Äntligen framsteg, men...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Kvinnor vågar ta plats och kvinnor får en allt större plats, tack och lov. Men mycket arbete återstår.
Allt flera tjejer idrottar, allt fler tjejer tar framträdande platser inom idrotten. Foto: TT

 

Idrottens jämställdhetsfrågor har fått en ny plats i rampljuset. Vi diskuterar ekonomiska och sportsliga könskillnader, bristen på kvinnliga tränare och avsaknad av stöd i samband med graviditet. 

Ändå enorm skillnad

Vi konfronterar tabun runt kvinnors kroppar, mens och hur idrotten fortfarande främst är inrättat efter män. Somliga frågor leder snabbt till förändring, andra kan vi diskutera i årtionden utan att någonting händer.  

Som längdskidåkare har jag på nära håll följt en fantastisk förändring över hur vi värderar våra kvinnliga idrottare. 

Från en damskidåkning som under 1990-talet inte ens ansågs värd att titta på. Där damernas världscup sändes i ett fem minuter långt sammandrag före herrarnas direktsändning. 

Till något som har blivit lika självklart i folks medvetande som den manliga skidåkningen. Damskidåkningen har fått ett större utrymme på den mediala kartan och de bästa svenska damerna har blivit minst lika stora som de största herrarna. 

Vad är förklaringen?

Att förändringar kan ske både snabbt och långsamt har fått mig att fundera över vad som betyder mest för att jämställdhet faktiskt ska uppnås. 

Är det främst en konsekvens av förbundens arbete, av samhällets förändring eller rent av på grund av individerna själva? 

Är det enskilda individer som lyfter systemet eller systemet (förbunden) som lyfter individerna? 

Är det tack vare orädda talanger som Pernilla Wiberg och Charlotte Kalla som en gång klivit fram och brutit ny mark? 

Är det möjligheterna vi ser (våra förebilder) eller möjligheterna vi får (vår stöttning) som avgör vilka val vi gör till att satsa på idrott? 

Enskilda stjärnor är förklaringen

Frågan har många svar, men min egen erfarenhet säger mig att enskilda stjärnor har betytt mer än vi tänkt oss för att det idag har blivit nästan lika självklart för kvinnliga idrottare att bli världsstjärnor inom många sporter. 

Förebilders betydelse är stora för de möjligheter kvinnor plötsligt upplever att de har, vilka i längden bidrar till att alltfler tjejer vågar ta steget och satsa helhjärtat på idrott. 

Enskilda förebilder har genom ökad medial uppmärksamhet, lett till ökat publikintresse, fler sponsorer och ökade ekonomiska förutsättningar både för sig själva och för andra kvinnor. Förebilder som gett ringar på vattnet även till andra kvinnor i andra idrotter, även i avsaknad av satsningar från förbunden själva. 

Kom ihåg OS

När ett förbund satsat likartat på män och kvinnor ökar förutsättningarna för att kvinnor ska nå internationella framgångar. 

Men att svenska damer för första gången tog fler medaljer än herrarna i sommarens OS innebär inte per automatik att svenska idrottsförbund har gjort fantastiska jämställdhetssatsningar. Sannolikt beror inte heller Jenny Rissveds OS-guld i cykel på att cykelförbundet ligger i framkant i jämställdhet. Möjligen i brist på jämställdhet bland andra länders cykelförbund. 

Däremot finner vi en självklar koppling till samhället i stort. Där kvinnor idag förväntar sig andra saker, kräver en annan behandling och söker andra svar. På så vis har det också blivit lättare att driva jämställdhetsfrågor och ifrågasätta våra system idag jämfört med för tio eller tjugo år sedan. 

Kvinnor vågar ta plats och kvinnor får en allt större plats. Kvinnor kräver jämställdhet och därför får de successivt den. Ibland snabbt, ibland långsamt.

Knutte Nord (inte verifierad)

lör, 2016-11-12 09:38

1. Jämställd Idrott

Maria Rydqvist är författare till en fantastisk bra bok - "Kvinnor, idrott & manliga ledare. Jag har läst boken och jag rekommenderar den varmt till alla som på ett eller annat sätt har kopplingar till idrotten. Imponeras av Marias sätt att göra analyser, ha tankar och dra slutsatser. Boken kan köpas på nätet via Sportförlaget. Min tes är att förändringar skapas genom utbildning. Insikten ökar och vi utvecklas. Boken skulle mycket väl kunna platsa som ett utbildningsverktyg inom alla idrotter och då inte enbart för tränare. Alla som på ett eller annat sätt sitter i en ledande ställning inom en förening eller förbund har genom boken något att lära och dra slutsatser av – utvecklas. Jag bedömer själv att jag vet vad jag ”pratar om”. Har varit ideell ledare inom idrotten sedan jag var 15 år. Har lyckats bli svensk mästare, varit damlandslagsledare, varit föreningskonsulent, distriktskonsulent och arbetat på Svenska Orienteringsförbundet inom olika områden i 15 år. Jag har mött det fantasiska svenska ideella ledarskapet inom idrotten på alla nivåer. Nu är jag 65 år och har en fantastisk livserfarenhet att blicka tillbaka mot. Mitt råd är att ta tillvara innehållet i Marias bok. Inte bara som enskild individ utan också på bred front där boken kan inspirera och användas som ett utbildningsverktyg. Genom ökad insikt så skapar vi också en mer jämställd idrott. Bra jobbat Maria! Knutte Nord

Johan (inte verifierad)

tors, 2016-11-24 12:50

2. Många kloka ord. Men

Många kloka ord. Men förändring sker främst genom handling och därför uppmanar jag Maria att gå i bräschen och bli landslagsledare när hon slutar. I dagsläget skulle jag nog säga att kvinnor får ta plats, men desto färre vågar. Det sistnämnda kan bara kvinnorna själva ändra på, inkl. Maria. Ser fram emot att du blir förbundskapten en dag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.