I stället tappar många intresset

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Att hamna utanför är lika skrämmande för alla och för många ett minne som aldrig släpper. TV-pucken kan och ska diskuteras.
En sak är att förlora. En annan att stå vid sargen och inte bli uttagen. TV-pucken blir allt mera omdiskuterad. Foto: TT

 

I radiosändningar lyssnar jag på TV-pucken. Den hockeyturnering som min pappa följde slaviskt genom tiderna (startade 1959) och bara en kalvande ko kunde få honom bort från tv:n. Åldern på spelarna har varierat flera gånger. År 2003 höjdes åldern till högst 16 år för att stoppa den tidiga utslagningen men inför 2009 sänktes åldern till 15 år. 

Var det tänkt så här?

Är det sund barn- och ungdomsidrott?

Många tror att en plats i TV-pucken är en biljett till landslaget och NHL. Att vi får se morgondagens stjärnor och talanger men sanningen ligger långt ifrån. Det går inte att blunda för den tidiga uttagningen och selekteringarna. 

När det gäller selektering blandar vi ihop talang med tidig mognad. Det finns inget samband mellan att vara en duktig idrottare som 14- eller 15-åring och att vara en duktig idrottare i vuxen ålder. 

Kan skilja fyra år 

I genomsnitt är 80 procent av de uttagna spelarna födda första halvåret. Så ser det i princip alltid ut, för procentuellt skiljer det ju ganska mycket i ålder mot de som är födda sent. Sen kan det skilja upp till fyra år i verklig fysisk mognad mellan två jämngamla spelare.

Uttagningarna börjar ofta något år innan TV-pucken och innebär att spelarna är på hockeyläger och camper. Vad som inte pratas så högt om är de ungdomar som inte platsar i TV-pucken.

Luleå Hockeys Johan Forsberg var en av de som inte platsade. Han berättar för P4´s lyssnare om hur fruktansvärt det var när han inte kom med i laget.

Berättar att han minns tårarna och skammen och hur han skulle sluta spela hockey. På direkten. Kastade utrustningen i ett hörn hemma i garaget och kände ingen glädje för mina kompisar som faktiskt hade fått en plats. Kände ingen glädje alls.

Hans viktigaste budskap till alla ungdomar som inte tar sig med är att tycker man att det är kul ska man fortsätta spela. 

De som inte får plats, då...

En annan profil är Sanny Lindström, (avslutade sin ishockeykarriär i augusti 2013 till följd av hjärnskakning), som var en av de få spelarna som inte var bland de selekterade till uttagningarna för många år sedan. Han blev petad både som 15- och som 16-åring och kan beskriva hur det känns att platsa i laget, att tappa drivkraften och suget att fortsätta satsa.

Han påpekar att det pratas sällan om alla de spelare som inte lyckades ta en plats i TV-pucken. Hur många det som ger upp och tappar intresset.

Svensk idrott är tydlig med sina riktlinjer och säger att om vi verkligen vill vara en idrottsrörelse som siktar mot att så många som möjligt, ska vilja/kunna och få vara med så länge som möjligt så krävs en så bra verksamhet som möjligt.

Lisbet Olofsson

Gunnar Svensson (inte verifierad)

ons, 2016-11-09 20:22

1. TV Pucken

Håller inte med dig Lisbet. Är FÖR TV-Pucken. Om vi inom en lagidrott ska ha Elit måste vi någon gång välja talanger. Precis som i skolans värld vid 15-16 års ålder. Har de sista 7-8 åren ställt frågan. "Hur många av de som ej kommer med i TV-Pucken lägger av på just p g a av detta. Har inte fått något vettigt svar. Ditt svar?

C-G Pernbring (inte verifierad)

tors, 2016-12-29 16:08

2. Huliganer och sponsring i fotbollsallsvenskan

De senaste åren har jag skrivit några insändare om huliganer, huliganbråk och fotbollssponsring i tidningarna. Efter skandalmatchen på Olympia söndagen den 20 november mellan HIF och Halmstad blev det dags igen. Efter varje huliganbråk- och match blir det i medierna alltid samma fördömande, beklagande och tröstande visa. Alla ropar alltid på fler poliser och mer övervakning under/efter matcherna. Ingen har emellertid ställt frågan: Vad beror då detta beteende på? Vad är orsakerna? Varför finns det så många huliganer idag? De senaste 10-15 åren har vi mer och mer fått elit- och professionell fotboll i Sverige. Det verkar som om elitismen och professionalismen går hand i hand med huliganismen. Min teori är att det är den så kallade "idrottens svans" som protesterar mot dagens hårda/tuffa villkor inom idrotten. Många av dessa huliganer, givetvis inte alla, har kanske blivit "utsorterade" redan i tidig ålder. De har inte ens "platsat" i ungdomslagen. Författaren Fredrik Backman, Helsingborg, beskriver i en intervjun för Helsingborgs Dagblad (HD), hur han själv kände det att bli ställd utanför laget ("utsorterad"). Bara vid 13-års ålder blev han inte längre förste målvakt för HIF: s pojk-ungdomslag. Han blev ledsen och kände bitterhet. Han gick senare till småklubbar i Helsingborg. Ingen har heller ställt frågan: Varför agerar inte de stora sponsorerna? De fortsätter tydligen, trots skandalerna/arenabråken, att ändå betala stora sponsorpengar till lagen. Varför bryter de inte kontrakten? Det kan väl ändå inte vara så positivt att associeras med bengaler och huliganbråk, eller...? Redan under vårsäsongen hade vi många avbrutna allsvenska matcher runt om i landet på grund av bengaler, knallskott och stökiga åskådare. Det skulle vara intressant att få veta hur de stora sponsorerna av Allsvenskan, som t. ex Swedbank, VW eller Åbro resonerar i denna fråga. C-G Pernbring

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.