Identitetspolitik är en farlig väg

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

RF låter den kända fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin ta bilder med motivet 'Den perfekta föreningsstyrelsen' utifrån idén att åskådliggöra hur en styrelse utifrån kön, ålder, hudfärg borde se ut om den var en spegel av hur vårt samhälle ser ut.

Foto: Silvia & Frank / pixel2013, CC0

Jag är förtjust i Elisabeth OW, tycker hennes starka bilder har en förmåga att skapa en kvarvarande bild som provocerar våra traditionella åsikter. Hennes bilder som påvisar homofobier hos följarna till religioner har jag tyckt mycket om.

Behövliga bilder

Utifrån den alltför homogena strukturen i våra föreningsstyrelser så är den här typen av bilder som del av en kampanj något behövligt. Hegels principer om tes, antites och syntes förutsätter att vi synliggör antitesen för att vi skall ha en möjlighet att nå syntesen, det vill säga utvecklas.

För mig så är identitetspolitik, intersektionalitet och normkritik ord som leder från det jämställda antirasistiska samhälle jag har som vision. Identitetspolitiken leder bara till polarisering. Idrottsrörelsen står för det motsatta.

Att använda identitetspolitik om syftet är att bli mer inkluderande är lika framgångsrikt som att ha en hammare som enda verktyg när man skall reparera en dator. Identitetspolitiken är ur det perspektivet motstridigt den värdegrund om jämställdhet som idrotten förtjänar så mycket beröm för.

Min drömstyrelse

Min drömstyrelse för en idrottsförening omfattar en ekonom, en läkare/sjuksköterska/fysiolog, en socionom, en entreprenör inom IT och en jurist. Det vill säga är baserad på de kompetenser en halvstor förening idag behöver ha för att kunskapsnivån blir hög nog.

Är man jämställd och antirasist är hudfärg, kön, sexuell läggning, funktionshinder i sammanhanget inte viktigt. Har föreningen en förmåga att attrahera medlemmar utifrån en värdegrund så blir styrelsen representativ.

Jämställdheten och mångfalden handlar då i mindre utsträckning om fördomar och vardagsrasism och i större utsträckning om bristande attraktivitet.

I botten ligger ett fundamentalt demokratiproblem som utgör det egentliga problemet. Det är dessvärre ett problem som ingen vill kännas vid och det finns ingen som gör något åt det.

Våra ideella demokratiska föreningar inom idrotten saknar nämligen förutsättningen för att vara den ideella demokratiska organisationen: medlemmar som deltar på ett årsmöte.

Idén från 1904 var medlemmar som glatt och villigt var beredda att lägga massor av egen tid och även pengar för att utan egen vinning lämna efter sig en bättre förening till nästa generation. Min far var en sådan person, han är död sedan 18 år och de flesta med den inställningen är också döda.

Så länge medlemmarna bara till enstaka procent går på ett årsmöte är vi ingen demokratisk rörelse och mandatet för organisationens ledare lyser med sin frånvaro som en januarisol.

Duckar för problemet

När RF på Riksidrottsmötet fattar beslut om kvotering till förbundsstyrelser 2017 och när Sofia Karlsson slår in väggar av fördomar med sitt arbete tvingas vi i båda fallen konstatera att man med kosmetiken som huvudsak väljer att ducka för de egentliga problemen. Här har Sofias arbete väsentligt större värde för idrotten än Riksidrottsstyrelsens agerande men man duckar för problemet.

Veckans stora nyhet om hur Botox används vid den stora skönhetstävlingen för kameler i UAE slutar vara något att skratta åt när vi i överförd bemärkelse agerar likartat här. Idrotten är Sveriges största organisation. Kyrkan må ha fler medlemmar men de har liksom partierna inga aktiva längre. Att då i syfte att alla skall må bra, undvika tråkigheterna är i och förty att följa våra politiska partiers idéer om hur man löser samhällsproblem. Men det är ingen lösning.

Gör något åt föreningarnas bristande attraktionskraft så löser sig de övriga problemen sig med automatik.

Lärdom från GP

I min uppföljande krönika tänker jag påvisa hur RF, utan ond avsikt, missar århundradets möjlighet att göra något för demokratin inom idrotten. Till dess önskar jag att Elisabeth Ohlsson Wallin skapar fantastiska bilder som får oss att inse att allt måste förändras samtidigt som vi förstår att identitet inte sitter i hudfärg.

Om de frivilliga till fotograferingen inte omfattar en äldre vit ateistisk heterosexuell man så får ni ringa. Mina åsikter avviker dock för mycket från gruppen jag påstås tillhöra för att jag skall kunna ses som referensobjekt.

För att sedan som avslutning citera Thomas Gür på GPs ledarsida:

Rekrytera talang och du får mångfald.
Rekrytera mångfald och du får enfald.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.