Domarna blundar för stjärnornas fusk

Då kommer nämligen ett tjutande ljud signalera om den servande spelaren tagit för lång tid på sig innan han ska serva efter föregående poäng. Det kommer också att finnas en stor klocka vid banan så att spelare, åskådare och domare kan följa nedräkningen, alltså precis på samma sätt som i basket.
Jag välkomnar det nya systemet vilket ska testas under ATP-slutspelet i Milano för spelare upp till 21 år.
Det finns fler spelare än Nadal och Djokovic som tar längre tid på sig mellan servarna än tillåtna 20 sekunder (Grand Slam) och 25 sekunder (ATP-turneringar) men dessa två och i synnerhet då Nadal bryter ofta mot tidsregeln.
Ibland får han tillsägelse av typen: ” Rafa, i förra servegamet låg du på i snitt 32 sekunder så försök skynda på lite i nästa”.
Visst kan man vid en första tanke tycka att domarnas underlåtenhet att varna är en petitess.
Men föreställ dig domaren säga” ”Rafa, du kliver över baslinjen med en halvmeter i serven så försök ställ dig lite närmare linjen”.
Nej, just det. Nadal skulle ha dömts för fotfel.
Lika självklart är att han och andra som drar över den tillåtna tidsgränsen först ska ha varning och därefter poängstraff vid varje ny regelöverträdelse.
Varningen uteblev
Det händer att Nadal och Djokovic får varning. Men sällan i avgörande skeden av en match och det är oftast då de tar som mest tid på sig mellan poängen.
Nyligen möttes Nadal och österrikaren Dominic Thiem i Masters-finalen i Madrid. 8-8 i första sets tiebreak. Nadal servade 39 (!) sekunder efter att föregående poäng var avslutad. 14 sekunder för sent alltså. Varningen var solklar.
Men den uteblev. Mohamed Lahyani är en av tourens bästa och mest respekterade domare men satt där som om han hade noll koll på tiden. Det är klart att han hade full koll. Däremot saknade svensken vad som krävs för att följa regelboken.
Trots att domarna ofta får påminnelser om att de ska hålla efter tidsöverdragen låter de dem passera.
De är som om de inte vill stöta sig med en stjärna eftersom det skulle medföra en risk att inte få döma fler av dennes matcher. Domarna är anställda av den tourdrivande spelarorganisationen ATP och det ger ett olyckligt beroendeförhållande.
Det naturliga skulle förstås vara att domarna hade en fristående organisation där ledningen utan påverkan av andra utsåg domare.
Vad skulle det då i praktiken innebära för Nadal och Djokovic om de tvingades anpassa sin spelrytm efter gällande regel?
Förvånad Djokovic
Då Djokovic tidigare i våras mötte Gilles Simon i Monte Carlo Masters fick serben faktiskt en varning i viktigt läge. Det förvånade förstås alla och Djokovic blev så perplex att han i efterföljande poäng missade en backhand i öppet läge.
Naturligtvis kommer såväl Djokovic som Nadal att kunna anpassa sig om tidsregeln börjar gälla även dem men under en period lär de dra på sig både varningar och poängstraff. Men huruvida de anpassar sig eller inte är av underordnat intresse. Det enda viktiga är att Nadal och Djokovic inte tillåts att själva bestämma hur lång tid de ska ta på sig mellan servarna.
Kommer då systemet med synbar klocka och tjutande ljud att införas på ATP-touren?
Trots att ingen spelare då skulle kunna få domarhjälp och trots att det för åskådare och tv-tittare skulle vara minst lika häftigt som Hawkeye tvivlar jag på att ATP vågar ta steget.
Spelarna bestämmer mycket på ATP-touren och det förklarar också varför det är 25 sekunder mellan poängen i ATP-turneringarna och 20 i Grand Slam-turneringarna – där herrarna ändå spelar i bäst av fem set - vilka lyder under Internationella tennisförbundet (ITF).
Införs inte systemet är det bara att hoppas att ATP:s kloke domarbas Lars Graff (under många år tennisvärldens främste domare och i såväl den rollen som i sin nuvarande utrustad med stor integritet ) med skärpa beordrar sina domare att följa reglerna – även då Nadal och Djokovic spelar.
Det skulle inte bara skipa rättvisa utan också höja tempot.
Jonas Arnesen
Mest lästa just nu
Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden
Plötsligt har han fått en skandal i knäet.
- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar