Fotbollen tar strid mot finansdepartementet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I fredags gav Spelmyndigheten (Lotteriinspektionen) ut de första 16 licenserna för den omreglerade spelmarknad som träder i kraft vid årsskiftet.

Igår överklagade SvFF beslutet till förvaltningsrätten i Linköping. Syftet är att förhindra spelobjekt som skapar matchfixning som spel på lägre serier, ungdomsmatcher och enskilda matchhändelser som hörnor, straffar, utvisningar som en enskild spelare kan ordna.

Jag skriver ”skapar” matchfixning, inte ”riskerar skapa matchfixning” av en anledning. Det här handlar nämligen om utbredd kriminalitet som riskerar förstöra idrottens grundläggande principer. Det vet SvFF där oron över kriminella som blivit agenter för ungdomsspelare och ser matchfixning som snabba pengar är en realitet. Det här vet polisen också och det Björn Eriksson, RFs ordförande säger om hur myndigheten agerat felaktigt när man inte använd förvaltningstraditionens försiktighetsprincip är helt korrekt.

Varför glömdes det bort?

Det vet också de politiker som lovade hantera matchfixning i den nya lagstiftning som skulle fram till omregleringen.

Då uppstår frågan. Varför fanns det inte med ett förbud mot spel på ungdomsmatcher, matcher i lägre divisioner och enskilda matchhändelser i lagen eller varför har inte myndigheten börjat arbetet med att utfärda sådana regler (det har myndigheten rätt till). Tidsbrist anges som ett skäl men det är självfallet nonsens. Jag kan skriva ihop en juridiskt fungerande text på 1-2 dagar och jag är inte ens jurist.

Orsaken till att regering och myndighet väljer att släppa fram de kriminella matchfixarna och ge dem öppet mål är enkel. Det handlar om kanalisation och skatteintäkter.

Kanalisation betyder då att om för stor del av spelandet sker utanför systemet, hos bolag som inte har licens, så kommer systemet att raseras. Siffran för när systemet rasar ligger någonstans mellan 60 och 80 procent som sker via licenser. Ingen vet riktigt var. Sjunker kanalisationen under den nivån så lämnar bolagen tillbaka sina licenser. Varför betala 18% i skatt på spelnettot om man kan nå spelarna ändå? Regeringen är livrädd för att vi får för låg kanalisation och myndigheten har nosat till sig den rädslan utan att ett ord av ministerstyre har behövt uttalas. Noteras bör att 18 procent  i skatt på spelnetto är en hög siffra. Ett ”vanligt” företag betalar 22 procent  i skatt på vinsten som i snitt ligger på 7 procent  av omsättning, dvs ca 1,5  procent  i skatt. 

Att kringgå licensmarknaden är för oss konsumenter enkelt. Först behöver vi en proxy/VPN tunnel eller liknande som får det att se ut som vår dator är någon annanstans än i Sverige. Tar en minut att fixa. Sen behöver vi ett virtuell pre paid MasterCard eller Visa som vi när vi digitalt ansökt om det kan sätta in pengar på. Därefter kan vi spela med bättre odds på bolag som inte har licens i Sverige. Helt utan risk så länge vi inte tar hem vinster till Sverige. 

Spelet kan minska

För storspelare är det här intressant eftersom 1  procent  i skatt som på Malta betyder högre återbetalningsgrad till spelaren, dvs bättre odds. 

Finansen är också livrädda för att skatteintäkterna från spel kommer att minska. Att få ihop en statsbudget är numera oavsett regering ingen lek direkt och eroderande skattebaser leder till mardrömmar för finansministrar i samma utsträckning som monster under sängen för 6 åringar.

Regeringen är också rädd för ett misslyckande av politiska skäl. Det borde man inte behöva vara då S och Alliansen varit helt eniga, däremot är det så trist att alternativen till det nya systemet lyser med sin frånvara. Går den här omregleringen åt skogen så är man lika naken som Kejsaren i H C Andersens saga.

Här har vi då förklaring varför ministrar och myndigheten lierar sig med de kriminella på temat min fiendes fiende är en vän. Man är aktivt beredd att skada idrotten som största aktör i civilsamhället (och spelarna) för att säkra systemet.

Nu har då SvFF med sin självklara skyldighet att försvara fotbollen mot matchfixning kastat in ett järnspett i det ekersystem som såg ut att rulla så fint mot den första januari.

Idrotten är förloraren

Frågan är vad som händer nu. Juridiskt kan ju SvFF förlora i förvaltningsrätten i Linköping. Rätten kan till och med försöka ogiltigförklara överklagan med motiveringen att bara ”berörda” har rätt att överklaga. Det tror jag dock blir svårt. Domen oavsett hur den blir lär överklagas och få prövningstillstånd då den onekligen blir prejudicerande. Vi kan alltså få en lång process innan marknaden vet vad som gäller. Det intressanta är då om domstolen förbjuder den här typ av spelobjekt under tiden processen pågår. Det kan ta lång tid innan målet kommer upp. Förvaltningsrätten i Linköping är inte känd som det juridiska systemets Ferrari, snarare som en oväxlad cykel.

I den krönika jag skrev igår som jag fick slänga när nyheten om SvFFs överklagan kom var jag tydlig med att idrotten är förloraren när det nya systemet införs. Jag visste inte ens att Lotteriinspektions beslut om att ge ut licenser kunder överklagas (annat än av någon som sökt och fått nej).

Förvaltningsrätten i Linköping kan självfallet också lukta sig till vad regeringen tycker de borde göra och tycka. Har man staten som motpart har man uppförsbacke, det vet alla som hamnat där. 

Men, det är ett genialt drag av SvFF och det stycke i den krönika som nu kasserats som kritiserade SvFF för att inte agera hårdare visade sig vara totalt felaktigt. Istället förtjänar de beröm. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.