Idrotten underskattad och outnyttjad

Jag håller med Åge Hareide, MFF:s förre tränare, som i en intervju för några veckor sedan konstaterade:
”När människor från olika kulturer träffas inom fotbollen eller andra idrotter blir det sällan problematiskt… Dessa möten gör att jag på allvar tror att idrotten som enande kraft kan bidra till att rädda världen.”
Skapade jobb för 69 Malmöbor
Idag är Malmö FF, liksom FC Rosengård med Sveriges ledande damfotbollslag, betydligt mycket mer än fotboll. Vårt ökande engagemang utanför fotbollsplanen är vårt sätt att ta samhällsansvar, visa tacksamhet och ge tillbaka för det breda stöd vi fått och får. ”MFF i samhället” är idag en av vår klubbs viktigaste delar.
Ett konkret exempel är att MFF under det första halvåret 2016 skapade arbete åt 69 Malmöbor, 44 av dem är under 30 år.
Det skedde genom Karriärakademi, som är en del av ”MFF i samhället”, i samarbete med Arbetsförmedlingen. Målet var att skapa minst 50 jobb under 2016, ett mål vi passerat med god marginal. Arbetet fortsätter i högt tempo. Under senhösten startar MFF en fotbollsturnering där arbetssökande och arbetsgivare spelar tillsammans.
Tidigare i år fick MFF ett förslag från Kina om ett samarbete för att utveckla landets fotboll. Förfrågan gällde inte bara utbyte av spelare, träningsmetoder eller liknande, utan också utbildning kring ett effektivare arbete ute i samhället, bland annat med en akademi, en skola där eleverna spelar fotboll varje dag.
Naturligtvis hänger det kinesiska intresset ihop med MFF:s internationella framgångar, men utan klubbens arbete i samhället, framför allt i skolorna, hade vi förmodligen inte fått frågan. Vi tackade nej, det är inte i Kina MFF ska göra nytta, så långt räcker inte klubbens resurser.
Behöver inte krångla till det
MFF är en av de största och ekonomiskt starkaste idrottsföreningarna i Sverige. Jag är medveten om att de flesta svenska föreningar inte har resurser att arbeta med aktiviteter vid sidan om sin huvudverksamhet på det sätt som vi kan.
Men med rätt fokus och rätt ekonomiskt stöd skulle föreningslivet kunna göra mycket mer ute i samhället. Enligt Riksidrottsförbundet finns det cirka 20 000 föreningar i Sverige som tillsammans har mellan 2,5 och 3 miljoner aktiva.
Idrottsklubbar och andra föreningar behöver inte skapa något extra eller krångla till det för att nå fram till människor. Vi kan använda vår kärnkompetens: att utveckla och ta hand om människor. ”MFF i samhället” har unga som främsta målgrupp, det är hos dem vi kan göra störst skillnad. Det är där vi har vår kompetens, våra kontakter och vårt nätverk.
Då blir det rubriker minsann
När Malmö FF:s A-lag vinner eller förlorar, när klubben köper eller säljer spelare, får MFF stor uppmärksamhet i medier och runt fikaborden runt om i Sverige. Men när klubben vill berätta om MFF:s viktiga roll i samhället, vårt omfattande arbete för att hjälpa till att bära upp de delar av samhället där utanförskapet är stort, då är det svårare att få medier och politiker att lyssna.
Det gör att vi sällan får möjlighet att brett berätta om vårt dagliga arbete i samhället och därmed har vi svårt att skapa förståelse för vad klubben åstadkommer. Och det gäller inte bara Malmö FF, det gäller alla föreningar, stora som små.
Det är därför glädjande att Moderna Museet i Malmö inviger en konstutställning kring ”MFF i samhället”, initierad av MFF:s eldsjäl Staffan Tapper och museets chef i Malmö John Peter Nilsson.
Idrotten är en starkt förenande kraft och föreningarna en viktig del av samhället. Deras mål är att sprida och underhålla positiva värderingar, motverka våld och rasism, minska användningen av droger och öka integrationen mellan olika grupper i samhället.
Engagerar 100 klubbar
MFF:s ”Fotboll mot rasism” engagerar närmare 100 klubbar från hela Skåne. Fotbolls- och idrottsakademierna för årskurs 7-9 finns på nio orter. MFF arrangerar också fotbollsspel en gång i veckan för nyanlända som bor i Malmö.
MFF har samlat in pengar till UNICEF:s insamling ”Hjälp barn på flykt”, bland annat genom att auktionera ut en loge till en match i Champions League, något som drog in 80 000 kronor. Vid en annan match öppnade vi läktaren för 500 transitboende. De fick se matchen med halsdukar som Malmöbor skänkt.
Idrottens roll som samhällsbärare är underskattad och outnyttjad. Från Malmö FF:s sida är vi beredda att sätta oss ner med ledande politiker för att bidra till att driva frågan och arbetet kring hur föreningslivet kan bli en ännu tydligare – och mer uppskattad – samhällsbärare.
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Anonym (inte verifierad)
tis, 2016-10-04 14:46
1. Är ju strålande med idrottens
Är ju strålande med idrottens sociala insatser, MEN att anordna en TRÄNINGSMATCH mot Bröndby där minst 100 poliser/polisbilar/hästar var tvungna att jobba i stort sett hela dagen för att undvika slagsmål o kravaller är inte speciellt klokt. Det kostade oss skattebetalare mycket mycket mer än de pengar än du nämner att ni hjälpt till att dra in.Skäms!