Friidrotten borde säga nej
CAS, idrottens internationella skiljedomstol ger IAAF, Internationella Friidrottsförbundet rätt. Nu kommer naturlig testosteronhalt sättas som gräns för vilka som får tävla som kvinnor i medeldistanslöpning. Löparstjärnan Caster Semenya stoppas från fortsatt tävlande. Det är ingen logisk lösning för ett litet men ett mycket komplext problem.
Hos både män och kvinnor så varierar den naturliga nivån av det manliga könshormonet Testosteron. Hos män är ålder en tillkommande parameter.
Det här handlar alltså inte om tillförd testosteron, en vanlig doping av öststaterna där en del kvinnliga kulstötare och släggkastare på 70-talet gick att skrämma barn med. Nu handlar det dels om den naturliga nivån testosteron och i viss mån om hur man hanterar transpersoner.
Berör stora pengar
Skälet till att det upplevs som ett problem inom IAAF är självfallet att det handlar om stora pengar i ersättningar till idrottarna.
För idrottsrörelsen är lika förutsättningar en självklar del av del av de sportsliga principer som gäller all idrott.
Konsekvensen av IAAF:s planer blir att kvinnor som har förutsättning att föda barn och kommer att göra det nu stängs av från tävlande för att de räknas som män på grund av sin naturliga testosteronhalt.
För herrar som tävlar kommer de med hög naturlig testosteronhalt kunna fortsätta vara vinnare över de med lägre naturlig testosteronhalt. Blotta tanken att de män som har lägst naturlig testosteronhalt skall börja tävla med kvinnor känns främmande även om det vore logiskt utifrån IAAF:s ställningstagande.
När det gäller transpersoner som bör röra sig om färre än 100 personer per år i världen på elitnivå är det inte lika svårt. Att konstatera att den här lilla gruppen inte får tävla som kvinna om de är födda som man borde inte vara svårt. Det är ingen mänsklig rättighet att tävla om pengar i idrott.
Nu är jag så långt ifrån biolog, medicinare eller vetenskaplig i den här frågan, som är komplex och besvärlig, men min magkänsla är att man hamnat fel. Sen kan jag på grund av bristande kunskap ha väldigt mycket fel.
Att kunna definiera kön
När jag blev pappa fick jag på några sekunder veta att det var en flicka, något som då avgjordes genom en okulärbesiktning av genitalier. Ett system som tjänat mänskligheten väl i flera tusen år. Inga kontroller av hormonnivåer ingick i det medicinska beslutet.
Det här handlar om att definiera kön. Något som då självfallet inte kan göras genom att låta individen själv bestämma vad de ”identifierar sig som”. Då bör förmågan att reproducera vara en ganska enkel modell. Kan man föda barn är man kvinna, kan man det inte är man inte kvinna.
All form av tillsatt hormon är självfallet doping, har så varit länge och bör så vara framåt i tid också
Här är jag okunnig, dvs jag kan inte bedöma hur acceptans för höga naturliga testosteronhalter ökar risken för doping dvs tillsatt hormon. Vet inte heller hur det har påverkat IAAFs ställningstagande.
Svår, komplex och besvärlig fråga
Det är en för svår, komplex och besvärlig fråga så jag skall inte raljera. Men tar vi RF:s beslut om 40 procent kvinnor i förbundsstyrelser så bygger de på en annan könsdefinition än den som IAAF nu väljer. Utan att ha fakta kan jag anta att många +60 åriga män av åldersskäl skulle hamna under den maxgräns för kvinnor som IAAF nu vill införa. För höga testosteronhalter som gammal man innebär en mycket högre risk att dö av prostatacancer. Men, min poäng är inte att raljera, min poäng är att vi inte kan ha olika definitioner av kön i svensk idrott.
Sen är hela idén med vårt samhälle att det skall vara jämställt. Testosteron är en hormon som förekommer hos både män och kvinnor även om det är ett manligt könshormon. Att införa samma typ av regelverk hos män är en tanke som känns helt fel men borde vara principiellt korrekt om vi skall vara jämställda.
Den tredje principiella invändningen jag ser är att vi skall ha samma regelverk inom hela idrotten och inom hela friidrotten. Skall tjejer med naturligt höga halter testosteron kunna vinna i höjdhopp men räknas som män om de väljer medeldistans. Hur gör vi med sjukampen? Får tjejer med naturligt hög testosteronhalt spela fotboll med tjejer? Hur gör vi med alla andra genetiska bingovinster. Maxlängd på basketspelare för att skapa mer rättvisa?
På principiella grunder tycker jag friidrottsförbundet skall säga nej. Finns det vetenskapliga skäl till att bortse från de principiella får jag vika ner mig, men där är vi inte nu.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar