Fotbollen betalar 493 miljoner i skatt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Klubbarna i Allsvenskan i fotboll och Superettan levererade enbart i direkta skatter in 493 miljoner till Skatteverket 2018. 

Revisionsföretaget EY:s årliga rapport om elitfotbollens samhällsnytta har kommit. På en omsättning för elitfotbollen (Allsvenskan och Superettan) om 1,8 miljarder levererade verksamheten in 493 miljoner eller 27 procent i skatter. 

Nu har E&Y bara mätt klubbarnas inbetalningar i arbetsgivaravgifter, löneskatter, moms, reklamskatt när man nått den siffran.

Den verkliga siffran bör landa på det 800-900 miljoner. Dock går inte den att validera exakt och då skall en noggrann revisionsfirma utelämna siffran.

De tillkommande skatter som då saknas i rapporten är:

Skatter från mat och dryckesförsäljning på arenan, moms, alkoholskatter, personalskatter.

Energiskatter från den kommunala arenans upplysning, planvärme, värme i alla omklädningsrum, loger etc.

Energiskatter från klubbens alla resor till bortamatcher, träningsläger etc.

Energiskatter från supportrarnas transporter till arena.

Skatter från supportrars konsumtion av mat och dryck i närhet av arena inför match.

Skatter erlagda av alla underleverantörer, konsulter och andra som fakturerar klubben.

Skatterna högre än bidragen

Även försiktigt beräknat bör skatteandelen hamna på 45 procent dvs 810 miljoner.

Den enkla slutsatsen är att de 2 miljarder som svensk idrott får i statsbidrag är mindre än vad Elitfotbollen, SHL och Hockeyallsvenskan levererar in i skatter. Då får vi en relativitet till siffran.

Vill vi få en relation till hur mycket pengar det är så räcker det Elitfotbollen levererar in ganska exakt det belopp som behövs för att subventionera överklassens och övre medelklassens besök på Operan såväl som kvinnomisshandlarna på Dramaten.

De svenska kommunernas subvention av arenahyror som sportradion häromåret lyckades räkna ihop till 240 miljoner är alltså en bråkdel av vad samma arenor genererar tillbaka. Sportradion utgick dessutom utifrån någon fånig normalhyra trots att en fotbollsarena i Östersund eller Coop arena i Luleå har få alternativa hyresgäster och därför ingen marknadshyra baserad på 6,5 procent direktavkastning som en kommersiell fastighet har. 

Skälet till varför SEF (Svensk Elitfotboll) lägger tid och pengar på att kommunicera sin samhällsnytta (fotbollförbundet, Golfförbundet, hästsporten är andra som också gör det) är att den är okänd för politiker, ledarskribenter, fritidschefer såväl som allmänheten. 

Pengar som går till kultur

Idrotten förlorar position i samhället för att den stora samhällsnyttan inte är känd. Stödet från samhället hamnar hos kultur och andra delar av civilsamhället som inte levererar bråkdelen samhällsnytta per krona.

Det är klargörande och bra att SEF nu genom E&Ys undersökning också tar fram hårda fakta i form av inbetalda skattekronor. Det är i slutändan ett språk som även politiker förstår. Det är min förhoppning att de kan utvidga datainsamling till nästa år så vi fram fler områden. 

Vi kan alltså när bara en omgång i Allsvenskan är spelad gratulera den redan nu korade vinnaren i årets allsvenska. Finansminister Magdalena Andersson är den största enskilda vinnaren och kommer så att vara i många år.

Grattis Magdalena.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Svensk fotbolls nyvalde ordförande Simon Åström, 42 år, fick redan första dagen på det nya jobbet en rejäl käftsmäll. Aldrig tidigare har Luxembourg, 92:a lag på FIFA:s världsranking, besegrat ett svenskt landslag.

Nu har det hänt, i den första av fyra vänskapsmatcher inför höstens VM kval föll danskfödde Jon Dahl Tomassons svenska landslag med 1-0. Ett historiskt magplask för blågult – och vad värre är.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.