SHL mer laddad än någonsin
Mörka moln i form av energikris, en inflation på nio procent och en hotande lågkonjunktur inramar lördagens SHL-premiär i ishockey. Det är också nedsläpp för en närmast osannolik miljardrullning och med en nettoomsättning för de 14 lagen som beräknas uppgå till närmare 2 miljarder kronor.
Regerande mästarlaget Färjestad redovisade för säsongen 2021-2022 hisnande 190 577 miljoner kronor i omsättning. Det egna kapitalet växte från 113 miljoner till 140 miljoner. Vd Stefan Larsson, hämtad från näringslivet leder en koncern som står på tre ben, den ideella föreningen, ett fastighetsbolag och ett eventbolag.
Därför är SHL så laddad
Den omstridda 51-procentsregeln hindrar SHL-lagen från att utvecklas till rena affärsimperium – det är fortfarande föreningens medlemmar som har makten i styrelserummen.
Inför den här säsongen har hockeykartan ritats om.
Rysslands invasion av Ukraina, och svensk ishockeys tydliga avståndstagande till KHL, den ryska ligan, har öppnat möjligheter för SHL att växa i spelstyrka och ta tillbaka platsen som världens näst bästa liga – efter NHL.
Säsongens upplaga är sannolikt den främsta avseende kvalité och tillgången på klasspelare sedan lockout-säsongen 2004-2005, då gräddan av NHL-spelare valde att spela i svenska rinkar.
Skellefteå min favorit
I SHL finns nu 19 spelare som förra säsongen hade kontrakt med KHL, vidare har ett stort antal lämnat NHL för spel i Sverige. Allt detta innebär rimligen att SHL modell 2022-2023 har en högre kvalitéts stämpel än tidigare upplagor, säsongen 04-05 undantagen.
Min guldfavorit är Skellefteå.
Sportchefen Erik Forsell har byggt ett lag med sikte på föreningens fjärde SM-guld, det senaste erövrat 2014. Målvaktsparet Gustav Lindvall/Linus Söderström ser gediget ut. Backsidan domineras av bjässen Jonathan Pudas, 44 poäng (7+37) förra säsongen och här finns en bra mix med äldre och yngre spelare.
Förra säsongen var Skellefteå målhungrigast av samtliga lag med 167 fullträffar. Visserligen har Linus Karlsson, 26 mål och tvåa i skytteligan försvunnit till NHL men Erik Forsell har tagit tillbaka Andreas Wingerli från NHL och Pär Lindholm från KHL.
Ett nytt spännande namn är Max Lindholm från AIK. Flertalet av förra säsongen drivande spelare finns kvar, som 39-årige Joakim Lindström. Med 464 poäng i föreningen är han endast en poäng från Pär Mikaelssons klubbrekord.
Tränaren Robert Ohlsson, tidigare Djurgården och Frölunda, gör sitt andra år i Skellefteå, är rutinerad och känns som rätt man i båset för en jakt på Le Mat – pokalen, SM-trofén, namngiven av en amerikansk filmregissör på 1920-talet.
Rögle en outsider
Visst finns det fler utmanare, jag räknar dock bort Färjestad, historiskt är det oerhört svårt att vinna två i rad. Och Luleå, finalmotståndare i våras, har inte lyckats ersätta radarparet Linus Omark-Pontus Andreasson.
Kanske är det tid för Rögle att ta det sista steget. Lagets unga satsning är beundransvärd, men räcker det ända fram?
Frölunda är alltid en guldkandidat. Nygamle målvakten Lasse Johansson är möjlig guldmakare. Föreningens agerande gällande exproffset Johan Sundström, skildrat i Idrottens Affärer och tvärnobben till hemvändaren Loui Eriksson väcker dock frågor.
Nykomlingen HV 71 fick många guldtips på upptaktsträffen i veckan. Tränaren Tommy Samuelsson har rutin som få, men en nykomling har ännu aldrig gått hela vägen – låt vara att HV inte är vilken nykomling som helst.
I Timrå finns säsongens mest spännande spelare, 24-årige Jonathan Dahlén som ratades av NHL-laget San José och valde att flytta hem till moderklubben. Swish-stöd, 600 000 kronor, från supporters och lokala intiativ underlättade för Dahlén. Han är ligans högst betalde, tillsammans med Brynäs hemvändare, Johan Larsson, båda med lönecheckar i storleksordning 300 000 kr/månaden.
För att undvika kval våren 2023 kommer runt 60 poäng att krävas, i den striden återfinns Malmö, IK Oskarshamn, Linköping och Leksand.
Finns det någon ”bubblare”? Ja, varför inte Brynäs. Gästrikarna har tagit in flera nya pjäser och leds av finske Mikko Manner, hans cv är välfyllt och kanske är det tid för laget för en återkomst i tabelltoppen. Det är nu 10 år sedan Brynäs erövrade det senaste av en sina totalt 13 SM-tecken. 2012 besegrades Skellefteå med 4-2 i matcher.
Stockholm utan SHL
Den här säsongen saknas SHL-lag från Stockholms-regionen, Djurgården föll ur i våras efter 0-4 i matcher mot Timrå, och ligan får därmed räkna med mindre uppmärksamhet i storstadspress. På sikt är frånvaron inte alls bra ekonomiskt.
Ligans stora sponsorer har alla sina huvudkontor i Stockholms-regionen. Att ”synas” med Djurgården/AIK är värt betydligt mer än att exponeras i exempelvis Timrå eller Oskarshamn.
Grundbulten bland SHL lagens marknadsintäkter är TV-avtalet med CMore som den här säsongen har räknats upp till 45-50 miljoner kronor per lag.
Kampen om SM-guldet, i den här serieformen, har avgjorts sedan säsongen 1975-76, då under namnet Elitserien. Inför säsongen 2013-2014 ägde namnändring rum till SHL, en mer renodlad affärsmodell med en vd. Jenny Silfverstrand och en styrelse där samtliga 14 lag har representanter. Ordförande, ny för i år, är Roger Ekström, tidigare ordförande i Linköpings HC.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar