Dessvärre är vi luttrade...
Tre härliga VM-medaljer har de svenska längdskidtjejerna i skrivande stund erövrat, i Falun. De har gjort det inför ett riktigt publikhav och förmodligen var det första gången någonsin på svensk mark som en arena som Lugnet fick sätta lapp på den berömda luckan, som faktiskt blev fallet inför lördagens skiathlon.
Det här är vad vi längtar efter
Både Charlotte Kalla och Susanna Bleckur beskrev efter sina storartade skiathlon-lopp den speciella känslan av att åka med ett sådant enormt publikstöd längs hela banan. ”Man växer med uppgiften inför den här stämningen”, sa Ida Ingemarsdotter efter silvret i lagsprinten.
Just det är ett av våra idrottsliga argument för betydelsen av att Sverige även framöver ska kunna stå värd för stora internationella mästerskap: att våra svenska världsstjärnor ska få tävla på hemmaplan med allt vad det innebär av support (ibland förvisso också starkare press) och stöd.
Men också att den svenska publiken, internationellt erkänd för sin kunnighet och sportslighet, även på hemmaplan ska få se världens bästa åkare, spelare, löpare, hoppare, ryttare o s v tävla. Vi kan också vara säkra på att ett stort antal flickor och pojkar som i Falun besöker sitt livs första mästerskap, ser sina idoler och tänker ”det där verkar jättekul, det vill jag också göra!”
Förenar det bästa
Underhållningsvärdet kan vi hittills inte heller klaga på. Åkarna har bjudit på kamp och spänning. Våra egna har visat att de klarar den internationella konkurrensen, och pressen i mästerskap på hemmaplan.
Just detta, internationell konkurrenskraft och att skapa positiva upplevelser av idrott som underhållning är två av de mål som staten har med sitt stöd till idrottsrörelsen.
Svensk idrott ska se till att verksamheten genomsyras av ett barnrättsperspektiv, och att flickor och pojkar liksom kvinnor och män, har lika goda möjligheter att idrotta utifrån sina förutsättningar Här är folkhälsoperspektivet en bärande tanke. Statens stöd ska också stärka en fri och självständig idrottsrörelse – demokratiperspektivet, alltså.
Ökat intresse för Sverige
De bilder vi nu ser på TV, de ser också miljontals människor i andra delar av världen. På plats i Falun finns 1 500 medierepresentanter som förser runt 500 miljoner TV-tittare med härliga bilder.
Till detta ska läggas alla skrivna texter, foton och radiosändningar. Att det investeringsvärdet i PR för landet Sverige är enormt, det förstår var och en.
Delar är mätbart, t ex om vi skulle räkna om till köpta medieinvesteringar. Delar av det betalar sig lite längre fram i form av ett ökat intresse för Sverige som land att resa till som privat besökare, att förlägga konferenser till eller att i förlängningen handla med.
Staten också en vinnare
Bilderna bidrar också till det långsiktiga arbetet att bygga Sveriges varumärke generellt, och skapa en känsla för vårt land.
Besökarna som rest hit under åren mellan beslut och mästerskap är till antalet förstås inte så många och avser oftast besök av ”teknisk karaktär” kopplade till evenemanget, men ska ändå inte underskattas.
Under de tolv dagar som VM pågår handlar det om stora besökstal och ger direkta exportintäkter i form av vad utländska besökare spenderar på framförallt resor, boende, mat och shopping. 200 000 personer förväntas totalt under mästerskapet, och de har naturligtvis en mycket stor betydelse för såväl Falu kommun som hela Dalarna.
Och för statskassan, om de kommer från andra länder.
En global kapprustning
Totalt under VM tävlar 700 aktiva från 60 nationer, och när alltihop stänger söndagen den 1 mars så har 21 nya världsmästare korats. Svenska Skidförbundet och Falu kommun kommer att kunna summera ännu ett framgångsrikt arrangörskap. 1 500 funktionärer, de allra flesta helt ideella, har fått minnen för livet och lärt sig saker de har glädje av i många andra sammanhang.
Men, där finns också en nota…
Riksidrottsförbundet har under lång tid arbetat för att förbättra förutsättningarna för att svensk idrott ska kunna åta sig arrangörskapet för stora mästerskap även i framtiden.
