Här har idrotten också betydelse

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Skall åter berömma Svenska Fotbollförbundet för att de är ett föredöme och tyvärr ensamma inom idrotten på det här området. Om någon får för sig att ifrågasätta mitt oberoende gentemot SvFF så bör man komma ihåg att under hela byggnationen av Friends arena så skällde jag veckovis på SvFF och dåvarande ordförande Lagrell.
SvFF har genom anställning av Sevana K Bergström och Carolin Waldheim gått från att vara nästan obefintliga på den idrottspolitiska agendan till att vara ledande. Det är något jag uppskattar.
Sara Mohammad, ordförande för Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF). Femton år efter mordet på Fadime Sahindal fortsätter hedersvåldet att skörda offer. Foto: Noella Johansson / TT
Skall idrotten få det samhällsstöd man förtjänar så måste man bli bättre på att kommunicera sin samhällsnytta. Här var golfen tidiga och har gjort ett bra arbete. Hästsporten har också agerat positivt. SvFF som största förbund har genom sina rekryteringar uppenbarligen tagit det strategiska beslutet att bli en större aktör.
Självfallet har SvFF ett egenintresse. Av de ca 5 miljarder som kommuner lägger på anläggningar betyder det mycket om SvFF kan påvisa för politiker att en konstgräsplan för 6 miljoner har en lägre kommunal kostnad för Svett per krona än en bandyhall för 200 miljoner.

Berör så många

Att bekämpa hedersförtrycket är inte bara en stor humanitär insats, det är också förutsättningen för en fungerande integration, dvs förutsättningen för att vi skall ha råd att bevara välfärdssamhället. Det TRIS (Tjejers rätt i samhället) gjort med Ronjabollen i Uppsala visar att det går.
Sen är motståndet starkt från stora grupper som förnekar och förminskar hedersförtrycket. De finns i flera av partierna, inom den akademiska världen och i civilsamhället. Det är modigt av SvFF att ta den här fighten.
Postmodernism i det här fallet identitetspolitik, intersektionalitet, postkoloniala strukturer och normkritik är de flummiga ord som används för att förneka och förminska hedersförtrycket. Postmodernism är skadligt. 
Islamofobi är också frekvent använt för de som förnekar hedersförtrycket. Det är ett uttryck som inte existerar. Religionsfriheten är en rätt för individen och att vara emot, förakta eller till och med hata någon baserat på vilket gud de tror på, i det här fallet Muslimfobi är självfallet hur korkat som helst. Att kritisera religioner, dvs de organisationer som tjänar pengar och politisk makt på de som tror är sunt och en viktig del av att utveckla en sekulär demokrati.
Hedersförtryck handlar om någonstans upp till 240.000 unga tjejer som inte får idrotta. Ett exempel ur verkligheten handlar om den väldigt duktiga baskettjejen, bäst i laget, älskade sin basket som vid snart 13 år helt plötsligt inte dök upp på träning och när ledningen ringde hem fick de av modern reda på att nu hade ju hon blivit kvinna, dvs fått mens, och då kunde hon ju inte fortsätta att leka som ett barn.
Riksidrottsförbundet gör ingenting på det här området. Man är aktiv när det gäller inkludering av HBTQ personer som självfallet ur det principiella perspektivet är lika viktigt, men här lär volymerna vara små i relation.
De stora förbunden kan glatt och villigt haka på SvFF, finns ingen anledning att uppfinna hjulet och Sevana K Bergström kan frågan och har en bra plan.
Helgens Fadimegala påminner om vad som skedde. På måndagen är det 17 år sedan hon mördades av sin pappa. Två månader efter det att hon stått i Riksdagens talarstol och vädjat om skydd för sig själv och sina medsystrar i samma läge.

Idrotten behöver stöd

Sen kommer inte idrotten att orka eller ha maktmedel nog för att på egen hand kunna lösa problemen med hedersförtrycket. Här behövs staten i form av Riksdag och regering såväl som kommuner, regioner och myndigheter också vara med. JÖKen, Dvs Januariöverenskommelsen har ett par bra skrivningar, men det går för sakta för att jag skall vara nöjd. F.d. FP har bästa politiken på det här området och jag hade hoppats att de skulle få in mer.
På onsdag skall jag vara moderator för en hearing med politiker om hedersförtrycket i Riksdagen. En bra fråga då är självfallet hur politiken kan stödja fina projekt som det SvFF nu genomför så att idrotten kan göra mer.
Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.