I stället tappar många intresset
I radiosändningar lyssnar jag på TV-pucken. Den hockeyturnering som min pappa följde slaviskt genom tiderna (startade 1959) och bara en kalvande ko kunde få honom bort från tv:n. Åldern på spelarna har varierat flera gånger. År 2003 höjdes åldern till högst 16 år för att stoppa den tidiga utslagningen men inför 2009 sänktes åldern till 15 år.
Var det tänkt så här?
Är det sund barn- och ungdomsidrott?
Många tror att en plats i TV-pucken är en biljett till landslaget och NHL. Att vi får se morgondagens stjärnor och talanger men sanningen ligger långt ifrån. Det går inte att blunda för den tidiga uttagningen och selekteringarna.
När det gäller selektering blandar vi ihop talang med tidig mognad. Det finns inget samband mellan att vara en duktig idrottare som 14- eller 15-åring och att vara en duktig idrottare i vuxen ålder.
Kan skilja fyra år
I genomsnitt är 80 procent av de uttagna spelarna födda första halvåret. Så ser det i princip alltid ut, för procentuellt skiljer det ju ganska mycket i ålder mot de som är födda sent. Sen kan det skilja upp till fyra år i verklig fysisk mognad mellan två jämngamla spelare.
Uttagningarna börjar ofta något år innan TV-pucken och innebär att spelarna är på hockeyläger och camper. Vad som inte pratas så högt om är de ungdomar som inte platsar i TV-pucken.
Luleå Hockeys Johan Forsberg var en av de som inte platsade. Han berättar för P4´s lyssnare om hur fruktansvärt det var när han inte kom med i laget.
Berättar att han minns tårarna och skammen och hur han skulle sluta spela hockey. På direkten. Kastade utrustningen i ett hörn hemma i garaget och kände ingen glädje för mina kompisar som faktiskt hade fått en plats. Kände ingen glädje alls.
Hans viktigaste budskap till alla ungdomar som inte tar sig med är att tycker man att det är kul ska man fortsätta spela.
De som inte får plats, då...
En annan profil är Sanny Lindström, (avslutade sin ishockeykarriär i augusti 2013 till följd av hjärnskakning), som var en av de få spelarna som inte var bland de selekterade till uttagningarna för många år sedan. Han blev petad både som 15- och som 16-åring och kan beskriva hur det känns att platsa i laget, att tappa drivkraften och suget att fortsätta satsa.
Han påpekar att det pratas sällan om alla de spelare som inte lyckades ta en plats i TV-pucken. Hur många det som ger upp och tappar intresset.
Svensk idrott är tydlig med sina riktlinjer och säger att om vi verkligen vill vara en idrottsrörelse som siktar mot att så många som möjligt, ska vilja/kunna och få vara med så länge som möjligt så krävs en så bra verksamhet som möjligt.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Gunnar Svensson (inte verifierad)
ons, 2016-11-09 21:22
1. TV Pucken
Håller inte med dig Lisbet. Är FÖR TV-Pucken. Om vi inom en lagidrott ska ha Elit måste vi någon gång välja talanger. Precis som i skolans värld vid 15-16 års ålder. Har de sista 7-8 åren ställt frågan. "Hur många av de som ej kommer med i TV-Pucken lägger av på just p g a av detta. Har inte fått något vettigt svar. Ditt svar?C-G Pernbring (inte verifierad)
tors, 2016-12-29 17:08
2. Huliganer och sponsring i fotbollsallsvenskan
De senaste åren har jag skrivit några insändare om huliganer, huliganbråk och fotbollssponsring i tidningarna. Efter skandalmatchen på Olympia söndagen den 20 november mellan HIF och Halmstad blev det dags igen. Efter varje huliganbråk- och match blir det i medierna alltid samma fördömande, beklagande och tröstande visa. Alla ropar alltid på fler poliser och mer övervakning under/efter matcherna. Ingen har emellertid ställt frågan: Vad beror då detta beteende på? Vad är orsakerna? Varför finns det så många huliganer idag? De senaste 10-15 åren har vi mer och mer fått elit- och professionell fotboll i Sverige. Det verkar som om elitismen och professionalismen går hand i hand med huliganismen. Min teori är att det är den så kallade "idrottens svans" som protesterar mot dagens hårda/tuffa villkor inom idrotten. Många av dessa huliganer, givetvis inte alla, har kanske blivit "utsorterade" redan i tidig ålder. De har inte ens "platsat" i ungdomslagen. Författaren Fredrik Backman, Helsingborg, beskriver i en intervjun för Helsingborgs Dagblad (HD), hur han själv kände det att bli ställd utanför laget ("utsorterad"). Bara vid 13-års ålder blev han inte längre förste målvakt för HIF: s pojk-ungdomslag. Han blev ledsen och kände bitterhet. Han gick senare till småklubbar i Helsingborg. Ingen har heller ställt frågan: Varför agerar inte de stora sponsorerna? De fortsätter tydligen, trots skandalerna/arenabråken, att ändå betala stora sponsorpengar till lagen. Varför bryter de inte kontrakten? Det kan väl ändå inte vara så positivt att associeras med bengaler och huliganbråk, eller...? Redan under vårsäsongen hade vi många avbrutna allsvenska matcher runt om i landet på grund av bengaler, knallskott och stökiga åskådare. Det skulle vara intressant att få veta hur de stora sponsorerna av Allsvenskan, som t. ex Swedbank, VW eller Åbro resonerar i denna fråga. C-G PernbringSkriv kommentar