Domarna blundar för stjärnornas fusk
Då kommer nämligen ett tjutande ljud signalera om den servande spelaren tagit för lång tid på sig innan han ska serva efter föregående poäng. Det kommer också att finnas en stor klocka vid banan så att spelare, åskådare och domare kan följa nedräkningen, alltså precis på samma sätt som i basket.
Jag välkomnar det nya systemet vilket ska testas under ATP-slutspelet i Milano för spelare upp till 21 år.
Det finns fler spelare än Nadal och Djokovic som tar längre tid på sig mellan servarna än tillåtna 20 sekunder (Grand Slam) och 25 sekunder (ATP-turneringar) men dessa två och i synnerhet då Nadal bryter ofta mot tidsregeln.
Ibland får han tillsägelse av typen: ” Rafa, i förra servegamet låg du på i snitt 32 sekunder så försök skynda på lite i nästa”.
Visst kan man vid en första tanke tycka att domarnas underlåtenhet att varna är en petitess.
Men föreställ dig domaren säga” ”Rafa, du kliver över baslinjen med en halvmeter i serven så försök ställ dig lite närmare linjen”.
Nej, just det. Nadal skulle ha dömts för fotfel.
Lika självklart är att han och andra som drar över den tillåtna tidsgränsen först ska ha varning och därefter poängstraff vid varje ny regelöverträdelse.
Varningen uteblev
Det händer att Nadal och Djokovic får varning. Men sällan i avgörande skeden av en match och det är oftast då de tar som mest tid på sig mellan poängen.
Nyligen möttes Nadal och österrikaren Dominic Thiem i Masters-finalen i Madrid. 8-8 i första sets tiebreak. Nadal servade 39 (!) sekunder efter att föregående poäng var avslutad. 14 sekunder för sent alltså. Varningen var solklar.
Men den uteblev. Mohamed Lahyani är en av tourens bästa och mest respekterade domare men satt där som om han hade noll koll på tiden. Det är klart att han hade full koll. Däremot saknade svensken vad som krävs för att följa regelboken.
Trots att domarna ofta får påminnelser om att de ska hålla efter tidsöverdragen låter de dem passera.
De är som om de inte vill stöta sig med en stjärna eftersom det skulle medföra en risk att inte få döma fler av dennes matcher. Domarna är anställda av den tourdrivande spelarorganisationen ATP och det ger ett olyckligt beroendeförhållande.
Det naturliga skulle förstås vara att domarna hade en fristående organisation där ledningen utan påverkan av andra utsåg domare.
Vad skulle det då i praktiken innebära för Nadal och Djokovic om de tvingades anpassa sin spelrytm efter gällande regel?
Förvånad Djokovic
Då Djokovic tidigare i våras mötte Gilles Simon i Monte Carlo Masters fick serben faktiskt en varning i viktigt läge. Det förvånade förstås alla och Djokovic blev så perplex att han i efterföljande poäng missade en backhand i öppet läge.
Naturligtvis kommer såväl Djokovic som Nadal att kunna anpassa sig om tidsregeln börjar gälla även dem men under en period lär de dra på sig både varningar och poängstraff. Men huruvida de anpassar sig eller inte är av underordnat intresse. Det enda viktiga är att Nadal och Djokovic inte tillåts att själva bestämma hur lång tid de ska ta på sig mellan servarna.
Kommer då systemet med synbar klocka och tjutande ljud att införas på ATP-touren?
Trots att ingen spelare då skulle kunna få domarhjälp och trots att det för åskådare och tv-tittare skulle vara minst lika häftigt som Hawkeye tvivlar jag på att ATP vågar ta steget.
Spelarna bestämmer mycket på ATP-touren och det förklarar också varför det är 25 sekunder mellan poängen i ATP-turneringarna och 20 i Grand Slam-turneringarna – där herrarna ändå spelar i bäst av fem set - vilka lyder under Internationella tennisförbundet (ITF).
Införs inte systemet är det bara att hoppas att ATP:s kloke domarbas Lars Graff (under många år tennisvärldens främste domare och i såväl den rollen som i sin nuvarande utrustad med stor integritet ) med skärpa beordrar sina domare att följa reglerna – även då Nadal och Djokovic spelar.
Det skulle inte bara skipa rättvisa utan också höja tempot.
Jonas Arnesen
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten,
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar