RF:s kamp mot marknaden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Folkhälsoutmaningen blir en kamp, RF mot marknaden. Noterar två saker. RF har i sin valplattform som en av två punkter att få mera pengar från regeringen för att klara av att få vuxna att träna mer.   Det appen”Hayp” också vill göra.

På Google får man 9,6 miljoner träffar på sökningen ”Social trainings app”. Just nu gör den svenska start-upen ”Hayp en crowd funding för att bli den bästa sociala träningsappen. Vet inte om de lyckas men det kommer tusen andra. 

Golf och Friskis i täten

Inom RF är det när det gäller antal vuxna som tränar i förening så enkelt att golfen med 80 procent vuxna, Friskis med motsvarande och korpen med samma står för 90 procent av all föreningsdriven träning för människor över 25. Övriga förbund har (borträknat simning ochorientering som har en hyfsad andel bredd) inga förutsättningar att leverera. De har vare sig anläggningar, ledarna eller kulturen.

RF:s strategi för 2025 har ledorden ”ÄFrån Triangel till Rektangel”. Betydelsen är att alla som börjar träna som barn inom en ideell förening skall fortsätta att göra det livslångt. 

Det är en naiv och verklighetsfrämmande strategi som bara kan gå käpprätt och därför riskerar att skada RF. 

Inspiration via appar

Samtidigt kommer det nästan dagligen nya tekniska tjänster som har syftet att göra det roligare att träna. 

Vårt lilla lokala el-bolag som vi är delägare av har sedan i höstas haren app som ger rabatt på elräkning om vi tränar flitigt. 

Skandia ger alla anställda i de bolag som har privata sjukförsäkringar en app med samma modell. Något väldigt lönsamt då de som tränar är sjuka mindre. Det finns tusentals appar att välja mellan. 

Tycker jag om att cykla kan jag finna kompisar att cykla med via facebookgrupper. 

Vill jag gå ner i vikt genom att äta smartare och träna finns det flera webb-tjänster/appar med de tjänsterna.

Jag är självfallet på vetenskapligt baserade fakta positiv till att samhället lägger mer energi på att få fler vuxna att röra på sig mer och äga bättre. Det är nämligen otroligt lönsamt och är en förutsättning för att vi inte skall få skattenivåer som förstör tillväxten och riskerar att döda välfärdssamhället. Ren självbevarelsedrift med andra ord.

Förening inte avgörande

Här är dock inte problemet att det år 2017 går att hävda att all träning som inte sker i förening är att se som fusk. När RF har den utgångspunkten så blir det som att hävda att någon spelar fel i SM i luftgitarr. 

Problemet är att vi bara når ca 2/3 av befolkningen. Det är fullständigt ointressant hur man tränar, utmaningen är att få tredjedelen som har lägst inkomster, lägst utbildning eller är nyanlända att förstå att de får ett mer kvalitativt liv ur alla perspektiv om de lever mer hälsosamt.

Att RF aldrig någonsin kan leverera alla möjligheten att träna i en ideell förening, att kommersiella aktörer erbjuder en attraktivare produkt och att individuell träning ger individen kontroll över sin tid är i sammanhanget ointressant.

Den vinner som kommer på svaret på frågan hur får vi den sista tredjedelen att börja träna?

Eftersom jag tillhör den lilla minoritet som tycker att ett starkt RF som en naturlig samlande röst för svensk idrott är viktigt vill inte jag att man skall springa rakt in i ett fundamentalt fiasko.

Receptet för framgång är enkelt. Låt de befintliga förbunden som kan påvisa attraktionskraft fokusera på uppgiften att se till att fler tränar till 18-20 års ålder, den vägen får vi även elit. Det är en uppgift som man kan leverera även om utmaningarna är stora. 

Så  kan folkhälsan lösas

Låt de tre fyra förbund som har bredd för vuxna ta hand om den delen tillsammans med att associera alla kommersiella aktörer som löser folkhälsan.

Om RF är den aktör som kommer på svaret på frågan hur vi får den tredjedel som lever mest osunt att ändra sin livsföring är det värt tiotals miljarder per år i minskade kostnader för äldrevård, sjukvård och sjukförsäkring. Den gruppen är dessutom mindre intressant för de kommersiella aktörerna. 

Det är dags att slänga strategidokumentet 2025 i papperskorgen, skriva ihop en ny som går att genomföra med fokus på att få 80 procent av elvaåringarna att stanna till 18 och sedan lägga all energi på att vara först med svaret på frågan hur vi får den sista tredjedelen vuxna att börja träna och äta nyttigare. Det är tiomiljardersfrågan.

Dan Persson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.