RF har fel - slöjan är inte bara ett klädesplagg
När företrädare för idrotten säger dumheter som att ”slöjan är bara ett klädesplagg” så talar det tydligt om två saker. Först en djup okunskap om både hedersförtryckets symboler och vad värre är total oförmåga att förstå vad RFs värdegrund om jämställdhet innebär.
Slöjan blir ett klädesplagg först när ingen fängslas, misshandlas eller mördas för att de inte bär den.
När nu inte alla förstått detta så tål det att upprepas.
Slöjan blir ett klädesplagg först när ingen fängslas, misshandlas eller mördas för att de inte bär den.
Bilden som inte borde publiceras
När RF medvetet väljer bilder med flickor i slöja i sina broschyrer och i utbildningsmaterial normaliserar man idén att en flicka inte är en fullvärdig människa utan ett sexualiserat objekt underställd en man.
Dagligen fängslas flickor och kvinnor i ett trettiotal länder för att de inte vill ha på sig slöjan, Hijaben, burkan. Av de knappa 20 morden på kvinnor vi har i Sverige är en tredjedel hedersrelaterade så även här mördas flickor och kvinnor för att de inte vill bära slöjan.
Slöja på barn är ingenting annat än en sexualisering av barn. Något som varje god person instinktivt skall reagera emot.
Slöjan objektifierar kvinnan/flickan som en sak, ägd av en man.
Slöjan är en symbol för att visa att kvinnan är underställd mannen.
RFs agerande när man normaliserar slöjan är dessutom totalt obegripligt.
Jag har flertalet gånger berömt RF för deras värdegrund och visat på hur de gått före när det gäller viktiga principer som Jämställdhet. Här agerar man i strid med sin egen värdegrund. Jag har genom året träffat ett par hundra av de 700-800 som är anställda på RF. Min hundraprocentiga upplevelse är att det är goda personer, trygga i värderingar jag både högaktar, delar och respekterar.
Därför är det hela obegripligt.
En möjlig förklaring är att man i sin interna kultur har drabbats av det hemska gift som heter Identitetspolitik. Något som kännetecknas av mumbo-jumbo ord som normkritisk, intersektionalitet, postkoloniala strukturer och liknande. Dvs idén att åsikter följer etnicitet, kön, ålder, dvs att människans förmåga att tänka själv inte existerar. Sett för många tecken på att det är så illa. Här bör ledning och styrelsen se till att det upphör omgående.
Dvs bilder på unga flickor i slöja och viljan att tro på de som säger att man bär den frivilligt beror på att man vill framstå som inkluderande inför en mångkultur.
2018 var ett stort år för Glöm Aldrig Pela och Fadime och deras systerorganisationer som TRIS (Tjejers rätt i samhället) med flera.
17 år efter att Fadime kallblodigt mördades av sin far kunde GAPF konstatera att det inte längre var möjligt att med någon form av trovärdighet förneka, förminska eller normalisera hedersförtrycket. Det är en stor seger för både GAPF och förnuftet. Det är tragiskt att det tog 2 decennier att nå dit.
Dock är man inte framme. När den största aktören inom civilsamhället, Dvs Riksidrottsförbundet tydligt väljer att normalisera hedersförtrycket är vi många som både blir upprörda och känner oss provocerande.
De får inte idrotta
Med +hundratusen flickor som inte får idrotta på grund av hedersförtryck och ett stort antal som bara får idrotta i slöja är det här en svår fråga.
Jag har landat i att det vore fel av idrotten att i nuläget förbjuda slöja vid idrottsutövning. Här måste staten gå före och förbjuda slöja i skola för flickor upp till 15 år. Då bör idrotten omgående följa efter.
Men idrotten kan inte ensamt lösa det enorma samhällsproblem som hedersförtrycket utgör. Det här stycket kan lämpligen användas för att besvara basketens motion till årets RIM.
Däremot skall vi inte ha flickor i slöja i RFs broschyrer och utbildningsmaterial. Då normaliserar vi hedersförtrycket och agerar direkt motstridigt idrottens värderingar.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar