Idrott, service, bostäder, skola i ett
Fler breddarenor kräver kapital, kreativitet och möjlighet för finansiering av näringslivet.
Bara man kommer utanför Stockholms stad finns det flera ljuspunkter när det gäller idrottsytor för breddidrott.

Nu har Järfälla kommun signerat en avsiktsförklaring med APP om att skapa nya ishallar och en multihall samt eventuellt ytterligare idrottsytor vid nya badhuset i Jakobsberg i syfte att skapa ett sammanhållet område med idrottsytor, service, bostäder och skola.
Målet är att kunna nå en ett avtal om markanvisning inom ett år och byggstart någon gång 2021-22.
Fler med ambition
Linköping och Karlstad är två andra städer med ambitiösa planer för breddarenor för ungdoms och vuxenidrott med beslut om investeringar på hundratals miljoner.
Det vi kan konstatera utifrån RFs mindre lyckade vallöfte om att få in idrottsytor i PBL är att det finns en stor förståelse för investeringar i breddanläggningar ute i kommunerna. Jag har pratat med ett trettiotal kommunalråd senaste året och de har förstått den samhällsnytta som idrotten skapar.
Det som då är problemen med att skapa tillräckliga idrottsytor är de ekonomiska långtidsprognoserna från SKL, dvs vad har kommunen råd med, hur kan idrottsytorna finansieras och hur skall de drivas. Mycket besvärliga och långa processer för att få bygga är en icke oväsentlig del av motståndet som också kommer från aktivister på myndigheter som gör egna tolkningar av lagar och förordningar. Som lök på laxen kommer Nimby (Not in m back yard) med överklagningar som drar ut på tiden.
Andra aktörer
Här är aktörer som APP, Serneke i Göteborg med flera livsviktiga spelare när kommuner står med stora andra utmaningar och inte kan öka skuldmassan mer. APP med sitt trackrecord från Arenastaden i Växjö och Serneke med en kommersiell skid, fotbolls och skolfastighet i Göteborg är goda föredömen.
Skall vi få de bredd och elitanläggningar idrotten behöver kommer vi att behöva en fullständig verktygslåda. Utöver den vanligaste modellen att kommunen finansierar, bygger och driver kommer vi att behöva all kreativitet som finns för att säkerställa att vi möter behovet.
Extern finansiering där kommunen hyr och förening driver är av många bra modeller. I förlängningen kommer behovet av lösningar där företag både finansierar, bygger och driver. Den modellen förutsätter ett borttagande av 51-procentregeln för att fungera fullt ut.
Begränsar utveckingen
Den snabbaste växande sporten i Sverige just nu är Padel där det är kommersiella aktörer som finansierar, bygger och driver utan att det finns någon inblandad förening. Vill vi få samma utveckling inom föreningsidrotten är 51-procentregeln något som begränsar utvecklingen. Vi kan konstatera att idrottens regelverk begränsar utvecklingen av fler anläggningar när vi tagit bort en finansieringsform där en aktör kan tjäna på att finansiera, bygga och driva en anläggning.
Sveriges största sportläger för barn är kommersiella Stadiums summer camp. En kvalitativ upplevelse dit man som förälder med fem veckors semester och tio veckors sommarlov tryggt kan skicka sina barn.
För att förstå hur idrotten beter sig som religiösa fundamentalister med dogmen att bara idrott i förening är av godo kan man se på hur golfen agerat. SGF har i strid med diverse RF-stadgar i 30 års tid accepterat kommersiella aktörer som associerade till förbundet. Den här vägen har man fått in kommersiella investeringar på ett antal miljarder som har skapat tillväxt och mervärden för både förbundets ekonomi och för elitverksamheten. Inga nackdelar har någonsin noterats.
Jag delar RFs slutsatser att fler breddanläggningar så att behoven tillfredsställs har så stor samhällsnytta att de går att motivera.
Delar inte RF:s tänk
Jag delar inte RFs idé om att man på ideologiska grunder skall avhända sig en möjlig form av investering i breddanläggningar.
Utan att vara kommunist vill jag i de här frågorna hänvisa till Deng som i en diskussion med Mao på frågan om man skulle tilllåta privata företag svarade ”Vad spelar det för roll om en katt är svart eller grå så länge den fångar möss”.
Att 2018 vara tvungen att använda maoistisk argumentation för att får RF att förstå att de skadar sig själva är en anomali i sig.
Vi bör också inse att kommuner behöver kunna ställa krav på föreningar på beläggning och antalet barn i träning för att nyckeltalet ”Svett per Krona skall bli rätt.
Tack och lov för kloka kommunalråd i Järfälla och APP som ser till vikten att barn, unga och vuxna får röra på sig mer och inte sitter låsta i dogmer som aldrig får förändras och därigenom lever i ett annat samhälle än det vi fick.
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar