RF har fel - slöjan är inte bara ett klädesplagg

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När företrädare för idrotten säger dumheter som att ”slöjan är bara ett klädesplagg” så talar det tydligt om två saker. Först en djup okunskap om både hedersförtryckets symboler och vad värre är total oförmåga att förstå vad RFs värdegrund om jämställdhet innebär. 

Slöjan blir ett klädesplagg först när ingen fängslas, misshandlas eller mördas för att de inte bär den. 

När nu inte alla förstått detta så tål det att upprepas.

Slöjan blir ett klädesplagg först när ingen fängslas, misshandlas eller mördas för att de inte bär den. 

Bilden som inte borde publiceras

När RF medvetet väljer bilder med flickor i slöja i sina broschyrer och i utbildningsmaterial normaliserar man idén att en flicka inte är en fullvärdig människa utan ett sexualiserat objekt underställd en man. 

Dagligen fängslas flickor och kvinnor i ett trettiotal länder för att de inte vill ha på sig slöjan, Hijaben, burkan. Av de knappa 20 morden på kvinnor vi har i Sverige är en tredjedel hedersrelaterade så även här mördas flickor och kvinnor för att de inte vill bära slöjan.

Slöja på barn är ingenting annat än en sexualisering av barn. Något som varje god person instinktivt skall reagera emot.

Slöjan objektifierar kvinnan/flickan som en sak, ägd av en man.

Slöjan är en symbol för att visa att kvinnan är underställd mannen.

RFs agerande när man normaliserar slöjan är dessutom totalt obegripligt.

Jag har flertalet gånger berömt RF för deras värdegrund och visat på hur de gått före när det gäller viktiga principer som Jämställdhet. Här agerar man i strid med sin egen värdegrund. Jag har genom året träffat ett par hundra av de 700-800 som är anställda på RF. Min hundraprocentiga upplevelse är att det är goda personer, trygga i värderingar jag både högaktar, delar och respekterar.

Därför är det hela obegripligt.

En möjlig förklaring är att man i sin interna kultur har drabbats av det hemska gift som heter Identitetspolitik. Något som kännetecknas av mumbo-jumbo ord som normkritisk, intersektionalitet, postkoloniala strukturer och liknande. Dvs idén att åsikter följer etnicitet, kön, ålder, dvs att människans förmåga att tänka själv inte existerar. Sett för många tecken på att det är så illa. Här bör ledning och styrelsen se till att det upphör omgående. 

Dvs bilder på unga flickor i slöja och viljan att tro på de som säger att man bär den frivilligt beror på att man vill framstå som inkluderande inför en mångkultur.

2018 var ett stort år för Glöm Aldrig Pela och Fadime och deras systerorganisationer som TRIS (Tjejers rätt i samhället) med flera. 

17 år efter att Fadime kallblodigt mördades av sin far kunde GAPF konstatera att det inte längre var möjligt att med någon form av trovärdighet förneka, förminska eller normalisera hedersförtrycket. Det är en stor seger för både GAPF och förnuftet. Det är tragiskt att det tog 2 decennier att nå dit.

Dock är man inte framme. När den största aktören inom civilsamhället, Dvs Riksidrottsförbundet tydligt väljer att normalisera hedersförtrycket är vi många som både blir upprörda och känner oss provocerande.

De får inte idrotta

Med +hundratusen flickor som inte får idrotta på grund av hedersförtryck och ett stort antal som bara får idrotta i slöja är det här en svår fråga. 

Jag har landat i att det vore fel av idrotten att i nuläget förbjuda slöja vid idrottsutövning. Här måste staten gå före och förbjuda slöja i skola för flickor upp till 15 år. Då bör idrotten omgående följa efter. 

Men idrotten kan inte ensamt lösa det enorma samhällsproblem som hedersförtrycket utgör. Det här stycket kan lämpligen användas för att besvara basketens motion till årets RIM. 

Däremot skall vi inte ha flickor i slöja i RFs broschyrer och utbildningsmaterial. Då normaliserar vi hedersförtrycket och agerar direkt motstridigt idrottens värderingar. 

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.