidrotten och de andra stora förbunden träffar Amanda Lind i tre dagar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

Max Peter Bejmer inför storpublik på sprinten i Oskarshamn under O-Ringen 2024. Hugo Mattsson/Svensk Orientering 

Hösten 2018 fattades beslutet att O-Ringen skulle genomföras på Smålandskusten med Oskarshamn som nav. De operativa förberedelserna har pågått sedan dess och 21 700 besökare noterades fördelat på  19 250 deltagare och 2 450 medföljare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.