"…kan bara gå käpprätt åt helvete"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I det uppflammande bråk som blivit följden av Expressens påståenden att Björn Eriksson har agerat utifrån sina vänner och uppdragsgivare i säkerhetsbranschen istället för idrottens bästa så riskerar konsekvenserna att bli mycket besvärliga. Jag har ingen åsikt i skuldfrågan. Har inte funnit fakta som gör att jag kan ha en tydlig åsikt i den frågan.

Frågan är vad konsekvenserna blir när det gäller riskerna för en upptrappande konflikt mellan supportrar och polisen.

En fotbollsplan - och kravallutrustad polis. Nu har det gått snett i resonemanget runt säkerhetsbevakningen vid matcher.

Vi har haft ett sjuårigt omfattande arbete från klubbarna och SEF:s sida där ordningsstörningarna löpande minskat.  I det läge har svensk polis beslutat att nu skall det tas i med hårda tag och den vägen skall man lösa de problem som fotbollen lagt 100 tals miljoner på att minska utifrån en internationellt erkänd metod med dialog. Och lyckats minska.

Fotbollen drabbas

Det kan utifrån det jag hör om hur supportrarna nu tänker bara gå käpprätt åt helvete. Den skulden hamnar då helt hos den polisledning som är ytterst ansvariga. Men den som drabbas är idrotten och fotbollen.

Som skattebetalare blir jag bekymrad. Utifrån den låga nivån på ordningsstörningar på fotbollen, internationella erkännanden för arbetet, fler barnfamiljer på arenorna, ökad upplevd trygghet blir det en enkel bedömning att polisen gör fel.

Polisen skall som jag ser det kraftsamla för att ge alla våldtäktsoffer upprättelse och se till att våldtäktsmän hamnar i fängelse, slå ut gängkriminaliteten, få stopp på skjutningarna, se till att handeln kan fortsätta bedriva sin verksamhet utan att bli bestulna, sätta stopp för bilmålvakter och återskapa upplevd trygghet hos oss medborgare. Känns som allt detta bör gå före nya resurser för att storma en ståplatsläktare där det bränts en bengal. 

Inom juridiken har man en proportionalitetsprincip, insatsen skall sättas i relation till konsekvenserna. 

Stridslystna poliser

Den stridslystna galenskapen från de höga polischeferna Mats Löfving och Martin Valfredsson är det farliga för idrotten. De är kända för att varje gång de ser ett problem så lyckas de förvärra problemet. De har inte sin organisation, dvs de poliser som på fältet jobbar med eventen med sig. Hur Löfving som är chef för NOA kan lägga prio på ordningsproblemen på fotbollen utifrån den omvärld och de fakta som finns är obegripligt. Bör ses som tjänstefel.

Inom EU så har man Subsidiaritetsprincipen, dvs att alla beslut skall beslutas på lägsta möjliga nivå. Det är när man bryter mot den som man får problem med att inte ha befolkningen med sig.

Den bör vi ha inom svensk idrott också. Bara det som är direkt dumt att ha beslut på lägre nivå som RF bör besluta om. Min syn är att ett behövt, respekterat och älskat RF primärt är en uppdragsorganisation som agerar utifrån medlemmarnas uttalade behov av hjälp. RF får bara vara myndighet och överordnad när det handlar om uppdraget att fördela bidrag från staten.

Likaså inom polisen. Den polis som kan det lokala läget tillsammans med den lokala klubben bör vara de som agerar utifrån kunskap och fakta. SEF blir en lämplig instans som på SvFFs uppdrag samordnar, beskriver goda exempel och ser till att man inte upprepar samma misstag. 

Den nya polisorganisation som vi fick 2015 var enligt flertalet tunga remissinstanser omöjlig att använda för effektivt polisarbete. Konsekvenserna har vi sett. Duktiga poliser som lämnar, missnöje, centralstyrning, minskad uppklarandeprocent och ökning av det grova våldet, sexualbrotten och en upplevd försämrad trygghet. Det skapar inte förtroende.

Det vi nu ser av mobilisering hos supportrarna är illavarslande. Risken är överhängande att den extremt lilla kvarvarande grupp av risksupportrar helt plötsligt får sympati utifrån tesen en gemensam fiende skapar samhörighet. Den gemensamma fienden riskerar att symboliseras av RF även om det är svensk polis som kommer att skapa problemen. Problemen är då mer ordningsstörningar, fler bengaler, rena kravaller om polisen försöker gå in på läktare. Lägg till riskerna för bojkott med stora förluster i intäkter för klubbarna liksom tysta klackar.

En onödig konflikt

För mig är hela situationen trist. Någonstans sitter vi nu med risken att polisen skapar våld på våra läktare. Lite grann som Randolph Hearst, den amerikanska tidningsmagnaten, med sina famösa ord till tidningens fotografer, If you get the pictures I get the war. 

Den här i sammanhanget helt onödiga konflikten kommer inte att avgöras av RF, SvFF, SEF eller klubbarna. Det är polisen som bestämmer om supporterorganisationerna skall hata svensk idrott.

Det brottsoffer som drabbas mest blir svensk fotboll.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.