Men mycket lättare att vara förbundskapten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det nya året börjar med rena mardrömmen för såväl SHL som Svenska Ishockeyförbundet. Champagnen var knappt urdrucken förrän SHL:s sportchef, Johan Hemlin, tvingades skicka ut pressmeddelande på pressmeddelande för att kungöra nya speldatum för SHL, med anledning av covid-19 smitta i minst sju SHL-klubbar.

På torsdag, den  6 januari, skulle vändkorsen snurra och kassaansvariga jubla. Men ännu en gång kom ett virus i vägen, nu med namnet omikron. När detta skrivs är jag lika osäker som Johan Hemlin om hur många matcher som kan spelas.

Hockeyns förbundskapten skaNej, Johan Garpenlöv kan lugnt välja och vraka bland de spelare han tycker är aktuella, från SHL, ryska KHL och den schweiziska ligan som för att bygga ett Tre Kronor till OS.

SHL har kunnat trixa med spelprogrammet tidigare, nu kommer ett OS i vägen, 4-20 februari. Det minskar Hemlins utrymme avsevärt. 

NHL:s nej till Peking  var ett streck i räkningen och öppnar för ett antal SHL-spelare i förbundskapten Johan Garpenlövs Tre Kronor. Med åtföljande krav från Hemlins SHL-lag att minimera antalet matcher under OS-uppehållet.

Klubbarna stoppar spelare

Ja, tränare som Frölundas Roger Rönnberg har till och med gått ut med att SHL borde tacka nej till OS  - precis som NHL:s Gary Bettman gjort.

-Jag förstår inte logiken, NHL åker inte till OS på grund av smittrisk och oklara karantänregler. Men svenska spelare ska åka, nej, om jag får bestämma stoppar jag Frölunda-spelare från OS-deltagande, har Rönnberg klargjort i en intervju med GP.

Det är lätt att förstå Rönnbergs invändningar. Hans jobb kommer att betygsättas under SM-slutspelet i april-maj. Då ska hans spelare prestera på topp – OS är inte hans angelägenhet. Robert Ohlsson, tränare i Skellefteå, har gett uttryck för samma tankar.

Rönnberg/Ohlssons dilemma är att SHL-organisationen har ett avtal med Svenska Ishockeyförbundet där ligan garanterar att ställa spelare till förfogande när förbundskaptenen kallar. Som motprestation har förbundet släppt alla kommersiella avtal till SHL:s vd. Jenny Silfverstrand. 

I Jennys pott ligger framförallt det guldkantade TV-avtalet med C More-gruppen, som garanterar SHL-lagen minst 50 miljoner kronor de närmaste fem åren. 

En överenskommelse som stryper all vidare diskussion om SHL-spelare i den kommande OS-truppen.

Måste tänka på sponsoravtalen

Jag tror ändå att ordföranden Anders Larsson och hans tävlingschef, Olof Östblom, känner viss oro, ja rent av har mardrömmar. Allt avgörs av hur myndigheter, regeringar och diverse hälsoorganisationer kan bemästra, ja tackla detta lilla virus, omikron, en mutation, det vill säga en förändring av sars-cov 2-varianten .

Internationella Ishockeyförbundet och Hockey Canada i Edmonton och Red Deer misslyckades kapitalt med junior-VM, som fick avbrytas mitt under turneringen. Lagen skickades hem nye och IIHF-basen Luc Tardif fick också han en mardröm att brottas med.

Det finns väl ingen i dag som på allvar tror att OS kommer att genomföras utan smittspridning, trots rigorösa tester och hermetiskt tillslutna så kallade ”bubblor”? Räck upp handen om någon tror det är möjligt!

För Larsson/Östblom är ett OS-deltagande av största vikt – av kommersiella skäl.  Avtalen med förbundets sponsorer bygger på största möjliga exponering i mästerskapen, som OS och VM. Vi talar om miljontals kronor som riskeras – om inte förbundet uppfyller sin del  av den finstilta texten.

Garpenlöv kan välja och vraka

Nej, Johan Garpenlöv kan lugnt välja och vraka bland de spelare han tycker är aktuella, från SHL, ryska KHL och den schweiziska ligan som kommer att försvara blågult vid nedsläpp i Peking. 

Han kommer inte att nobbas av någon. Att delta i olympiska spel är något att minnas, även när skådeplatsen är en nation där mänskliga rättigheter sätts på undantag.

Skidskytten och OS-hoppet Sebastian Samuelsson  uttryckte sig mycket väl om kluvenheten och det egna dilemmat i Svt-sportens årskrönika: 

- Det rimmar inte med mina eller de olympiska värderingarna. De har stora problem och då tycker jag det sänder ett dåligt budskap att vi åker dit och tävlar.

-Man ska vara medveten om att många länder, bland annat Kina, använder sig av spelen som en typ av propaganda. De använder sig av vår stjärnglans, och vi har ett stort ansvar att inte låta de göra det.

Kloka ord av ”Sebbe”.

 Det är tid för någon i hockeyfamiljen, ledare eller spelare, att kliva fram och sätta ord på det vansinniga beslutet att förlägga de 24:e olympiska vinterspelen i en ökänd diktatur.

 

 

 

 

 

 

        .

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.