Så fel regeringens direktiv blev
Regeringen skadar Travsporten, Landsbygdsutvecklingen och Idrotten.
Samtidigt som Riksdagen röstade igenom lagen om en omreglerad spelmarknad som börjar gälla 1 januari 2019 beslutade Regeringen om en tilläggsutredning och här brast man i konsekvensanalys vilket skadar de man säger sig vilja skydda.
Det är trist. Shekarabi, hans statssekreterare Firpo och Lavesson från M gjorde ett fantastiskt jobb med att ta fram en proposition som kunde dansa genom riksdagen men av outgrundliga skäl, förmodligen beslutat av finansminister Magdalena Andersson eller hennes statssekreterare, så gjorde man fel när man skrev direktiven för tilläggsutredningen.
Tre avgörande frågor
Det fanns när propositionen lagts tre öppna frågor som behövde mera tid på sig:
• Idrottens finansiering
• Vad gör man med Svenska Spel
• Möjliga marknadsavgifter
’Dv s för aktörer som vill spela på hästar.
Regeringens beslut är att en utredning skall hantera alla tre och bli färdig först i oktober 2020. Det är längre tid än den ursprungliga spelutredningen. Det är med den förväntade utvecklingen på spelmarknaden en evighet.
Då hade det varit enkelt
Den första och den sista frågan är i sammanhanget enkla frågor. Hade man separerat frågorna hade man enkelt kunnat finna en kvalificerad utredare till och där man utöver utredare, sekreterare och en referensgrupp kan få fram ett färdigt betänkande inkl konsekvensanalys och skrivningar som lagrådet godkänner på tre-fyramånader. Här finns inga ideologiska skillnader mellan S och M vilket förenklar.
Jag hade själv kunnat leverera en utredning över snittet i kvalitet för utredningar för båda frågorna. Svårare än så är det inte.
Den andra frågan är långt mer komplex, rör väsentligt större pengar och här finns också de ideologiska frågorna. Fel väg här så kan man förstöra värden för tiotalet miljarder. Den här frågan behöver tid, flera expertgrupper, väldigt mycket kunnande och politisk förståelse.
Väntan i 3,5 år
Som konsekvens av detta skall utredningen presenteras först i oktober 2020 medan omregleringen träder ikraft första januari 2019. Med sedvanlig remisstid, tid att producera lagförslag, granskning av dessa så har vi ett riksdagsbeslut i bästa fall framåt våren 2021 och nya lagar som då gäller från januari 2022. Dvs om tre och ett halvt år!
Hade det här varit 70-tal hade skadan varit rätt liten.
Men 3,5 år nu i digitaliseringens tidevarv motsvarar minst tio år. På den tiden lämnade man sina papperslappar på torsdag för stryktipset och fredag för V65, de skickades sedan med posten.
Idag får det här extrema konsekvenser och det har regeringen inte förstått eller valt att bortse ifrån.
Fler aktörer inom trav
När det gäller travet så kan nu andra aktörer erbjuda spel på hästar utan att ha någon form av överenskommelse om ersättning med travsporten. Eftersom de inte vet hur en framtida eventuell marknadsavgift ser ut kan man inte inleda något längre samarbete eller investera i system.
Det här kommer skada travsporten och när en eventuell ny lag kommer är det på tredje året i en omreglerad marknad.
Konsekvensen blir att Svensk Travsport som leverantör av spelobjekten har tappat position såväl som värden.
Politikerna glömmer
Landsbygden skadas och här glömmer politikerna ett par saker från. Först att Sverige är ett av EU15 fattigaste länder när man mäter köpkraft per kvadratkilometer.
Hästnäringen där travsporten står för +40 procent av omsättning och som har god tillväxt blir därför relativt sett viktigare för att skapa en välmående landsbygd.
Det är ena skälet till att regeringen trots det man säger sig vilja skadar landsbygden.
Sen tillkommer ett i betydelse växande skäl. Kairos Futures stora undersökning ”Medborgare 2030” med över 6000 respondenter har konfliktytan Stad-Landsbygd som tvåa på trender som växer. Hästnäringen och andra näringar på landsbygden får en tillkommande betydelse av att vara en katalysator för att hålla ihop landet. Den betydelsen får vi inte underskatta i ett läge där polariseringen är stark. Jag tror inte regeringen ville detta, men man förstod helt enkelt inte konsekvensen.
Förbehållet idrotten
Det sista området handlar om idrottens och civilsamhällets intäkter från spel. Den stora frågan är om online-bingo skall vara förbehållet de ideella.
Försvinner onlineBingo bort från licensområdet, dvs det blir förbehållet de ideella så kan idrotten kompensera sig för de förluster omregleringen skapar.
Vi bör komma ihåg att kommersiella lönsamma avtal med spelbolag som sponsorer bara når en liten klick ligor och några större förbund.
Får idrotten inte äga online-bingon så är man en förlorare av omregleringen.
En avgörande strid
Alla analoga spel som den ideella sektorn har fått är förr eller senare värdelösa så den här striden är avgörande. Det hade gått att före första januari lösa detta med de utländska licensbolagen eftersom man då har marknadsavgift på spelobjekt inom idrotten att förhandla med. 2022 är detta omöjligt. Den ideella sektorns förmåga att konkurrera med licenstagarna på spelupplevelse för bingon är mycket begränsad.
Så först gör regering och Alliansen ett fantastiskt jobb med spelomregleringen. Sen på sista dagen så skjuter man sig i foten så det skriker om det och nu en månad senare vet man inte ens vilken fot man skjutit sig i.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar