Men mycket lättare att vara förbundskapten
Det nya året börjar med rena mardrömmen för såväl SHL som Svenska Ishockeyförbundet. Champagnen var knappt urdrucken förrän SHL:s sportchef, Johan Hemlin, tvingades skicka ut pressmeddelande på pressmeddelande för att kungöra nya speldatum för SHL, med anledning av covid-19 smitta i minst sju SHL-klubbar.
På torsdag, den 6 januari, skulle vändkorsen snurra och kassaansvariga jubla. Men ännu en gång kom ett virus i vägen, nu med namnet omikron. När detta skrivs är jag lika osäker som Johan Hemlin om hur många matcher som kan spelas.

SHL har kunnat trixa med spelprogrammet tidigare, nu kommer ett OS i vägen, 4-20 februari. Det minskar Hemlins utrymme avsevärt.
NHL:s nej till Peking var ett streck i räkningen och öppnar för ett antal SHL-spelare i förbundskapten Johan Garpenlövs Tre Kronor. Med åtföljande krav från Hemlins SHL-lag att minimera antalet matcher under OS-uppehållet.
Klubbarna stoppar spelare
Ja, tränare som Frölundas Roger Rönnberg har till och med gått ut med att SHL borde tacka nej till OS - precis som NHL:s Gary Bettman gjort.
-Jag förstår inte logiken, NHL åker inte till OS på grund av smittrisk och oklara karantänregler. Men svenska spelare ska åka, nej, om jag får bestämma stoppar jag Frölunda-spelare från OS-deltagande, har Rönnberg klargjort i en intervju med GP.
Det är lätt att förstå Rönnbergs invändningar. Hans jobb kommer att betygsättas under SM-slutspelet i april-maj. Då ska hans spelare prestera på topp – OS är inte hans angelägenhet. Robert Ohlsson, tränare i Skellefteå, har gett uttryck för samma tankar.
Rönnberg/Ohlssons dilemma är att SHL-organisationen har ett avtal med Svenska Ishockeyförbundet där ligan garanterar att ställa spelare till förfogande när förbundskaptenen kallar. Som motprestation har förbundet släppt alla kommersiella avtal till SHL:s vd. Jenny Silfverstrand.
I Jennys pott ligger framförallt det guldkantade TV-avtalet med C More-gruppen, som garanterar SHL-lagen minst 50 miljoner kronor de närmaste fem åren.
En överenskommelse som stryper all vidare diskussion om SHL-spelare i den kommande OS-truppen.
Måste tänka på sponsoravtalen
Jag tror ändå att ordföranden Anders Larsson och hans tävlingschef, Olof Östblom, känner viss oro, ja rent av har mardrömmar. Allt avgörs av hur myndigheter, regeringar och diverse hälsoorganisationer kan bemästra, ja tackla detta lilla virus, omikron, en mutation, det vill säga en förändring av sars-cov 2-varianten .
Internationella Ishockeyförbundet och Hockey Canada i Edmonton och Red Deer misslyckades kapitalt med junior-VM, som fick avbrytas mitt under turneringen. Lagen skickades hem nye och IIHF-basen Luc Tardif fick också han en mardröm att brottas med.
Det finns väl ingen i dag som på allvar tror att OS kommer att genomföras utan smittspridning, trots rigorösa tester och hermetiskt tillslutna så kallade ”bubblor”? Räck upp handen om någon tror det är möjligt!
För Larsson/Östblom är ett OS-deltagande av största vikt – av kommersiella skäl. Avtalen med förbundets sponsorer bygger på största möjliga exponering i mästerskapen, som OS och VM. Vi talar om miljontals kronor som riskeras – om inte förbundet uppfyller sin del av den finstilta texten.
Garpenlöv kan välja och vraka
Nej, Johan Garpenlöv kan lugnt välja och vraka bland de spelare han tycker är aktuella, från SHL, ryska KHL och den schweiziska ligan som kommer att försvara blågult vid nedsläpp i Peking.
Han kommer inte att nobbas av någon. Att delta i olympiska spel är något att minnas, även när skådeplatsen är en nation där mänskliga rättigheter sätts på undantag.
Skidskytten och OS-hoppet Sebastian Samuelsson uttryckte sig mycket väl om kluvenheten och det egna dilemmat i Svt-sportens årskrönika:
- Det rimmar inte med mina eller de olympiska värderingarna. De har stora problem och då tycker jag det sänder ett dåligt budskap att vi åker dit och tävlar.
-Man ska vara medveten om att många länder, bland annat Kina, använder sig av spelen som en typ av propaganda. De använder sig av vår stjärnglans, och vi har ett stort ansvar att inte låta de göra det.
Kloka ord av ”Sebbe”.
Det är tid för någon i hockeyfamiljen, ledare eller spelare, att kliva fram och sätta ord på det vansinniga beslutet att förlägga de 24:e olympiska vinterspelen i en ökänd diktatur.
.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
PGA-touren och Europatouren går ihop med LIV-toren. Det skulle kunna vara en första öppning mellan Svenska Golfförbundet och Henrik Stenson. Men icke.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar