Hur stark är kritiken mot RF?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag (16/1) har motionerna till Riksidrottsmötet offentliggjorts. Det är tre motioner som sticker ut. På byråkratspråk så påstås de handla om ”Organisation”.  Så har man förklätt det som får ses som kraftig kritik mot RF för ineffektivitet och att för stor del av resurserna från staten hamnar hos RF/SISU centralt och regionalt och för lite hos Specialförbunden.

Det är dels enskilda motioner från Golf och Innebandy, två stora idrotter. Sedan är det en gemensam motion från Ishockeyn, Fotbollen, Handbollen, Bandyn, Basketen och simningen. Jag har inte räknat, men de här förbunden torde företräda ungefär två tredjedelar av svensk idrott. Nu är demokratin inom RF inte representativ på något sätt, så det är troligt att de inte har majoritet på RIM om de inte får några av de mindre förbunden med sig.

Måste bli effektivare

Kraven på att RF skall effektiviseras är tydliga och den underförstådda kritiken mot RFs ledning är stark. Det handlar om för lite pang för pengarna.

Det handlar också om en geografisk organisation som beslutades av Axel Oxenstierna 1634, där de stora SF föredrar att medel distribueras via dem till föreningar och inte via distrikten.

I rättvisans namn bör sägas att samhällsutvecklingen och myndighetskrav har skapat ett ökat behov av centrala resurser. Det gäller både SF och RF men det ökade behovet på nya områden har inte följts av minskade resurser på områden som samma samhällsförändring gjort mindre betydande.

RF/SISU har med sina 700-800 anställda inkl regioner först myndighetsuppdraget att fördela statsbidragen så effektivt som möjligt för att vara rädda om skattebetalarnas pengar. Här är det min enkla syn att det nya systemet bör göras så att en dator kan hantera detta i framtid medan det samtidigt läggs mer tid på att kontrollera att uppgifterna från bidragstagarna är korrekta.

Ett område där man direkt bör kunna dra ner är opinionsbildning som dessutom bör slås ihop med kommunikation av effektivitetsskäl. Samhällsutvecklingen har gjort att den modell för centraliserad opinionsbildning som var rätt för tio år sedan är fel idag. Idag är det mångfalden avsändare som är grunden för framgång. Ordförande bör självfallet fortsätta springa runt i Rosenbad och Riksdagshus, skriva artiklar och liknande. Det har Björn gjort framgångsrikt. Här kan vi se att det golfen, fotbollen och hästsporten gör på egen hand på området samhällsnytta förstärker varandra. Mer sånt. Vi behöver tusentalet opinionsbildare för att nå genomslag.

Nya områden

Min syn är att RF by definition inte går att driva effektivt. Som medlemsorganisation för 71 heterogena organisationer är det i praktiken omöjligt att få organisationen att fungera optimalt. Jag kan också se flera helt nya områden där det kan vara klokt med centrala resurser.

Att ta fram egna förundersökningar för att hantera en poliskår som inte utreder brott är ett sådant område. Att ta fram stödsystem byggda på AI och algoritmer som ger föreningar rätt verktyg för att rekrytera, behålla och utveckla sina medlemmar så att man kan hantera konkurrensen om människors fritid är ett annat område. Det första på grund av förvaltningskollapsen och det andra på grund av teknikutveckling. Inget av dem hade gått att förutse som behov för tio år sedan.

Ett effektivt RF handlar inte nödvändigtvis om antalet anställda, fördelningen på regioner, uppdraget till regionerna, antalet avdelningar på RF. Inte ens nödvändigtvis hundra procent måluppfyllelse är ett tecken på effektivitet.

Skälet till ovanstående är att samhället förändras snabbare än någonsin tidigare. Därför måste effektivitet idag beskrivas som förmågan att röra sig i samma hastighet som samhällsutvecklingen.

Ur det perspektivet är RF extremt ineffektivt. Inte mer än andra större organisationer, större myndigheter och större företag, men ändå.

Vid RIM 2019 kommer om inget oförutsett händer Björn Eriksson att omväljas på två år. Det är då hans sista period. Uppdraget för den gode Björn för sin sista period, liksom för alla som sitter en sista period är enkelt att definiera.

Han skall ge sin efterträdare bästa förutsättning. Det kan enkelt beskrivas som att lämna efter sig en effektivare organisation och att ha skjutit minst en av elefanterna i rummet som hämmar utvecklingen i varje större organisation.

Effektivare betyder här mer snabbrörlig. Att Björn har modet och förmågan behöver vi inte tvivla på. Förändringsrädd är inte ett ord jag hört någon säga i samband med Björn.

Frågan är om RFs operativa ledning är förändringsvillig nog, snabbrörlig nog. Riskbenägen nog? Att springa fortare i en terräng skapar risker men går man så når man aldrig målet. Att skjuta från höften skapar risker och man får kallt räkna med att missa oftare, men om målet bara visar sig några sekunder i taget har man inget alternativ.

Min uppfattning är att RF har en god ledning med mycket god kontroll över verksamheten, finanser, god förmåga att undvika risker men i för stor utsträckning för låg förmåga att bli den förändringsgeneral av Patton typ som krävs när samhället rör sig fortare. Kontrollbehovet är helt enkelt för stort.

Min motorsåg är döpt till Hugo, efter Jan Hugo Stenbeck och den extremt effektiva metod för management som Jan bedrev när jag jobbade där. Jan hade som princip att ligga före samhällsutveckling och tjäna pengar på samhällsförändringar. Dit kan en NGO som RF aldrig nå, men man kan ha det som vision. Vi arbetade för att skapa relevans för kundbehov som ännu inte uppstått och det tror jag samhällsförändringen skapar som krav även på organisationer som RF.

Det är bara specialförbunden som kan avgöra vad ett effektivt RF är. Ingen annan.

Ny flexibel struktur

Då handlar det i min bok inte om att minska personalantalet med 30% eller liknande generella nedskärningar utan om att skapa en helt ny struktur som kan förändras väldigt snabbt och den vägen har förmågan att ge SF det stöd de behöver på områden som vi inte ens känner idag.

När jag läser de tre motionerna så är de politiskt korrekta och välkammade men den underliggande kontexten är mer närliggande Leif Östlings famösa kommentar om skatterna ”Vad fan får jag för det”.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.