Raka spåret för Kalla på Facebook

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Charlotte Kalla är en vinnare även på Facebook med nästan 170 000 följare. Hon lyckas med konststycket att få följarna att både gilla, kommentera och dela det hon skriver inlägg om. Vad gör Kalla för att engagera sina följare?
Styrkan i sociala medier, till skillnad från mer traditionella medier, är enkelheten i att skapa tvåvägskommunikation direkt med följarna. Foto: TT

 

En besökare på Kallas Facebook-sida möts  av en tydlig profilbild som föreställer Charlotte Kalla. Hon har också valt en omslagsbild med omsorg som visar snöbeklädda träd, något man förväntar sig att Kalla själv ser under sina dagliga träningsrundor. 

Redan här bjuds man alltså på en inblick i skiddrottningens vardag. Det många andra misstar sig på när de skapar en sida är att de blir osäkra på vilken typ av sida de ska välja, Kalla har valt ”Idrottare” och det råder inga tveksamheter kring vem hon är på sidan.

Val av kanal

Facebook dominerar sociala medier även om det då och då ryktas att allt fler överger kanalen. Fortfarande tillkommer det fler användare jämfört med vad som försvinner. Nästan alla som idag är medlemmar i ett socialt nätverk är också medlemmar i Facebook. 

Men det finns ett undantag. Enligt rapporten Svenskarna och internet 2014*, är det de unga i åldern 12-15 år för vilka det har dykt upp en rad alternativ under senare år, bland annat Instagram. 

Att Kalla har blivit så framgångsrik på Facebook kan delvis förklaras med att hon funnits längre på Facebook men troligtvis attraheras också den något äldre målgruppen av Kalla och hennes inlägg. Hon har helt enkelt valt en kanal där hon når den målgrupp som tilltalas av hennes budskap. 

Det ack så viktiga innehållet

Det man slås av när man går igenom Kallas Facebook-flöde är att hon allt som oftast har en kort slagkraftig text och en tilltalande bild. Hon lägger upp allt ifrån professionella pressbilder till så kallade ”selfies”. 

Hennes innehåll är rakt på sak och enkelt att ta till sig. Detta i sin tur leder till att många gillar, delar och kommenterar inläggen.

Kalla bjuder på sig själv och hon visar en härlig mix av skidåkning, träningstips och vardagliga ”bakom kulisserna”-bilder. Som följare får man en känsla av att man är en del av Charlotte Kallas liv – man kommer nära! 

Rätt tidpunkt

Att göra inlägg på tidpunkter då ens följare inte är online kan ju anses vara ganska onödigt och helt enkelt slöseri med tid. Så sant som det är sagt. 

Det fina med sociala medier är att man kan välja exakt tidpunkt när man vill publicera ett inlägg. Detta möjliggör att man kan styra inlägg till tidpunkter då ens målgrupp är online. 

Gör man däremot inlägg när ens följare gör något annat, jobbar eller går i skolan, så riskerar man istället att inlägget aldrig syns i följarens flöde. Visst finns det dom som lever för sociala medier och läser precis allt men de allra flesta, som du och jag, scrollar tillbaka någon timme eller två och har man då inte koll på vilken tidpunkt som just ens målgrupp är online så riskerar man att skjuta snett och missa måltavlan. 

Om Kalla har stenkoll på detta eller bara råkar lägga ut sina bilder på mer eller mindre lämpliga tider är svårt att säga. Faktum är att den senaste tiden har Kalla lagt flest inlägg vardagskvällar och mitt på dagen på helgdagar. Förmodligen passar dessa tider ganska väl in på den skara fans som följer Kalla.

En ny målgrupp?

Om Facebook har funnits länge och är väl etablerad som social medie-kanal så finns det nya aktörer som idag attraherar en något yngre målgrupp. Bland dessa kan alltså Instagram nämnas som ett exempel. 

Kalla har funnits på Instagram sedan 1 december 2012 och har idag drygt 54 500 följare. Toppen kanske många tycker, det måste ju vara bra att synas på fler kanaler och nå ännu fler följare och bredda sin målgrupp, kanske helst i en kanal som Instagram där man generellt når en yngre målgrupp. 

Så kan det vara men för att bli framgångsrik måste man ha stenkoll på vems en målgrupp är i den valda kanalen och anpassa sitt budskap därefter. 

Idag lägger Kalla upp samma innehåll (bild och text) på både Facebook och Instagram och man kan fråga sig, varför ska jag följa Kalla på båda kanalerna om jag får samma innehåll? Och attraheras verkligen Lisa, 12 år, av samma innehåll på Instagram som hennes mamma gör på Facebook?

5 tips för Facebook

1. Klar och tydlig inledning med bilder och en professionell beskrivning, gärna med länkar till en officiell hemsida

2. Definiera målgruppen och anpassa ditt budskap därefter.

3. Ha stenkoll på när (veckodag och tid) du får bäst genomslag på dina inlägg. Facebook’s statistikverktyg hjälper dig på traven.

4. Är du inte alltid online när dina fans är online? Schemalägg istället dina framtida inlägg genom den automatiska schemaläggningsfunktionen på Facebook.

5. Var personlig och dela med dig av din vardag!

Vad kan hon förbättra?

Finns det då något som även Charlotte Kalla kan förbättra för att ytterligare stärka sin närvaro på Facebook? 

Styrkan i sociala medier, till skillnad från mer traditionella medier, är enkelheten i att skapa tvåvägskommunikation direkt med följarna. Idag informerar Kalla mer om sin vardag som skiddrottning snarare än vad hon kommunicerar med sina följare. 

Att Kalla redan idag lägger en hel del tid på sociala medier är tydligt men om hon skulle börja vara mer aktiv i att svara på frågor, tacka för kommentarer och uppmärksamma sina fans så är det högst sannolikt att anta att antalet engagerade följare skulle öka ytterligare.

* Svenskarna och internet 2014, publicerad av .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) 

Anna Nilsson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.