Vi ser en slags global kapprustning på området, där allt fler länder upptäcker betydelsen av mästerskapen ur ett större perspektiv – långt bortom det som har med idrottsutveckling att göra.
Ska inte klara på egen hand
Konkurrensen är därför stenhård. Det är inte alltid positivt när länder med politiska system som vi har mycket starka synpunkter på, tilldelas värdskap för allt fler mästerskap. I det långa loppet, och rätt hanterat av de internationella förbunden, är jag dock övertygad om att idrottsutbytet leder till ökad öppenhet och stärkt respekt för mänskliga rättigheter.
Samtidigt är det viktigt att Sverige, inte minst för att visa vårt västerländska demokratiska system och vår öppenhet, fortsätter tävla om att få arrangera mästerskapen. Men åter, idrotten och en kommun tillsammans med näringslivet, klarar det inte själva.
Staten är en vinnare på varje evenemang, och behöver kliva in i en mer aktiv roll i vårt arbete.
En investering för staten
För några år sedan närmade sig RF besöksnäringen, och med vår egen strategi för fler internationella evenemang och besöksnäringens nationella strategi arbetade vi fram ett gemensamt dokument för vad vi vill åstadkomma. Vi talar om att öka antalet hållbara idrottsevenemang, såväl miljömässigt som ekonomiskt.
Med strategin som grund vill vi nu ha med staten i arbetet, och vi vill att ett investeringsperspektiv ska genomsyra statens engagemang.
Vi talar inte om förlustgarantier (det var många år sedan) – vi talar om investeringar för Sverige!
Dags för en förändring
Vilka investeringar det handlar om beror på vilket mästerskap det är, och var det hålls. Fortfarande kommer dock de allra flesta arrangemangen att genomföras utan statlig medverkan – men det är inte rimligt att de största, som lockar mest inresande och därmed ger tydliga intäkter till statskassan ska fortsätta genomföras utan något statligt engagemang.
Medel behöver avsättas, och då inte ur idrottsanslaget – för det är ju idrottsrörelsen som gör merparten av jobbet redan…
Det är dags för en förändring. Vi har i åratal mött mängder av politiska beslutsfattare som varit positiva till fler evenemang, men när det kommer till handling har inte mycket skett.
Nå, Stefan Löfven?
Statsminister Stefan Löfven har uttryckt sin positiva inställning till internationella evenemang och även visat en insikt om deras betydelse. Vi är därför förväntansfulla, men dessvärre också luttrade.
Svensk idrott engagerar en tredjedel av befolkningen som medlemmar och betydligt fler utifrån ett underhållningsperspektiv, och besöksnäringen är numera att betrakta som en basnäring med ett exportvärde som idag överstiger flera klassiska svenska exportgrenar.
Tillsammans med staten, näringslivet och berörda värdkommuner kan vi genom att ansöka om och arrangera internationella mästerskap utveckla många samhällsvärden ytterligare!
Mest lästa just nu
AIK bandy var ett mål från SM-guld i 2021 års bandyfinal mot Villa Lidköping, förlust efter förlängning, 5-4. Tre år senare har AIK Bandy upphört att existera och på fredagen dömdes tidigare ordföranden och föreningens storsponsor Marco Engborg till tre års fängelse och fem års näringsförbud.
Stockholms tingsrätt finner honom skyldig till bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. Engborg var ordförande i AIK Bandy 2019-2021 och under den tiden värvades flera landslagsmän med målvakten Andreas Bergwall i spetsen. Under en period var Pelle Fosshaug med sex VM-guld tränare.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Dan Persson
tis, 2015-02-24 08:53
1. bra där Karin. Här finns
bra där Karin. Här finns stora intäkter för staten, förbunden och besöksnäringen när man gör allt rätt. Hoppbackar och Rodelbanor bör dock undvikas.K-G Holmgren (inte verifierad)
tis, 2015-02-24 09:25
2. De stora internationella
De stora internationella idrottsevenemangen innehåller mer än det idrottsliga. Tack vare att de finns är de en utmärkt kanal för varumärken att via t ex TV nå ut till konsumenter. Det är här som stora pengar hanteras och mig veterligen ligger inte dessa pengar som en inkomst för arrangören utan hos andra intressenter. Eller? De internationella förbunden får ta del av kakan men den som "gör jobbet" bör få vara vinnare av huvuddelen av dessa intäkter. Mångårig volontär // K-G