Elitfotbollen – en aktör som ger mycket till samhället
Idag kom revisionsfirmans E&Ys rapport över Allsvenskans och Superettans ekonomi. Nytt för i år är också en sammanställning över elitklubbarnas bidrag till samhällsnytta. Den omfattar initialt bara tre parametrar och skall på intet sätt ses som en fullständig beskrivning. Ändå landar summan på imponerande knappa 800 miljoner.
Kan vara något att ha som referens om man lyssnar på radiosportens infantila försök att rapportera om kommunernas ekonomiska stöd till arenor där man bara tagit med kostnaderna om ca 200 miljonermen, glömt hela intäktssidan. Vi får hoppas att man inte överför den här metodiken till matchreferaten och bara rapporterar insläppta mål men inte gjorda.
Ett värde av 775 miljoner
E&Y har mätt samhällsnytta på områden som hälsa och välbefinnande, inkludering genom sysselsättning och ideella insatser och då landat på 775 miljoner.
För att ge en bild av det man inte mätt är följande exkluderats i årets sammanställning
Källskatter och arbetsgivaravgifter på lönekostnader om 53 procent av drygt 1,5 miljard. Bara det rör sig om +350 miljoner
Energiskatter, reklamskatter och andra punktskatter. Bara föräldrars skjutsande till och från träning torde ge drivmedelsskatter på mångmiljonbelopp
Skatter och sysselsättning inom besöksnäringen från hundratals fotbollscuper
Skatter från de +60 procent av matchbesökarna som äter utanför hemmet innan match.
Skapar tillhörighet och gemenskap
Sen kommer de mjuka faktorerna där exempelvis elitklubbarnas roll att utanför Stockholm skapa en tillhörighet och gemenskap, dvs se till att vi håller ihop samhället har en direkt påverkan på demokratin. Något vars betydelse växer när lokaltidningar saknar läsare under 40 och när partierna blivit sektliknande organisationer utan aktiva medlemmar.
När vi har fått den regionala BNP utvecklingen är jag rätt övertygad om att Jämtland har en ökning där en del inte går att förklara på annat sätt än genom ÖFKs enorma framgångar där man gett en stad och ett län en stolthet, positivism och gemenskap samt varumärkesreklam för kommunen värt hundratals miljoner.
Går vi in på Allsvenskans omsättning så får jag återkomma när jag fått mera tid att sätta siffror i ett sammanhang. Allsvenskan mår ekonomiskt rätt bra, det jag efter någon timmes läsning noterar i rapporten är bland annat följande.
- MFF gör ett bra arbete med att lyfta REVPAS, dvs intäkter per matchstol.
- Vi har för första gången 2 klubbar med omsättning över 200 miljoner(MFF & AIK). Jag vill ha 4-5 på den här nivån för att säkra stora årliga europaintäkter genom en högre ranking men dit är det långt.
- Jag har bytt åsikt när det gäller frågan om spelarförsäljningar skall ses som del av kärnaffären eller ses som extraordinära intäkter som E&Y förespråkar. Med den plats i näringskedjan som Allsvenskan har bör arbetet med att utveckla spelare ses som en viktig del av huvudaffären.
- Beläggningen har gått upp till 60% från 49 procent 2013. 60 procent är en magisk siffra i de här sammanhangen. Det är den nivå som behövs för att arbeta med dynamisk prissättning.
- IFK Göteborg är i nuläget ett sorgebarn. Vi behöver ett starkt, lönsamt och sportsligt framgångsrikt IFK Göteborg. Att Häcken går som tåget är kul, men de är inte ett publiklag som kan nå en hel befolkning.
- Publiksiffrorna är fantastiska. Trots en mördande konkurrens om människors fritid ligger man över 2 miljoner besökare.
- Genom SEF:s nya tv-avtal och tillkommande sponsorintäkter och de kommande ökningarna bidrag till klubbarna det ger så finns det väldigt mycket trygghet för de kommande åren.
Det som gläder mig mest är att SEF börjat mäta värdet av samhällsnyttan. Något alla ligor och förbund borde ta efter. Den är omfattande kan öka ordentligt bara våra politiker låter bli att lägga sig i.
Det som bekymrar mig mest är två saker. Först det egna kapitalet i många av klubbarna. Jag tycker förbund/liga bör sträva efter ett EK på 15% av omsättning. Något alldeles för få klarar.
Sedan är det rädslan att ökade intäkter från nya tv och sponsoravtal bara leder till rikare spelare när det vi behöver för att klara sig i framtiden är rikare klubbar.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar