När Rusta blir en basketplan
HUI (handelns utredningsinstitut) pekar på att investeringar i köpcentra kommer att börja minska. Siffrorna från USA där vart fjärde shoppingcenter kan läggas ner eller gå omkull är ingen lek. E-handeln som slår ut butiker är en del av en samhällsförändring som blir stor med för och nackdelar.
Där vi sitter, i en förort till Stockholm har vi sex shoppingcenter inom en kvarts bilkörning. Om tio år har vi självstyrande elbilar, leverans inom tre timmar när vi handlar på nätet och frågan uppstår vad vi skall göra med våra köpcentra där butikerna då läggs ned i en ökande hastighet
Köpa hallar till reapris
Värdet på de här fastigheterna kommer att vara en bråkdel av dagens. Varje Jula, Rusta, Biltema, ICA Maxi är en stor yta med hyfsad takhöjd.
Om de värdelösa fastigheterna går att köpa för 10 procent av vad de kostade att bygga så är svaret ganska enkelt.
Vi gör idrottshallar av en del av dem. Många kommer att behöva rivas, några kan bli bostäder, några blir annan typ av upplevelseyta. Men här kan vi lösa hela anläggningsproblematiken till gagn för idrotten och våra kommuner.
1.000-tals nya hallar
Men här finns en potential för svensk idrott på 1000-tals nya idrottshallar som kostar nästan ingenting. Basket, handboll, Innebandy, ishockey, Futsal, Gymnastik, you name it. Ytorna finns och ombyggnadskostnaden för rätt underlag, omklädningsytor och annat blir marginell. Fastighetsägarna har konkurs som enda alternativ. Förhandlingssituationen är lysande.
Inpriset på hallarna gör att dagens nivå på kommunala bidrag blir lönsamma driftmässigt. Idrotten och kommunerna är vinnare liksom folkhälsan. Förlusterna tas av internationella pensionsfonder.
Här finns all anledning för de stora förbunden att börja fundera på hur de skall äga de nya "hallar" de kan komma åt den här vägen. De är kloka nog för att inse att omvärldsavsnitten i RFs strategi missat Digitaliseringen och kan börja fundera.
Nya Idrottsfastighets AB
Jag ser framför mig Idrottsfastighets AB som ägs av förbund och fastighetsförvaltare som löpande köper de fastigheter som har rätt storlek, rätt läge och rätt förutsättningar för ca 2000 kronor per kvm.
Nu kommer det ju inte att ske eftersom ingen aktör inom idrotten kan agera proaktivt och de flesta har inte ens fattat att SKL:s framtidsprognoser gör att kommunerna inte kommer att skapa de anläggningar som idrotten behöver. Här kommer förbundsordförande att skriva nya nyhetsbrev på temat att någon annan betalar eftersom de inte riktigt förstått sitt uppdrag. Risken att kommersiella aktörer spöar idrotten den här gången också är hög. Det är trist.
Här finns därför möjligheter för kommersiella aktörer såväl som för kommunerna.
Massor av tänkbara hallar
Den enes bröd den andres död är liksom klart redan. Vi har tusentals presumtiva nya idrottshallar som någon annan byggt och betalat.
Inom 8 år kommer vi att ha självstyrande bussar, minibussar och bilar som gör att barn och ungdomar såväl som äldre kan ta sig till våra centra.
Alla som står upp och påstår att Digitaliseringen kommer att dö och shoppingcentra kommer att finnas kvar kan vi skicka till medeltidsmuseet där de hör hemma.
En tiondel av egentlig kostnad
Under de kommande tio åren finns ett par miljoner kvadratmeter som kostat +30.000 per kvadratmeter på marknaden för en tiondel av kostnaden.
Det är fastigheter med VA, el, takhöjd med rätt storlek.
Vi skall självfallet låta digitaliseringen och e-handel bliva idrottens räddare.
Att tänka utanför boxen är grunden. Här finns de anläggningar idrotten behöver och de kommer snart att vara lediga till en bråkdel av kostnaden.
Trist att jag om tio år kommer att kunna peka på att idrotten missade den här möjligheten också för att man levde kvar i sin gamla roll.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar