Så fel regeringens direktiv blev

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 

Regeringen skadar Travsporten, Landsbygdsutvecklingen och Idrotten.

Samtidigt som Riksdagen röstade igenom lagen om en omreglerad spelmarknad som börjar gälla 1 januari 2019 beslutade Regeringen om en tilläggsutredning och här brast man i konsekvensanalys vilket skadar de man säger sig vilja skydda.

Svensk spel är och har varit en mjölkkossa f staten.deväge har myvket pengar styrts över till idrotten. frågan är vad som sker i framtiden. Foto: TT

Det är trist. Shekarabi, hans statssekreterare Firpo och Lavesson från M gjorde ett fantastiskt jobb med att ta fram en proposition som kunde dansa genom riksdagen men av outgrundliga skäl, förmodligen beslutat av finansminister Magdalena Andersson eller hennes statssekreterare, så gjorde man fel när man skrev direktiven för tilläggsutredningen.

Tre avgörande frågor

Det fanns när propositionen lagts tre öppna frågor som behövde mera tid på sig:

Idrottens finansiering

Vad gör man med Svenska Spel

Möjliga marknadsavgifter 

’Dv s för aktörer som vill spela på hästar.

Regeringens beslut är att en utredning skall hantera alla tre och bli färdig först i oktober 2020. Det är längre tid än den ursprungliga spelutredningen. Det är med den förväntade utvecklingen på spelmarknaden en evighet.

Då hade det varit enkelt

Den första och den sista frågan är i sammanhanget enkla frågor. Hade man separerat frågorna hade man enkelt kunnat finna en kvalificerad utredare till och där man utöver utredare, sekreterare och en referensgrupp kan få fram ett färdigt betänkande inkl konsekvensanalys och skrivningar som lagrådet godkänner på tre-fyramånader. Här finns inga ideologiska skillnader mellan S och M vilket förenklar. 

Jag hade själv kunnat leverera en utredning över snittet i kvalitet för utredningar för båda frågorna. Svårare än så är det inte.

Den andra frågan är långt mer komplex, rör väsentligt större pengar och här finns också de ideologiska frågorna. Fel väg här så kan man förstöra värden för tiotalet miljarder. Den här frågan behöver tid, flera expertgrupper, väldigt mycket kunnande och politisk förståelse.

 Väntan i 3,5 år

Som konsekvens av detta skall utredningen presenteras först i oktober 2020 medan omregleringen träder ikraft första januari 2019. Med sedvanlig remisstid, tid att producera lagförslag, granskning av dessa så har vi ett riksdagsbeslut i bästa fall framåt våren 2021 och nya lagar som då gäller från januari 2022. Dvs om tre och ett halvt år!

Hade det här varit 70-tal hade skadan varit rätt liten. 

Men 3,5 år nu i digitaliseringens tidevarv motsvarar minst tio år. På den tiden lämnade man sina papperslappar på torsdag för stryktipset och fredag för V65, de skickades sedan med posten.

Idag får det här extrema konsekvenser och det har regeringen inte förstått eller valt att bortse ifrån.

Fler aktörer inom trav

När det gäller travet så kan nu andra aktörer erbjuda spel på hästar utan att ha någon form av överenskommelse om ersättning med travsporten. Eftersom de inte vet hur en framtida eventuell marknadsavgift ser ut kan man inte inleda något längre samarbete eller investera i system. 

Det här kommer skada travsporten och när en eventuell ny lag kommer är det på tredje året i en omreglerad marknad. 

Konsekvensen blir att Svensk Travsport som leverantör av spelobjekten har tappat position såväl som värden.

Politikerna glömmer

Landsbygden skadas och här glömmer politikerna ett par saker från. Först att Sverige är ett av EU15 fattigaste länder när man mäter köpkraft per kvadratkilometer. 

Hästnäringen där travsporten står för +40 procent av omsättning och som har god tillväxt blir därför relativt sett viktigare för att skapa en välmående landsbygd. 

Det är ena skälet till att regeringen trots det man säger sig vilja skadar landsbygden. 

Sen tillkommer ett i betydelse växande skäl. Kairos Futures stora undersökning ”Medborgare 2030” med över 6000 respondenter har konfliktytan Stad-Landsbygd som tvåa på trender som växer. Hästnäringen och andra näringar på landsbygden får en tillkommande betydelse av att vara en katalysator för att hålla ihop landet. Den betydelsen får vi inte underskatta i ett läge där polariseringen är stark. Jag tror inte regeringen ville detta, men man förstod helt enkelt inte konsekvensen.

Förbehållet idrotten

Det sista området handlar om idrottens och civilsamhällets intäkter från spel. Den stora frågan är om online-bingo skall vara förbehållet de ideella. 

Försvinner onlineBingo bort från licensområdet, dvs det blir förbehållet de ideella så kan idrotten kompensera sig för de förluster omregleringen skapar. 

Vi bör komma ihåg att kommersiella lönsamma avtal med spelbolag som sponsorer bara når en liten klick ligor och några större förbund. 

Får idrotten inte äga online-bingon så är man en förlorare av omregleringen. 

En avgörande strid

Alla analoga spel som den ideella sektorn har fått är förr eller senare värdelösa så den här striden är avgörande. Det hade gått att före första januari lösa detta med de utländska licensbolagen eftersom man då har marknadsavgift på spelobjekt inom idrotten att förhandla med. 2022 är detta omöjligt. Den ideella sektorns förmåga att konkurrera med licenstagarna på spelupplevelse för bingon är mycket begränsad.

Så först gör regering och Alliansen ett fantastiskt jobb med spelomregleringen. Sen på sista dagen så skjuter man sig i foten så det skriker om det och nu en månad senare vet man inte ens vilken fot man skjutit sig i.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.