Nu blev det ändå lite fel
Nu stundar gynnsamma tider, med julhandel och den följande rean, för nyöppnade Mall of Scandinavia och de många andra köpcentra som finns runt om i Sverige (och övriga världen också för den delen).
Köpcentrum problematiska
Jag tycker att köpcentrum, och då i synnerhet externt lokaliserade, bilorienterade sådana, är mycket problematiska. Jag vurmar för levande stadskärnor och service inom gångavstånd och stora köpcentra är ett hot mot dessa.
Ibland påstår jag även att köpcentra är ett hot mot fysisk aktivitet. För det första så är det vanligt att vi väljer bilen som färdmedel till ett köpcentrum eftersom de nästan alltid är byggda utifrån ett bilfrämjande koncept.
För det andra kan den konsumtionskultur som vuxit fram som vårt kanske största fritidsintresse konkurrera ut andra fritidsintressen. Allt fler väljer att åka till ett söndagsöppet köpcentrum istället för att ta en skogspromenad eller aktivera sig på annat sätt.
Nya fritidsgården
Jag skrev i en tidigare krönika om hur köpcentra kommit att bli den nya fritidsgården för unga. De skolas där till att bli konsumenter snarare än aktiva brukare av det offentliga rummet.
Och för det tredje så finns det regler i köpcentra som föreskriver hur vi ska röra oss, i syfte att skapa ett tempo och en rytm som just gör oss till goda konsumenter i en säker och lugn miljö.
Det är följaktligen inte tillåtet att cykla, jogga, åka skateboard, utöva parkour eller på annat sätt uppträda störande.
Idrotten en medbrottsling
Med det sagt vill jag vända på resonemanget och samtidigt hävda att idrotten, dock inte i termer av föreningsidrott i traditionell bemärkelse, idag kommit att bli en medbrottsling i köpcentrumtrenden.
För det första så är det inte helt ovanligt att (idrotts)arenor och köpcentra går hand i hand – att den ena ger den andra.
När en stor, ny arena byggs så dyker det upp en köpcentrumetablering inom kort. Mall of Scandinavia intill Friends Arena och Emporia intill Malmö Arena är kanske de bästa exemplen på detta.
Man kan här tala om att det utvecklas ett slags upplevelse- och konsumtionskomplex. Dessa ackompanjeras gärna av hotell- och konferensanläggningar. För det andra är det inte ovanligt att det i stora köpcentra etableras kommersiella gym och fitnesscentra.
Är inte dummare...
På Mall of Scandinavia finns Sats och på Emporia Nordic Wellness. Fitnesskedjorna är inte dummare än att de insett att vi tillbringar en stor del av vår fritid i dessa köpcentra och att detta därför är en bra lokalisering för att få vår uppmärksamhet.
För det tredje så har det blivit allt vanligare att köpcentra lägger till aktiviteter och miljöer som lurar oss att tro att vi befinner oss i en levande stadsmiljö där vi vill uppehålla oss länge, ladda batterierna för att sedan ge oss i kast med mer shopping eller låta barnen aktivera sig medan vi vuxna shoppar på.
Därför hakar även svenska köpcentra på den amerikanska trenden med isbanor och andra aktivitetsytor. Därmed ökar faktiskt möjligheterna till fysisk aktivitet i dessa artificiella konsumtionsmiljöer. I USA, och även Storbritannien, har de gått ett steg längre; de har utvecklat fenomenet mall walking. Jag brukar inte använda Wikipedia som källa, och avråder mina studenter att göra det.
Läs här bara
Detta till trots klipper jag nedan in definitionen av mall walking från just Wikipedia:
”Mall walking is a form of exercise in which people walk or jog through the usually long corridors of shopping malls. Many malls open early so that people may mall walk, however stores and other such facilities generally do not open at this time, though vending machine concessions are available. Many choose to mall walk as the indoor climate is comfortable and there is easy access to amenities, such as benches, toilets, and water fountains. Clean and level surfaces also provide a safe walking environment.
Mall walking is undertaken individually, in groups, or as part of an organized mall walking program. Mall walking in the United States is especially popular amongst senior citizens. Many mall walkers cite the camaraderie of walking in groups. Many malls actively encourage mall walking with special clubs and benefits. It is seen by the mall owners as beneficial for several reasons:
• After walking, mall walkers may well stay on and shop the stores or patronize the mall's food court, increasing the traffic in the mall during what would otherwise be the very slow opening hour.
• Mall-walking programs provide good, often free, publicity for the mall owners”.
Bättre än ingenting
Alltså ännu ett argument för att idrott och köpcentra går hand i hand. Och jag förstår att köpcentra kan uppfattas som säkra, bekväma miljöer för en promenad.
Det är bättre att motionera i ett köpcentrum än inte alls.
Fast visst är det trevligare och på många sätt bättre att promenera eller jogga ute i fria luften och upptäcka olika stadsmiljöer?! Det bidrar dessutom till den rumsliga kompetens som jag efterfrågat i en tidigare krönika. Länge leve staden som arena för fysisk aktivitet.
Mest lästa just nu
Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.
Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.
CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
Max Peter Bejmer inför storpublik på sprinten i Oskarshamn under O-Ringen 2024. Hugo Mattsson/Svensk Orientering
Hösten 2018 fattades beslutet att O-Ringen skulle genomföras på Smålandskusten med Oskarshamn som nav. De operativa förberedelserna har pågått sedan dess och 21 700 besökare noterades fördelat på 19 250 deltagare och 2 450 medföljare.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.
FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.