En flytt som ställer till det

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Dalkurd lämnar Borlänge för att spela i Gävle men ha Uppsala som bostadsadress för förening och bolag. Det är en flytt som ställer till det rejält, inte bara i ett avseende. Dan Persson försöker reda ut alla turer.

Dalkurds fans före Superettan-matchen mellan IF Brommapojkarna och Dalkurd FF på Grimsta IP. Foto: Jonas Ekströmer / TT. Grafik: Thomas Selig, Idrottens Affärer

Fredag den 1 december hade SvFF sitt representantskap. På den här nivån finns det fortfarande förtroendevalda som röstar på motioner och propositioner. Det diskuteras detaljer och man är osams under debatten men inte efter. Att demokratin slutat fungera på föreningsnivå bryr man sig inte om.

Allt som handlar om tävlingsbestämmelser och motioner är publikt. Allt som handlar om förbundets ekonomi, soppan med Friends arena och annat är konfidentiellt. En ganska unik lösning för en av Sveriges största folkrörelser där 3000 föreningar borde ha samma rätt till information.

Här kommer verkligheten att komma ikapp och på den här sidan mars har jag fått all hemlig information om förbundets ekonomi varje år.

Om man inte har fotboll som primärt intresse före familj, jobb och allt annat är det lätt att göra bedömningen att det är roligare att se målarfärg torka än att diskutera tävlingsreglemente. Sedan är det många viktiga detaljfrågor som tillsammans förhoppningsvis skall utveckla fotbollen.

Min trista slutsats när man klubbade vilka lag som spelar i vilken serie är att om fem år har 20 procent av klubbarna i division tre upp till division ett lagt ner verksamheten av ekonomiska skäl. Jag har en mer dystopisk syn än Karl-Erik Nilsson som ordförande men ickekommersiell senioridrott med reskostnader och andra kostnader och nästan inga intäkter är ingen enkel problematik

Bland motioner, nya tävlingsbestämmelser med mera finns en ny paragraf som handlar om förenings/klubbs rätt att byta ort. Här är orsaken med stor sannolikhet AFC Eskilstuna som flyttade ifjol och Dalkurd som lämnar Borlänge och för 2018 avser spela i Gävle men ha Uppsala som säte för förening och bolag som är grunden till förändringen.

Förslaget innebär att man skall i framtiden inte kunna byta ort/distrikt utan att börja om i den lägsta serien. Förslaget skall börja gälla 1 april 2018 så klubb som vill byta säte kan alltså göra det utan risker innan dess.

Här finns då tillkommande regelverk som gäller för s.k. Idrottsaktiebolag där ett Idrottsaktiebolag enbart får ta förenings plats i seriespel om föreningen har en breddverksamhet samt att förening och idrottsaktiebolag har säte i samma stad.

Dalkurd som förening skall alltså före den 1 april 2018 ha etablerat sin förening i Uppsala, dvs ha idrottande ungdomar i träning. Det finns inga kvantitativa krav, dvs det räcker med att man har bytt säte på föreningen och fått i gång ett lag pojkar F 10.

Sedan skall bolaget ha bytt säte och ha en god ekonomi och föreningen skall före sista december ha ansökt om att få använda Idrottsaktiebolag för sin representation i serien för nästa år.

Här måste man då också kunna påvisa spelplats med arena godkänd för den serienivå som man skall spela i. Dvs ett fungerande avtal med arenaägaren.

Klart som korvspad. I framtiden går det inte byta säte utan att flyttas ned till lägsta nivå (om man inte får dispens om det gäller en kortare flytt. I storstadsområden kan en flytt på en kilometer för att få en bättre arena innebära byte av kommun och det är av det skälet som dispensmöjligheten finns).

Den enda viktiga frågan är då vad det finns för för- och nackdelar med det här nya regelverket.

Först bör man då nämna att SvFF inte kan förbjuda byte av säte för förening utan att bryta mot RF-stadgar och föreningsrätten, men att SvFF kan göra precis vad man vill med regelverken för tävlingsspel och det är därför som förslaget ser ut som det gör.

För flyttförbudet kan man då anföra:

Fotbollsföreningen skall i samma utsträckning som elitverksamhet bedriva breddverksamhet och vara en stor aktör på det här området på sin ort. Det är en sak att flytta 15 elitspelare, inte fullt lika enkelt att flytta ett par tusen barn.

På elitnivå (läs spelarlöner) föreligger en konkurrens om de pengar idrotten på en ort kan nå. En ny klubb konkurrerar om en bestämd summa som finns för elitidrotten. Då intäkter är det primära för att nå sportsliga framgångar så får Dalkurds flytt till Uppsala negativa konsekvenser för både Sirius fotboll, såväl som Almtuna Ishockey och Uppsala Basket, Sirius Bandy, men även för juniorverksamhet utifrån att konkurrensen om planytor också ökar.

Det normala för att bli en elitklubb är också att man är väl förankrad på sin ort. Skall man fylla sin arena och maxa sponsorintäkter så krävs det idag att man har en mycket stor del av befolkningen med sig. Att etablera sig på en ny ort så att man når publik, får igång lag i alla åldersklasser, hittar lokala sponsorer, får en fungerande relation med kommunen tar många år.

Här föreligger trista sakförhållanden där omsättning följer tabellplacering och där mängden pengar till elitidrott på en ort styrs av BNP i upptagningsområden och fler klubbar innebär mindre pengar per klubb.

Tittar vi på föreningar i våra högsta serier så är det klubbar med lång historik (i en del fall har man slagit ihop klubbar till en ny klubb. Att en ny klubb med position i högsta serie helt plötsligt byter ort är något väldigt nytt.

Mot flyttförbudet kan man anföra:

Att begränsa fri rörlighet är alltid negativt. Protektionism är alltid negativt och i ett progressivt och öppet samhälle borde varje elitklubb kunna etablera sig fritt.

Urbaniseringen kommer att skapa situationer då en klubb måste flytta för att kunna fullfölja sina ambitioner primärt i lägre divisioner.

Dalkurd har inte primärt en lokal supporterskara. Det finns 30-45 miljoner Kurder i världen och Dalkurd bör ses som ett landslag. En flytt till Uppsala ger dem närhet till stora grupper Kurder i Stockholmsområdet. Rent teoretiskt behöver inte Sirius och Dalkurd konkurrera om samma pengar men i praktiken blir det så.

Kommunen får fler eventdagar på arenan, dvs det årliga underskottet minskar. Det är en sanning bara så länge båda finns i Allsvenskan. Det troliga är här att vi ökar risken att ett av dem åker ur Allsvenskan med minst 50 procent samtidigt som Almtuna Hockey får försämrade förutsättningar att konkurrera.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det på intet sätt är klarlagt att Dalkurd tjänar på flytten. Villkoren för Allsvenskt spel i Borlänge var mycket generösa. Planhyran i Uppsala lär bli väsentligt högre för det kommersiella bolaget Dalkurd. Att Sirius och Almtuna förlorar är dock alldeles kristallklart.

Hur Uppsalaborna kommer att se på att MP som drivande parti medvetet skadar de föreningar som under decennier blivit Uppsalabornas emotionella tillhörighet blir spännande.

Efter Dalkurds flytt så lär det dock vara stopp enligt besluten på representantskapet.

Fortfarande inte säker på att det är bra.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.