En gyllene chans, Dalkurd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Borlängelaget Dalkurd har gjort en helt fantastisk prestation och är nu klart för Allsvenskan nästa säsong. Nu återstår frågan var laget skall spela.

Dalkurds fans före fotbollsmatchen i Superettan mellan IF Brommapojkarna och Dalkurd FF på Grimsta IP. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Borlänge kommun har åtagit sig att bära hela kostnaden för att uppgradera arenan i Borlänge till allsvensk standard. De erbjuder dessutom en hyra för Dalkurd som får ses som mycket generös. 30 000 kronor per match eller 450 000 i hyra för en hel säsong. Med en genomsnittsomsättning för allsvenska lag på dryga 70 miljoner så är det 0,6 procent av omsättning i hyra, i praktiken ingenting.

Ett förmånligt erbjudande

Om Dalkurd ringde och frågade Djurgården, AIK med flera lag vad de har för arenahyra så betalar de ofta mer per match än vad Dalkurd skall betala för en säsong.

Borlänge kommun vill ha ett sjuårsavtal. Något Dalkurd av för mig okända skäl inte vill teckna. Hade jag varit ordförande i Dalkurd hade jag föreslagit 10 års avtalstid utifrån att det är så förmånligt.

Istället pratar Dalkurd om att flytta elitbolaget till Uppsala eller Västerås om de kan få plats på en arena där. Det är ett resonemang jag inte riktigt förstår.

Dalkurd har en väl uppbyggd väl fungerande ungdomsverksamhet i Borlänge. Den ligger i föreningen Dalkurd medan elitlaget är bolagiserat. Det krånglar till det mer än vad man tror utifrån hur kommunallagen ser ut.

Kommunen har och ska ha motkrav

Från en kommuns perspektiv är det några enkla motkrav som skall ställas för att subventionera en elitarena (elitarenor subventioneras generellt på nivån ca 10% av subvention av kulturlokaler). De ser i korthet ut som följer:

  • En omfattande föreningsdriven ungdomsverksamhet i kommunen.
  • Ett namn som är kopplat till kommunen. Östersund har fått massor av image och marknadsföring genom framgångarna för Östersunds Fotbollsklubb.
  • En god förmåga att attrahera publik till arenan, dvs ur kommunens perspektiv är matcherna en viktig del av kommunens eventutbud.
  • Vara en del av det gemensamma för orten, dvs medverka till stolthet, tillhörighet och gemenskap. Det här blir viktigare och viktigare för att hålla ihop samhället när lokaltidningarna tappat alla yngre läsare.

För Uppsala som nu bygger en ny modern arena uppstår ett par stora frågor. Dels måste Dalkurd etablera en omfattande verksamhet i en förening för att det skall gå att subventionera hyran för elitbolaget. Om bara elitbolaget flyttar så får kommunen inte subventionera hyran. Kommuner får inte stödja enskilda företag med skattemedel. Så enkelt fungerar lagen.

Går ut över andra i Uppsala

Sedan fungerar den kommersiell elitidrotten enligt vissa enkla regler. Kommersiell idrott på en ort kan nå en omsättning om ca 0,8procent av BNP i upptagningsområdet. Är man fler lag så får man dela på den summan. Uppsala som fjärde största stad har hög BNP i sitt upptagningsområde men utöver Sirius så finns Ishockey, Bandy, Basket som tar sin del av den möjliga omsättningen.

Sedan är korrelationen omsättning och tabellplacering 93 procent för varje tioårsperiod. Enstaka år kan klubbar över och underprestera vilket ger spänningen men över tid så är det pengarna som bestämmer de sportsliga framgångarna. Om politikerna i Uppsala aktivt agerar för att få Dalkurd till kommunen så skadar man de befintliga elitklubbarna i kommunen. Allt enligt principen om kommunicerande kärl.

Hur föreningen Dalkurd på några månader skall hinna skapa en väl fungerande ungdomsverksamhet i Uppsala är för mig en gåta. Träningsanläggningar, träningstider är ingen lek i någon kommun och var man skall hitta nya ungdomar är nästa fråga.

Dalkurd synnerligen annorlunda

Utan bred föreningsdriven ungdomsverksamhet kan inte kommunen ge Dalkurd en arena utan att ta kommersiellt betalt. Dvs en hyra som är baserad på att ge arenan en direktavkastning på minst 6 procent (som för kommersiella fastigheter) är en förutsättning för att inte bryta mot lag. Dvs en sådan hyra handlar på ett antal miljoner per år relativt en halv miljon i Borlänge.

Samma gäller självfallet för Västerås.

Nu är Dalkurd ett specialfall med för och nackdelar. Den etniska relationen gör att mängden supportrar utanför Sverige är större än antalet supportrar i Sverige. På samma sätt är antalet Kurder i en stad/region en viktigare faktor än antalet personer i upptagningsområdet. Det här bör över tid kunna ge Dalkurd stora intäkter från streaming tv, men det krånglar till verksamheten när det gäller att locka publik till matcherna.

Uppdraget för klubben blir att både vara ett lag för kurder i världen såväl som hela Sverige och samtidigt vara ett lag för alla medborgare på den ort man verkar. Ingen elitklubb har idag råd med att begränsa supporterantalet till en delmängd av befolkningen i arenans upptagningsområde.

Ett utmärkt erbjudande, teckna avtalet!

Rent teoretiskt skulle Dalkurd förmodligen kunna tjäna mer pengar på att spela sina hemmamatcher på alla orter där det finns gott om kurder, ur det perspektivet så kan de få hemmaplan på väldigt många ställen. Lite som Mora som kan möta Leksand i Globen och dra fulla hus fast på fler ställen.

Vore jag Dalkurd utifrån de förutsättningar jag känner till så skulle jag teckna avtalet med Borlänge kommun och fortsätta utveckla både elit och breddverksamheten i Borlänge tills man är hela Borlänges lag, samtidigt som man fortsätter bygga supportrar bland kurder i hela världen. Här kommer digitalisering att skapa nya intäkter för Dalkurd som resten av de svenska lagen saknar.

Vore jag Rickard Malmström, MP:s kommunalråd och ordförande i Fritidsnämnden i Uppsala skulle jag ta en kurs i kommunallagen samt fundera på om någon av de Uppsalabor som gläds över Sirius framgångar kan rösta på hans parti i nästa års val.

Men, det viktigaste i den här soppan är att gratulera Dalkurd till en fantastisk prestation.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.