Elitfotbollen – en aktör som ger mycket till samhället
Idag kom revisionsfirmans E&Ys rapport över Allsvenskans och Superettans ekonomi. Nytt för i år är också en sammanställning över elitklubbarnas bidrag till samhällsnytta. Den omfattar initialt bara tre parametrar och skall på intet sätt ses som en fullständig beskrivning. Ändå landar summan på imponerande knappa 800 miljoner.
Kan vara något att ha som referens om man lyssnar på radiosportens infantila försök att rapportera om kommunernas ekonomiska stöd till arenor där man bara tagit med kostnaderna om ca 200 miljonermen, glömt hela intäktssidan. Vi får hoppas att man inte överför den här metodiken till matchreferaten och bara rapporterar insläppta mål men inte gjorda.
Ett värde av 775 miljoner
E&Y har mätt samhällsnytta på områden som hälsa och välbefinnande, inkludering genom sysselsättning och ideella insatser och då landat på 775 miljoner.
För att ge en bild av det man inte mätt är följande exkluderats i årets sammanställning
Källskatter och arbetsgivaravgifter på lönekostnader om 53 procent av drygt 1,5 miljard. Bara det rör sig om +350 miljoner
Energiskatter, reklamskatter och andra punktskatter. Bara föräldrars skjutsande till och från träning torde ge drivmedelsskatter på mångmiljonbelopp
Skatter och sysselsättning inom besöksnäringen från hundratals fotbollscuper
Skatter från de +60 procent av matchbesökarna som äter utanför hemmet innan match.
Skapar tillhörighet och gemenskap
Sen kommer de mjuka faktorerna där exempelvis elitklubbarnas roll att utanför Stockholm skapa en tillhörighet och gemenskap, dvs se till att vi håller ihop samhället har en direkt påverkan på demokratin. Något vars betydelse växer när lokaltidningar saknar läsare under 40 och när partierna blivit sektliknande organisationer utan aktiva medlemmar.
När vi har fått den regionala BNP utvecklingen är jag rätt övertygad om att Jämtland har en ökning där en del inte går att förklara på annat sätt än genom ÖFKs enorma framgångar där man gett en stad och ett län en stolthet, positivism och gemenskap samt varumärkesreklam för kommunen värt hundratals miljoner.
Går vi in på Allsvenskans omsättning så får jag återkomma när jag fått mera tid att sätta siffror i ett sammanhang. Allsvenskan mår ekonomiskt rätt bra, det jag efter någon timmes läsning noterar i rapporten är bland annat följande.
- MFF gör ett bra arbete med att lyfta REVPAS, dvs intäkter per matchstol.
- Vi har för första gången 2 klubbar med omsättning över 200 miljoner(MFF & AIK). Jag vill ha 4-5 på den här nivån för att säkra stora årliga europaintäkter genom en högre ranking men dit är det långt.
- Jag har bytt åsikt när det gäller frågan om spelarförsäljningar skall ses som del av kärnaffären eller ses som extraordinära intäkter som E&Y förespråkar. Med den plats i näringskedjan som Allsvenskan har bör arbetet med att utveckla spelare ses som en viktig del av huvudaffären.
- Beläggningen har gått upp till 60% från 49 procent 2013. 60 procent är en magisk siffra i de här sammanhangen. Det är den nivå som behövs för att arbeta med dynamisk prissättning.
- IFK Göteborg är i nuläget ett sorgebarn. Vi behöver ett starkt, lönsamt och sportsligt framgångsrikt IFK Göteborg. Att Häcken går som tåget är kul, men de är inte ett publiklag som kan nå en hel befolkning.
- Publiksiffrorna är fantastiska. Trots en mördande konkurrens om människors fritid ligger man över 2 miljoner besökare.
- Genom SEF:s nya tv-avtal och tillkommande sponsorintäkter och de kommande ökningarna bidrag till klubbarna det ger så finns det väldigt mycket trygghet för de kommande åren.
Det som gläder mig mest är att SEF börjat mäta värdet av samhällsnyttan. Något alla ligor och förbund borde ta efter. Den är omfattande kan öka ordentligt bara våra politiker låter bli att lägga sig i.
Det som bekymrar mig mest är två saker. Först det egna kapitalet i många av klubbarna. Jag tycker förbund/liga bör sträva efter ett EK på 15% av omsättning. Något alldeles för få klarar.
Sedan är det rädslan att ökade intäkter från nya tv och sponsoravtal bara leder till rikare spelare när det vi behöver för att klara sig i framtiden är rikare klubbar.
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.
Det arrangemang som svenskarna känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar