Ett jämställdhetstänk på sned

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Åke Stolts senaste krönika tar upp den kvinnliga fotbollens brister. Emma Stenberg, Fil.mag. Idrott i Utveckling, invänder mot Åke Stolts problemanalys.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT
Inlägget är en del i ett replikskifte. I faktarutan längst nere hittar du alla inlägg i debatten.

 

Åke Stolts senaste krönika tar upp den kvinnliga fotbollens brister i och med att Pia Sundhage nu avslutar sitt uppdrag som förbundskapten. I texten finns många intressanta inslag att diskutera. Man har rätt att vara besviken. Sverige åkte ur VM. Och jag säger inget om den brist på kreativa spelare, teknisk briljans, bollsinne, kvickhet, passningsprecision som Stolt tar upp. Den kanske råder i svensk fotboll, i stort. Däremot sätter jag mig emot att dessa elementära brister skulle bero på för lite manliga elitfotbollsspelare som förebilder, enligt Stolt.

En manlig arena med manliga förebilder

Det är svårt för en idrottare att vara dam. Idrott är och har länge varit en manlig arena. Främst inom lagsporten märks det. Det finns brist på kvinnliga förebilder och det finns brist på pengar. Det finns brist på halltider, kvinnliga coacher, självförtroende. Det finns brist på plats.

”Man borde ta hjälp av f d manliga fotbollspelare som förebilder för att ge tjejer ett naturligt handlag med bollen. Ledarskapet är för dåligt, de bästa och mest äregiriga väljer herrfotbollen.” (Stolt)

Det som det inte råder brist på är män. Manliga förebilder, manliga coacher. Jag ser inte riktigt kopplingen till att damfotbollen eller fotbollen överhuvudtaget behöver mer av den varan. Det damfotbollen skulle behöva är resurser, i form av pengar. Inte av manliga spelare. Skulle damer kunna leva på sitt fotbollsspelande skulle de också kunna utvecklas på ett helt annat plan. Nu har de inte den möjligheten.

En ledare är en ledare, en spelare en spelare

Jag förstår inte heller kopplingen mellan Pias ledarskap och hennes meriter som fotbollsspelare. För det första var Pia spelare i en helt annan tid än nu. För det andra är det inte självklart att en bra spelare även har goda ledaregenskaper. Och om nu anställningar inom svenska fotbollsförbundet enbart sker grundat i personens meriter som elitfotbollsspelare, har vi ett större problem där för ledarskapet i alla åldersnivåer och de ”glada amatörernas entusiasm” än inflytande från manliga elitfotbollsspelare.

”Ledarskapet är för dåligt, de bästa och mest äregiriga väljer herrfotbollen” (Stolt)

Jämför vi Pias meritlista med exempelvis Erik Hamrén (som ju valde herrfotbollen) så är Pias bättre och mer ”äregirigt”. Ändå valde hon damfotbollen. Eller kanske just därför.

Jämställdhetens agenda

Om du nu eftersträvar jämställdhet, Åke, så är väl en parameter att inte kalla herrfotbollen för den mer äregiriga. Att inte förminska Pias framgångar som fotbollsspelare genom att påstå att hennes storhetstid infann sig då damfotbollen fortfarande var på ”larvstadiet”. Eller påstå att det vore att visa kvinnor respekt genom att låta de bästa herrdomarna döma deras matcher. Det visar på att utveckling bara kan ske under överinseende av män, i högre positioner.

Jag håller med om att det krävs en handlingsplan för svensk damfotbolls utveckling. Och ett professionellt ledarskap i alla åldersnivåer. Jag tror att den handlingsplanen innefattar ekonomiska resurser, utbildning och fler kvinnliga ledarförebilder som Pia. Inte manliga elitfotbollsspelare.

Emma Stenberg

Debatt

Det här inlägget är en del i debatten/replikskiftet mellan Åke Stolt och Emma Stenberg med anledning av att Pia Sundhage lämnar posten som förbundskapten för svenska fotbollslandslaget. Alla inlägg i debatten:

  Med glorian på sned Åke Stolt
Du är här → Ett jämställdhetstänk på sned Emma Stenberg
  Kvalitet - inte kön - är det som räknas Åke Stolt
Ett strukturellt problem Emma Stenberg
Inte i ett feminint reservat... Åke Stolt

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.