AIK hockeys emission ett stöd, ingen investering
AIK hockey genomför nu en emission med syfte att få in 6 miljoner. Bolaget värderas till 60 miljoner vilket får ses som skyhögt.
Nu är värderingen och ev framtida avkastning totalt ointressant för den här nyemissionen. Det här handlar inte om att någon skall investera. Det handlar om att få en del av de +300.000 supportrar som finns i AIK familjen att skänka en femhundring.

Alla som går in i den här emissionen gör det förhoppningsvis för att stödja sin klubb. Om någon förväntar sig avkastning och stigande aktiekurs så finns det massa bolag som har som mål att göra sina ägare rikare på stockholmsbörsen. Här är målet att nå SHL.
Tunn balansräkning
AIK hockey äger ingen arena, man kan inte sälja hockeyspelare på samma sätt som fotbollsspelare så balansräkningen kommer att vara tunn för all framtid.
AIK liksom Djurgården har små inkomster från arenakonsumtionen och betalar höga avgifter till arenaoperatören i hyror och biljettavgifter. Stockholmslagen som är så viktiga för SHL och Hockeyallsvenskan har sämre förutsättning än landsortsklubbarna och så kommer det att fortsätta vara. Stockholms stad må ha målsättning att vara världsklass men när det gäller idrotten så gäller inte det.
Vilka bör då investera i AIK hockey är den enkla frågan?
Tre olika krav
Det är som jag ser det tre krav som bör vara uppfyllda för att man skall investera.
1. Man älskar AIK och AIK Hockey
2. Man kan satsa det belopp man valt utan att det påverkar förmågan att betala hyran.
3. Man förväntar sig inte att någonsin få tillbaka en krona i utdelning eller genom att sälja aktierna.
Då men bara då är det en god idé att köpa in sig i AIK Hockey. Har man en femhundring eller fler över och vill stödja AIK hockey så skall man självfallet göra det.
Men inte ens om AIK går upp i SHL och etablerar sig där kan man räkna med att få tillbaka pengarna. Kostnaderna ökar snabbt även om de nya spel och tv-avtalen ger mycket stora pengar så går det åt. AIK Hockey AB må vara ett aktiebolag men målet med verksamheten är sportsliga framgångar.
Men någon borde ju bli rikare undrar kanske vän av ordning. Självfallet finns det mer pengar så blir någon rikare. I det här fallet hockeyspelarna.
När omsättningen ökat i SHL och Hockeyallsvenskan (förkortningen HA känns fel) har nästan 100% av ökningen gått åt i ökade spelarlöner.
Enbart emotionell avkastning
Så investera gärna i AIK Hockey om ni gör det med hjärtat och har pengar som ni vill ge till klubben. Se det absolut inte som en investering.
Sen, och här är jag okunnig, är frågan om den här emissionen fyller alla krav på erbjudande till allmänheten om aktieförsäljning. Det normala när man ”investerar” är att det skall finnas en möjlighet att få avkastning. Det ser jag som mycket svårt att påvisa här.
Jag hoppas man får ett diplom att sätta upp på veckan hemma som bevis på att man är en god person som stöttar sitt favoritlag.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.
Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar