Idrott, service, bostäder, skola i ett
Fler breddarenor kräver kapital, kreativitet och möjlighet för finansiering av näringslivet.
Bara man kommer utanför Stockholms stad finns det flera ljuspunkter när det gäller idrottsytor för breddidrott.
Nu har Järfälla kommun signerat en avsiktsförklaring med APP om att skapa nya ishallar och en multihall samt eventuellt ytterligare idrottsytor vid nya badhuset i Jakobsberg i syfte att skapa ett sammanhållet område med idrottsytor, service, bostäder och skola.
Målet är att kunna nå en ett avtal om markanvisning inom ett år och byggstart någon gång 2021-22.
Fler med ambition
Linköping och Karlstad är två andra städer med ambitiösa planer för breddarenor för ungdoms och vuxenidrott med beslut om investeringar på hundratals miljoner.
Det vi kan konstatera utifrån RFs mindre lyckade vallöfte om att få in idrottsytor i PBL är att det finns en stor förståelse för investeringar i breddanläggningar ute i kommunerna. Jag har pratat med ett trettiotal kommunalråd senaste året och de har förstått den samhällsnytta som idrotten skapar.
Det som då är problemen med att skapa tillräckliga idrottsytor är de ekonomiska långtidsprognoserna från SKL, dvs vad har kommunen råd med, hur kan idrottsytorna finansieras och hur skall de drivas. Mycket besvärliga och långa processer för att få bygga är en icke oväsentlig del av motståndet som också kommer från aktivister på myndigheter som gör egna tolkningar av lagar och förordningar. Som lök på laxen kommer Nimby (Not in m back yard) med överklagningar som drar ut på tiden.
Andra aktörer
Här är aktörer som APP, Serneke i Göteborg med flera livsviktiga spelare när kommuner står med stora andra utmaningar och inte kan öka skuldmassan mer. APP med sitt trackrecord från Arenastaden i Växjö och Serneke med en kommersiell skid, fotbolls och skolfastighet i Göteborg är goda föredömen.
Skall vi få de bredd och elitanläggningar idrotten behöver kommer vi att behöva en fullständig verktygslåda. Utöver den vanligaste modellen att kommunen finansierar, bygger och driver kommer vi att behöva all kreativitet som finns för att säkerställa att vi möter behovet.
Extern finansiering där kommunen hyr och förening driver är av många bra modeller. I förlängningen kommer behovet av lösningar där företag både finansierar, bygger och driver. Den modellen förutsätter ett borttagande av 51-procentregeln för att fungera fullt ut.
Begränsar utveckingen
Den snabbaste växande sporten i Sverige just nu är Padel där det är kommersiella aktörer som finansierar, bygger och driver utan att det finns någon inblandad förening. Vill vi få samma utveckling inom föreningsidrotten är 51-procentregeln något som begränsar utvecklingen. Vi kan konstatera att idrottens regelverk begränsar utvecklingen av fler anläggningar när vi tagit bort en finansieringsform där en aktör kan tjäna på att finansiera, bygga och driva en anläggning.
Sveriges största sportläger för barn är kommersiella Stadiums summer camp. En kvalitativ upplevelse dit man som förälder med fem veckors semester och tio veckors sommarlov tryggt kan skicka sina barn.
För att förstå hur idrotten beter sig som religiösa fundamentalister med dogmen att bara idrott i förening är av godo kan man se på hur golfen agerat. SGF har i strid med diverse RF-stadgar i 30 års tid accepterat kommersiella aktörer som associerade till förbundet. Den här vägen har man fått in kommersiella investeringar på ett antal miljarder som har skapat tillväxt och mervärden för både förbundets ekonomi och för elitverksamheten. Inga nackdelar har någonsin noterats.
Jag delar RFs slutsatser att fler breddanläggningar så att behoven tillfredsställs har så stor samhällsnytta att de går att motivera.
Delar inte RF:s tänk
Jag delar inte RFs idé om att man på ideologiska grunder skall avhända sig en möjlig form av investering i breddanläggningar.
Utan att vara kommunist vill jag i de här frågorna hänvisa till Deng som i en diskussion med Mao på frågan om man skulle tilllåta privata företag svarade ”Vad spelar det för roll om en katt är svart eller grå så länge den fångar möss”.
Att 2018 vara tvungen att använda maoistisk argumentation för att får RF att förstå att de skadar sig själva är en anomali i sig.
Vi bör också inse att kommuner behöver kunna ställa krav på föreningar på beläggning och antalet barn i träning för att nyckeltalet ”Svett per Krona skall bli rätt.
Tack och lov för kloka kommunalråd i Järfälla och APP som ser till vikten att barn, unga och vuxna får röra på sig mer och inte sitter låsta i dogmer som aldrig får förändras och därigenom lever i ett annat samhälle än det vi fick.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar