Ett jämställdhetstänk på sned

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Åke Stolts senaste krönika tar upp den kvinnliga fotbollens brister. Emma Stenberg, Fil.mag. Idrott i Utveckling, invänder mot Åke Stolts problemanalys.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT
Inlägget är en del i ett replikskifte. I faktarutan längst nere hittar du alla inlägg i debatten.

 

Åke Stolts senaste krönika tar upp den kvinnliga fotbollens brister i och med att Pia Sundhage nu avslutar sitt uppdrag som förbundskapten. I texten finns många intressanta inslag att diskutera. Man har rätt att vara besviken. Sverige åkte ur VM. Och jag säger inget om den brist på kreativa spelare, teknisk briljans, bollsinne, kvickhet, passningsprecision som Stolt tar upp. Den kanske råder i svensk fotboll, i stort. Däremot sätter jag mig emot att dessa elementära brister skulle bero på för lite manliga elitfotbollsspelare som förebilder, enligt Stolt.

En manlig arena med manliga förebilder

Det är svårt för en idrottare att vara dam. Idrott är och har länge varit en manlig arena. Främst inom lagsporten märks det. Det finns brist på kvinnliga förebilder och det finns brist på pengar. Det finns brist på halltider, kvinnliga coacher, självförtroende. Det finns brist på plats.

”Man borde ta hjälp av f d manliga fotbollspelare som förebilder för att ge tjejer ett naturligt handlag med bollen. Ledarskapet är för dåligt, de bästa och mest äregiriga väljer herrfotbollen.” (Stolt)

Det som det inte råder brist på är män. Manliga förebilder, manliga coacher. Jag ser inte riktigt kopplingen till att damfotbollen eller fotbollen överhuvudtaget behöver mer av den varan. Det damfotbollen skulle behöva är resurser, i form av pengar. Inte av manliga spelare. Skulle damer kunna leva på sitt fotbollsspelande skulle de också kunna utvecklas på ett helt annat plan. Nu har de inte den möjligheten.

En ledare är en ledare, en spelare en spelare

Jag förstår inte heller kopplingen mellan Pias ledarskap och hennes meriter som fotbollsspelare. För det första var Pia spelare i en helt annan tid än nu. För det andra är det inte självklart att en bra spelare även har goda ledaregenskaper. Och om nu anställningar inom svenska fotbollsförbundet enbart sker grundat i personens meriter som elitfotbollsspelare, har vi ett större problem där för ledarskapet i alla åldersnivåer och de ”glada amatörernas entusiasm” än inflytande från manliga elitfotbollsspelare.

”Ledarskapet är för dåligt, de bästa och mest äregiriga väljer herrfotbollen” (Stolt)

Jämför vi Pias meritlista med exempelvis Erik Hamrén (som ju valde herrfotbollen) så är Pias bättre och mer ”äregirigt”. Ändå valde hon damfotbollen. Eller kanske just därför.

Jämställdhetens agenda

Om du nu eftersträvar jämställdhet, Åke, så är väl en parameter att inte kalla herrfotbollen för den mer äregiriga. Att inte förminska Pias framgångar som fotbollsspelare genom att påstå att hennes storhetstid infann sig då damfotbollen fortfarande var på ”larvstadiet”. Eller påstå att det vore att visa kvinnor respekt genom att låta de bästa herrdomarna döma deras matcher. Det visar på att utveckling bara kan ske under överinseende av män, i högre positioner.

Jag håller med om att det krävs en handlingsplan för svensk damfotbolls utveckling. Och ett professionellt ledarskap i alla åldersnivåer. Jag tror att den handlingsplanen innefattar ekonomiska resurser, utbildning och fler kvinnliga ledarförebilder som Pia. Inte manliga elitfotbollsspelare.

Emma Stenberg

Debatt

Det här inlägget är en del i debatten/replikskiftet mellan Åke Stolt och Emma Stenberg med anledning av att Pia Sundhage lämnar posten som förbundskapten för svenska fotbollslandslaget. Alla inlägg i debatten:

  Med glorian på sned Åke Stolt
Du är här → Ett jämställdhetstänk på sned Emma Stenberg
  Kvalitet - inte kön - är det som räknas Åke Stolt
Ett strukturellt problem Emma Stenberg
Inte i ett feminint reservat... Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.