Breddidrott kräver verkstad

SGF, Golfförbundet, som är ett av de två förbund som redan idag har uppnått ”Rektangeln”. Korpen är det andra och Friskis som är en del av Friidrotten är också där.
SGF utsåg häromdagen en breddchef som får personal och budget för att nå målet att fler spelar mer golf. Något som i stor utsträckning höjer golfens intäkter, dvs verksamheten blir lönsam för alla inblandade och skapar större resurser till elitsatsningar.
Först när de andra förbunden utser en breddchef och tar medel från elitverksamheten blir de trovärdiga. Golfen är klar, korpen har bara bredd. Friskis har bara bredd. De övriga kommer inte utse någon breddansvarig och de kommer inte heller att kunna genomföra RF strategin. De kan i bästa fall höja åldern för när antalet aktiva minskar från dagens 11 år upp mot 15 år. Mer kan man inte uppnå.
Golfens framgångar kommer i stor utsträckning ifrån ett beslut på 80 talet när man bestämde sig för att tillåta kommersiella aktörer. Genom att bryta mot RF:s stadgar i snart 30 år har golfen fått anläggningar för miljardbelopp, finansierade av kommersiella aktörer och privata bolag som varit grunden för att utveckla verksamheten.,
Vi kan på empiriska grunder konstatera att de ideella fundamentalistiska inom idrotten har skadat idrottens utveckling och försvagat idrotten och som konsekvens gjort den nya RF strategin till ett omöjligt uppdrag. Med 15 år då kommersiella aktörer vuxit medan RF förbunden backat så accentuerar nu den utvecklingen.
Den kommunala ekonomin för den kommande tio års perioden är så pressad att nya idrottsanläggningar kommer få mindre andel av investeringsbudget än hittills.
Den ena elefanten i rummet för att utveckla svensk idrott är alltså meningen ”idrotta i ideell förening”. Den kan enkelt tas bort på nästa Riksidrottsmöte om man låter empiri, kunskap och intelligens ersätta känslorna så organisationsformen slutar ha betydelse.
Den andra elefanten i rummet som är en garanti för att golfen lyckas öka antalet spelare är medlemskapet. Med 490 000 aktiva golfare (som är medlemmar i en ideell eller kunder i en kommersiell klubb där snittåldern sjunker och nu är under 50 år så finns grunden. Det finns nästan lika många f.d. golfare i registren.
300 nya miljoner
Om hälften av dem skulle spela 3 rundor var per år a 500 kronor per runda skulle det ge golfen över 300 miljoner till i tillväxt.
Intäkter som skulle hamnar på sista raden hos klubbarna och dubblar den genomsnittliga vinsten. Att ta bort medlemskravet vore snabbaste, säkraste och bästa vägen att nå målet om att fler spelar mer.
Idag är systemet sådant att medlemskap i den ideella klubben kostar 300–800 kronor per år. I den ingår ingen rätt att spela golf. Sedan betalar man olika mycket mellan 4000 och 15 000 om man vill ha rätten att spela så mycket man vill på banan under ett år.
Alternativet är ett billigt medlemskap och att spela på greenfee, något som är lönsamt om man spelar lite golf.
Social klubb eller båda delarna?
Rätten att spela golf är sedan en dom i marknadsdomstolen 1990 en konsumenträttslig tjänst, dvs legalt sett fullt jämförbar med att köpa en pikétröja på H&M eller ett liftkort hos SkiStar.
Den ideella klubben har uppdraget att utveckla idrotten golf. Anläggningen som finns är sedan många år en del av upplevelseindustrin och konkurrerar om människors fritid på samma villkor som restauranger, hotell, resorts, kultur med mera. Driftmässigt har de väldigt lite med varandra att göra. Ur det perspektivet skulle en ökad separering leda till ökade intäkter.
Nu finns det klubbar som inte vill ha ökade intäkter utan anser sig ha råd med att vara en social klubb med mycket tävlingar för sina medlemmar. De skall självfallet fortsätta med den modellen så länge de har råd.
Bort med medlemskapet!
Att ta bort kravet på medlemskap löses enklast genom att en icke medlem vid sin första runda för året betalar en hundring extra och får sitt golf-id som icke medlem och den vägen möjligheten att boka tider på nätet och ha ett aktivt hcp. För tävling, seriespel, rösträtt på det årsmöte som snart ingen besöker med mera krävs självfallet fortsatt medlemskap.
Borttaget krav på medlemskap i kombination med fortsatt utveckling av kundomhändertagandet kan dubbla antalet golfare på 10–15 år.
Golfen tar täten!
Men, när SGF nu utser en f.d. VD till breddchef så skickar man en tydlig signal till idrottsrörelsen. Dels att golfen kan och skall växa och omedvetet att de andra förbunden inte kommer att göra det.
Trist att de övriga väljer att aktivt försvåra för sig själva och den vägen försvaga RF som en samlad röst för svensk Idrott.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.