Elitfotbollen – en aktör som ger mycket till samhället

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag kom revisionsfirmans E&Ys rapport över Allsvenskans och Superettans ekonomi. Nytt för i år är också en sammanställning över elitklubbarnas bidrag till samhällsnytta. Den omfattar initialt bara tre parametrar och skall på intet sätt ses som en fullständig beskrivning. Ändå landar summan på imponerande knappa 800 miljoner.

Foto: EY, SEF
Till inlägget har Karin Book replikerat i "Bra med samhällsnytta, men..."

Kan vara något att ha som referens om man lyssnar på radiosportens infantila försök att rapportera om kommunernas ekonomiska stöd till arenor där man bara tagit med kostnaderna om ca 200 miljonermen, glömt hela intäktssidan. Vi får hoppas att man inte överför den här metodiken till matchreferaten och bara rapporterar insläppta mål men inte gjorda.

Ett värde av 775 miljoner

E&Y har mätt samhällsnytta på områden som hälsa och välbefinnande, inkludering genom sysselsättning och ideella insatser och då landat på 775 miljoner.

För att ge en bild av det man inte mätt är följande exkluderats i årets sammanställning

Källskatter och arbetsgivaravgifter på lönekostnader om 53 procent av drygt 1,5 miljard. Bara det rör sig om +350 miljoner

Energiskatter, reklamskatter och andra punktskatter. Bara föräldrars skjutsande till och från träning torde ge drivmedelsskatter på mångmiljonbelopp

Skatter och sysselsättning inom besöksnäringen från hundratals fotbollscuper

Skatter från de +60 procent av matchbesökarna som äter utanför hemmet innan match.

Skapar tillhörighet och gemenskap

Sen kommer de mjuka faktorerna där exempelvis elitklubbarnas roll att utanför Stockholm skapa en tillhörighet och gemenskap, dvs se till att vi håller ihop samhället har en direkt påverkan på demokratin. Något vars betydelse växer när lokaltidningar saknar läsare under 40 och när partierna blivit sektliknande organisationer utan aktiva medlemmar.

När vi har fått den regionala BNP utvecklingen är jag rätt övertygad om att Jämtland har en ökning där en del inte går att förklara på annat sätt än genom ÖFKs enorma framgångar där man gett en stad och ett län en stolthet, positivism och gemenskap samt varumärkesreklam för kommunen värt hundratals miljoner.

Går vi in på Allsvenskans omsättning så får jag återkomma när jag fått mera tid att sätta siffror i ett sammanhang. Allsvenskan mår ekonomiskt rätt bra, det jag efter någon timmes läsning noterar i rapporten är bland annat följande.

  • MFF gör ett bra arbete med att lyfta REVPAS, dvs intäkter per matchstol.
  • Vi har för första gången 2 klubbar med omsättning över 200 miljoner(MFF & AIK). Jag vill ha 4-5 på den här nivån för att säkra stora årliga europaintäkter genom en högre ranking men dit är det långt.
  • Jag har bytt åsikt när det gäller frågan om spelarförsäljningar skall ses som del av kärnaffären eller ses som extraordinära intäkter som E&Y förespråkar. Med den plats i näringskedjan som Allsvenskan har bör arbetet med att utveckla spelare ses som en viktig del av huvudaffären.
  • Beläggningen har gått upp till 60% från 49 procent 2013. 60 procent är en magisk siffra i de här sammanhangen. Det är den nivå som behövs för att arbeta med dynamisk prissättning.
  • IFK Göteborg är i nuläget ett sorgebarn. Vi behöver ett starkt, lönsamt och sportsligt framgångsrikt IFK Göteborg. Att Häcken går som tåget är kul, men de är inte ett publiklag som kan nå en hel befolkning.
  • Publiksiffrorna är fantastiska. Trots en mördande konkurrens om människors fritid ligger man över 2 miljoner besökare.
  • Genom SEF:s nya tv-avtal och tillkommande sponsorintäkter och de kommande ökningarna bidrag till klubbarna det ger så finns det väldigt mycket trygghet för de kommande åren.

Det som gläder mig mest är att SEF börjat mäta värdet av samhällsnyttan. Något alla ligor och förbund borde ta efter. Den är omfattande kan öka ordentligt bara våra politiker låter bli att lägga sig i.

Det som bekymrar mig mest är två saker. Först det egna kapitalet i många av klubbarna. Jag tycker förbund/liga bör sträva efter ett EK på 15% av omsättning. Något alldeles för få klarar.

Sedan är det rädslan att ökade intäkter från nya tv och sponsoravtal bara leder till rikare spelare när det vi behöver för att klara sig i framtiden är rikare klubbar.

Till inlägget har Karin Book replikerat i "Bra med samhällsnytta, men..."

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.