Idrotten också drabbad av byråkrati

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

RIM är över. Jag var inte där. Bedömde att utfallet var förutsägbart och spelade golf i Florida istället. Jag hade delvis fel.

Min analys ser ut som följer.

RF:s ledning hargjort ett gediget arbete som fått gehör för den nya strukturen med nätverk, småförbund, stora förbund, den nya definitionen av idrott och mycket annat. Jag trodde att det skulle finnas mer organiserat motstånd från de små förbunden. 

RF och verksamheten omstruktureras

Sen tycker jag fortfarande att kraven om 50 föreningar och 50 000 medlemmar för att ses som stort förbund är åt skogen för lågt utifrån Strategi 2025 där vi alla skall idrotta livslångt i förening. Friskis Stockholm har +90.000 medlemmar som enskild förening för att skapa ett jämförelsetal. Vi är ett stort antal vuxna som tränar på annat sätt än i förening.

Tvingar fram ökad administration

Att demokratifrågorna tar plats och att vi har en byråkratiutveckling är svårt att hantera. Dels ökar andelen tjänstemän både som effekt av att mer måste göras av anställda för det inte finns ideella och dels för att omvärlden och myndigheters krav på föreningarna tvingar fram ökad administration. 

Nya områden som kommunikation, opinionsbildning samt de s.k. värdegrundsfrågorna tar energi och resurser från idrottandet vilket är trist, men ofrånkomligt utifrån kraven från både myndigheter, politiker och föräldrar. 

När det gäller demokratifrågorna så finns inget alternativ till att göra mer för att återskapa en bättre fungerande demokrati. EU:s subsidiaritets-princip bör införas som princip. Allt som kan göras på lägsta/lägre nivå skall beslutas där. Risken att kombon av fler tjänstemän och för stor del av resurserna på RF och förbundsnivå ökar avståndet mellan utövare. Föreningsideella och de högsta nivåerna med avlönade förtroendevalda är stor och bör ses som ett hot.

Att Friskis inte blev invald medan Cheerleaderförbundet blev det förvånar dock.

Friskis är en av få aktörer som kan skapa legitimitet för RF:s strategi 2025 med ”träning hela livet”. De har en struktur som klarar träning hela livet, deras medlemmar/kunder är primärt vuxna. De är stora och de har fortfarande mycket stor tillväxtpotential i landet. Gör de rätt saker kan de mer än fördubbla antalet medlemmar/utövare utan att ens vara nära den marknadsandel de har i Stockholm. Sen är jag inte säker på att RF-spåret är det bästa för Friskis. 

Mitt förslag är att de bildar en allmännyttig stiftelse med folkhälsa som syfte som äger Friskis nationellt i bolagsform och gör om föreningarna till bolag och franchisetagare. Uppbyggnaden av Friskis byggde på gemensamt varumärke och styrning uppifrån så de har redan metodiken i organisationen. De kan få fler vuxna och äldre i regelbunden träning än någon annan inklusive golfen som också är stor. Friskis har också goda möjligheter att bli en stor uppdragstagare gentemot kommuner för träning av nyanlände och pensionärer.

Det har förbunden tjänat på

Att Friskis bör lämna Friidrotten står väl helt klart. Jag har svårt att se hur den positionen kan vara bra för någon av dem. De är för olika som organisationer helt enkelt.

Att cheerleaderförbundet kom in överraskade mig. För att de inte är fler än 11 000 och för att de enligt de nya regelverken för inval i första hand kan samverka med exempelvisvis gymnastiken. Cheerleading är godkänd som idrott av IOK och det är onekligen idrott inklusive tävling. Argumentet i radio idag måndag att de genom att ha varit utanför och utan bidrag har skapat en så mycket effektivare struktur än vad traditionella förbund har är enligt min bedömning korrekt. Något som även Björn Eriksson konfirmerade i samma radioinslag.

Att E-sporten inte valdes in tror jag är bra för E-sporten men det kan vara ett episkt misstag av idrottsrörelsen. E-sport där bland annat elitfotbollen numera kör en e-allsvenska som hade final tidigare i veckan kan bli så stor att RF behöver dem mer än de behöver RF.

Det positiva är uteslutningarna av kälksport och Landhockey. Det är ledsamt men klokt och fler förbund borde ha skickats ut för att de är för små för att kunna ses som förbund. Här saknar jag dock attraktionskraft som del av regelverket. Små förbund som har en påvisad tillväxt bör självfallet alltid få stanna. Även stora förbund kan minska i storlek och vi bör vara rädda om det som visar på attraktivitet och tillväxt.

Inte möjligt på så kort tid

När det gäller de tre motionerna från åtta stora förbund om ett effektiviserat RF så bifalles motionerna. Huruvida det leder någonstans återstår att se. 

Därför föreslås att den nya modellen beslutas av RS/FS i samråd med SF så att implementeringen av nytt arbetssätt kan inledas snarast möjligt. RS/FS ska återkomma till RF-stämman 2021 med en rapport över arbetet.

Att återkomma med en rapport till RIM 2021 indikerar en bristande förståelse över med vilket tempo en organisation med dagens snabba samhällsutveckling måste agera. 

Hur ett modernt, starkt, effektivt RF som är uppskattad av sina förbund skall se ut framåt i tiden är ingen enkel fråga. Det är också något som bör ske snabbt. Jag hade hoppats på en tillkommande extern utredning/förslag. 

Jag har svårt att se att förändringsarbetet blir tillräckligt omfattande om det görs internt. Det är ingen kritik av RF, det är grundläggande principer för alla större organisationer som ger det utfallet.

Den nya definitionen av idrott vill jag återkomma till när jag fått ställa frågor. Jag har läst den några gånger utan att förstå vad som är den stora skillnaden. Det viktiga för framtiden utifrån strategi 2025 är att kravet på tävling inte är absolut.

Men, sammanfattningsvis så var det ett klokt beslut att med nära och kära njuta av värme, sol och golf i Florida. Gick ju dessutom att följa RIM via dator därifrån.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige.  Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.

I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen  i Bromma.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå.  I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.

På onsdagen, den 11 december,  tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.

Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad  från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.