Så fel regeringens direktiv blev
Regeringen skadar Travsporten, Landsbygdsutvecklingen och Idrotten.
Samtidigt som Riksdagen röstade igenom lagen om en omreglerad spelmarknad som börjar gälla 1 januari 2019 beslutade Regeringen om en tilläggsutredning och här brast man i konsekvensanalys vilket skadar de man säger sig vilja skydda.
Det är trist. Shekarabi, hans statssekreterare Firpo och Lavesson från M gjorde ett fantastiskt jobb med att ta fram en proposition som kunde dansa genom riksdagen men av outgrundliga skäl, förmodligen beslutat av finansminister Magdalena Andersson eller hennes statssekreterare, så gjorde man fel när man skrev direktiven för tilläggsutredningen.
Tre avgörande frågor
Det fanns när propositionen lagts tre öppna frågor som behövde mera tid på sig:
• Idrottens finansiering
• Vad gör man med Svenska Spel
• Möjliga marknadsavgifter
’Dv s för aktörer som vill spela på hästar.
Regeringens beslut är att en utredning skall hantera alla tre och bli färdig först i oktober 2020. Det är längre tid än den ursprungliga spelutredningen. Det är med den förväntade utvecklingen på spelmarknaden en evighet.
Då hade det varit enkelt
Den första och den sista frågan är i sammanhanget enkla frågor. Hade man separerat frågorna hade man enkelt kunnat finna en kvalificerad utredare till och där man utöver utredare, sekreterare och en referensgrupp kan få fram ett färdigt betänkande inkl konsekvensanalys och skrivningar som lagrådet godkänner på tre-fyramånader. Här finns inga ideologiska skillnader mellan S och M vilket förenklar.
Jag hade själv kunnat leverera en utredning över snittet i kvalitet för utredningar för båda frågorna. Svårare än så är det inte.
Den andra frågan är långt mer komplex, rör väsentligt större pengar och här finns också de ideologiska frågorna. Fel väg här så kan man förstöra värden för tiotalet miljarder. Den här frågan behöver tid, flera expertgrupper, väldigt mycket kunnande och politisk förståelse.
Väntan i 3,5 år
Som konsekvens av detta skall utredningen presenteras först i oktober 2020 medan omregleringen träder ikraft första januari 2019. Med sedvanlig remisstid, tid att producera lagförslag, granskning av dessa så har vi ett riksdagsbeslut i bästa fall framåt våren 2021 och nya lagar som då gäller från januari 2022. Dvs om tre och ett halvt år!
Hade det här varit 70-tal hade skadan varit rätt liten.
Men 3,5 år nu i digitaliseringens tidevarv motsvarar minst tio år. På den tiden lämnade man sina papperslappar på torsdag för stryktipset och fredag för V65, de skickades sedan med posten.
Idag får det här extrema konsekvenser och det har regeringen inte förstått eller valt att bortse ifrån.
Fler aktörer inom trav
När det gäller travet så kan nu andra aktörer erbjuda spel på hästar utan att ha någon form av överenskommelse om ersättning med travsporten. Eftersom de inte vet hur en framtida eventuell marknadsavgift ser ut kan man inte inleda något längre samarbete eller investera i system.
Det här kommer skada travsporten och när en eventuell ny lag kommer är det på tredje året i en omreglerad marknad.
Konsekvensen blir att Svensk Travsport som leverantör av spelobjekten har tappat position såväl som värden.
Politikerna glömmer
Landsbygden skadas och här glömmer politikerna ett par saker från. Först att Sverige är ett av EU15 fattigaste länder när man mäter köpkraft per kvadratkilometer.
Hästnäringen där travsporten står för +40 procent av omsättning och som har god tillväxt blir därför relativt sett viktigare för att skapa en välmående landsbygd.
Det är ena skälet till att regeringen trots det man säger sig vilja skadar landsbygden.
Sen tillkommer ett i betydelse växande skäl. Kairos Futures stora undersökning ”Medborgare 2030” med över 6000 respondenter har konfliktytan Stad-Landsbygd som tvåa på trender som växer. Hästnäringen och andra näringar på landsbygden får en tillkommande betydelse av att vara en katalysator för att hålla ihop landet. Den betydelsen får vi inte underskatta i ett läge där polariseringen är stark. Jag tror inte regeringen ville detta, men man förstod helt enkelt inte konsekvensen.
Förbehållet idrotten
Det sista området handlar om idrottens och civilsamhällets intäkter från spel. Den stora frågan är om online-bingo skall vara förbehållet de ideella.
Försvinner onlineBingo bort från licensområdet, dvs det blir förbehållet de ideella så kan idrotten kompensera sig för de förluster omregleringen skapar.
Vi bör komma ihåg att kommersiella lönsamma avtal med spelbolag som sponsorer bara når en liten klick ligor och några större förbund.
Får idrotten inte äga online-bingon så är man en förlorare av omregleringen.
En avgörande strid
Alla analoga spel som den ideella sektorn har fått är förr eller senare värdelösa så den här striden är avgörande. Det hade gått att före första januari lösa detta med de utländska licensbolagen eftersom man då har marknadsavgift på spelobjekt inom idrotten att förhandla med. 2022 är detta omöjligt. Den ideella sektorns förmåga att konkurrera med licenstagarna på spelupplevelse för bingon är mycket begränsad.
Så först gör regering och Alliansen ett fantastiskt jobb med spelomregleringen. Sen på sista dagen så skjuter man sig i foten så det skriker om det och nu en månad senare vet man inte ens vilken fot man skjutit sig i.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar