Hörby gör det alla kommuner borde göra

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

P1 morgon fredag den 24:e november har ett långt inlägg om hur Hörby kommun erbjuder gratis träning för alla som fyllt 75. Kommunen betalar en privat gymägare och allt är en succé, skriver Dan  Persson.

Pensionär styrketränar på gym. Arkivbild. Foto: Erik G Svensson Copyright Scanpix Sweden

Bara fullständigt okunniga personer kan kritisera den här satsningen. Den måste enligt all forskning vara otroligt lönsam för kommunen då alternativet är att kommunen bär kostnaden för flera års vård av sjuka äldre.

Gigantiska kostnader för kommunerna

Tiden för äldre mellan fullt frisk och död i genomsnitt i Sverige har på mindre än 30 år dubblerats från 6 till 12 år. Samtidigt är samma tid för de som tränar regelbundet bara tre år. 

Skillnaden kan vara 1 miljon per individ och år i kostnader för kommunen. Minskat mänskligt lidande för individen är ett gigantiskt plus. I min ålder är det 0% som vill bli gammal och sjuk. Gammal är ok eftersom alternativet är sämre, men ingen vill bli sjuk. Det är en grundläggande orsak till den ökande träningen i gruppen +50 som vi haft i många år.

RF har i sin valplattform med frågan om att få öronmärkta statsbidrag för att föreningar skall kunna träna äldre som en av två frågor i valplattformen.

Det om något är samhällsnytta

Det kommer man inte att lyckas med och min bedömning är att man bör fokusera på det andra området, att få in idrottsytor i Plan- och Byggnadslagen som man kan lyckas med. Det har också stor samhällsnytta men primärt för ungdomar. Här bör man dessutom kunna nå målet.

När det gäller träning för äldre är det bara ”follow the money”, det är kommunerna och sjukvården som kan tjäna på detta. Här går det påvisa att det är lönsamt för båda två att satsa pengar. Det är dessutom billigt.

I vårt medelklassgetto i Nacka har ett gemensamt ägt elbolag som är bingo ur många perspektiv. Sedan en månad kan vi dessutom få rabatt på elräkningen genom att använda deras app när vi tränar. Träning ger rabatt utöver hälsa.

Är man anställd i ett bolag som har privat sjukförsäkring via Skandia har man tillgång till en app för träning och hälsa med motsvarande incitament, dvs lägre premier om man tränar mycket (och kostar Skandia mindre)

Låt alla under 70 få träna!

Det bör finnas tusentals liknande insatser från företag och från kommuner som gör att idrotten bara blir en av många aktörer på marknaden för att få fler vuxna att träna. 

Vore jag kommunalråd skulle jag sänka åldern till 70 och gå ut och låta föreningar och företag lägga bud på att erbjuda äldre gratis träning eftersom jag skulle kunna räkna hem det på en kvart. En investering som skulle vara lönsam inom något år.

Vi har nu just nu två motstridiga rörelser. Dels RF med sin nya strategi där alla skall träna livslångt. Dock självfallet i förening, all annan träning framstår som fusk i RF:s ordval. 

Men RF klarar det inte

Här finns den lilla anomalin att RF helt saknar anläggningstimmar såväl som ledare och ur det perspektivet saknar leveransförmåga

Dels resten av samhället där massor med företag agerar, både för sina kunder och anställda såväl som alla företag som säljer tjänster på träningsområden. 

Här tar man betalt på det ena eller andra sättet och kan tillhandahålla både ledare och lokaler. 

Vi har betalt trottoaren

Vi försöker gå minst 45 min i mycket rask takt alla de dagar vi inte går på det kommersiella gymmet eller spelar golf. En träningsform där vi betalat anläggningen, dvs trottoarer och gatlyktor, via kommunalskatten och kostnaden i övrigt består av att köpa nya skor av bröderna Eklöf någon gång per år.

För mig har föreningsidrotten en strategi 2025 de inte kan leverera och de borde byta fokus till vad de kan leverera som också har ett mycket stort värde för samhället. Det är utifrån kultur, strukturer, ekonomi en gigantisk utmaning att bli världsbäst på två områden:

1: Lika många 18 åringar i träning som åttaåringar.

Till förmån för alla nyanlända

Och dessutom:

2: Träning och integration, dvs ge alla nyanlända ungdomar kombinationen av gemenskap, värderingar och träning.

Låt elitklubbarna vara de som ger nyanlända och andra ungdomar långt från arbetsmarknaden jobb efter skola. Det kan inte breddföreningar, RF eller Förbund hantera. Här krävs professionella organisationer och samverkan med näringsliv över hela landet.

De två punkterna ovan kommer att kräva massor av idrottsrörelsen. Det finns mycket goda skäl för stat, region och kommun att ge väsentligt ökat stöd för det idrotten har att leverera på det här området. 

Kan kommunerna se verkligheten?

Men för gruppen bredd äldre än 20 ser jag inte hur idrottsrörelsen skall kunna vara en del av leveransen borträknat några få undantag som golfen, Friskis, Korpen som redan idag har detta som huvudfokus. 

Här kommer träningsappar, privata entreprenörer, arbetsgivare att ge oss all den verksamhet som efterfrågas. Sen finns redan friskvårdsbidraget som stödform till de föreningar som erbjuder verksamhet för äldre. 

Men till att börja med borde alla kommuner gå ut och köpa tjänsten anpassad träning för alla över 70. Det är en fråga om självbevarelsedrift med vinster på miljardnivå för större kommuner. Är det föreningar som kan leverera på bättre villkor än vad företag kan erbjuda så är det självfallet positivt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.