Vem eller vilka borde egentligen avgå?
Ulla Gustavsson, Simförbundets ordförande tvingades avgå. Orsaken var att övrig styrelse ansåg att hon hade uttalat sig politiskt utan att ha styrelsebeslut. Det hon gjort var att hon hade på ett korrekt sätt agerat mot hedersförtryck.
Hur nu det kan ses som ett politiskt agerande? Hade styrelsen föredragit att hon förnekat hedersförtrycket eller varit för hedersförtryck. Det är de enda alternativ som finns.

Att vara emot hedersförtryck är att vara människa, det kan aldrig bli en politisk åsikt i ett demokratiskt land. Då vi nu kan anta att styrelseledamöterna i Simförbundet antingen vill förneka, ignorera eller mindre troligt är för hedersförtryck tycker jag de skall ställa sina platser till förfogande.
Vice ordförandes påståenden om Ulla i media under torsdagen är att se som lögn. Det finns inget Ulla sagt eller skrivet som på något sätt avviker från Simförbundets värdegrund.
Hon reagerade på en bild
Det började med att Ulla reagerade på en bild på en av RF:s hemsidor där man valt en flicka med slöja som motiv. Förmodligen för att man på RF med identitetspolitik som norm såg det som ett bra sätt att framstå som goda genom att vara för mångfald. Ulla såg precis som jag (och samtliga företrädare för organisationer som bekämpar hedersförtryck) som ett sätt att normalisera hedersförtrycket.
Läser man artikeln på Svd sport (jag är prenumerant sedan flera år, visste inte att de hade en sportredaktion, lades inte den ner för flera år sedan?) så ser man konsekvenser i form av brunsmetning. Att skribenten ifråga saknar den intellektuella förmågan att förstå varför det är omöjligt att engagera sig mot hedersförtryck om man är emot människor med annan etnicitet är uppenbart.
Det hela eskalerar och den 12 februari i Aktuellt ca 21:40 debatterar två av idrottens företrädare frågan om hedersförtryck.
Ulla och Björn Eriksson, Ordförande för Riksidrottsförbundet.
Hade ingen aning om vad som väntade
Ulla har ingen aning om vad som komma skall. Hon utgår uppenbarligen för att två kamrater i idrottsrörelsen skall samtala om problemet med hedersförtryck som bland annat innebär att + 100.000 unga kvinnor inte får idrotta och att kvinnor varje år dödas för att de inte bär slöja.
Ulla, som är en av Björns 71 chefer då Björn är utsedd av de 71 Specialförbund som utgör RF, utgår ifrån att det är samtal det handlar om.
Björn är där för att vinna en debatt och för att, vilket han lyckas med, avsluta med att säga att Ulla har fel. Björn nämner inte hedersförtryck, han upprepar likt en Bosse Ringholm på presskonferens att RF inte gjort fel när man visar bilder på flickor i Slöja. Han väljer skickligt en liten pseudofråga för att inte behöva diskutera den obefintliga strategin mot hedersförtrycket inom vår största aktör inom civilsamhället.
Björn är med sitt fantastiska CV en av de intelligentaste människor jag mött. Han är extremt stringent och en högklassig debattör och retoriker.
En kamrat, inte motståndare
Hade Ulla varit förberedd på att det var en motståndare och inte en kamrat inom idrottsrörelsen hon skulle möta hade hennes strategi varit annorlunda.
Hade Ulla lyssnat på det inslag i P1 när Björn och Mats Carlsson, ordförande för Basketförbundet (och en annan av Björns chefer) diskuterade samma fråga för två år sedan hade hon förstått vad som komma skulle.
Björns agerande kan inte förklaras med att han skulle vara för hedersförtryck. Däremot finns det uppenbarligen en stark vilja att inte behöva agera i den här frågan.
Konsekvensen av Björns agerande i tv, med dess stora genomslag är att han som första RF ordförande sedan RF bildades 1904 har aktivt och medvetet agerat för att avsätta en demokratiskt vald ordförande i ett specialförbund. Av en händelse ett av de förbund som i motioner till Riksidrottsmötet kritiserat RF.
Varför Björn gentemot stora Specialförbund beter sig så arrogant är en gåta. Som om RF bestämmer över Specialförbunden. Läser man RFs stadgar så inser man att det faktiskt är precis tvärt om.
Ett totalt misslyckande
Den 12 februari så uttalar sig Björn och Stefan på RFs hemsida och säger sig vara emot hedersförtryck. Det är enda tillfället ordet förekommer på RFs hemsida 17 år efter att Fadime mördades. Att RF 2019 måste gå ut och förtydliga att man är emot hedersförtryck är ett fullständigt bevis på ett totalt misslyckande.
Dessutom ljuger man och vilseleder i sitt uttalande. Det inleds med texten
” Bilden har av ett fåtal tolkats som att idrottsrörelsen skulle rättfärdiga hederskultur och hedersförtryck som slöjan kan ses som ett uttryck för.”
Först är uttrycket ”ett fåtal” rent hittepå. Jag kan se ett antal tusen personer som reagerat negativt bara i mina flöden. Debattartikeln på Dagens Samhälle är undertecknad av företrädare för organisationer med tiotusentals medlemmar. Sen har ingen påstått att RF ”rättfärdigar” hedersförtrycket. Det är en kopiös skillnad på ”normalisera” och ”rättfärdiga”.
Det är politisk skademinimering på taktiskt grund där principer inte värderas
Men har hon gjort fel?
Att Björns beteende leder till Ullas avgång förvånar inte. Hans artikel i AB förvärrar läget. RFs ordförande anser uppenbarligen inte längre att specialförbunden skall ses som självständiga.
Har då Ulla gjort fel blir en bra fråga. 2017 motionerade Basketförbundet om denna fråga och ville ha guidelines från RF så att idrottsrörelsen skulle agera likartat och att det skulle finnas stöd för ledare ner på föreningsnivå. Motionen bifölls. Sen har ingenting hänt.
Det finns inte ett beslut i Riksidrottsstyrelsen där man behandlat Basketförbundets motion i frågan vid förra Riksidrottsmötet. RFs företrädare påstår dock att frågan är besvarad i den uppdaterade versionen av Riksidrottsförbundets uppförandekod. Där står inte ett ord som på något sätt går att härleda till de tre frågor som finns i Basketförbundets motion. Dvs Ulla kunde inte bryta mot någon del av RFs policy då sådan saknas.
Det blir mer och mer uppenbart att RF inte vill beröra frågan om hedersförtryck. Den identitetspolitiska soppan där intersektionalitet innebär att man hellre blundar för hedersförtrycket än agerar får fortgå.
Normaliserar RF hedersförtrycket?
För att då avsluta med sakfrågan. Normaliserar RF hedersförtrycket genom att visa bilder på flickor i hijab väljer jag att citera sista stycket i ett inlägg från Devin Rexed som företräder GAPF och är expert på ämnet.
”Björn Erikssons kommentar att ”vapen och slöja för tankarna till IS” är delvis sann. Faktum är att hijab utgör politisk islams vapen mot kvinnor, mot män, mot väst, mot upplysningen, jämställdhet och sekularism.”
En hedervärd kvinna, som jag aldrig träffat, brunsmetas nu i media och tvingas avgå för att hon har moral nog att anse att hedersförtryck är förfärligt.
I maj skall Björn väljas om som ordförande i Riksidrottsförbundet.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027. Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.