Idrotten underskattad och outnyttjad

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Idrottens roll utanför sportsidorna, utanför fritidsförvaltningarna, utanför idrottsarenorna, är djupt underskattad. Det finns ett oförklarligt lågt intresse för föreningslivets roll i samhället.
MFF och spelarna kan göra små som stora insatser i olika socialfrågor. Bara det att de uppskattar fansen betyder mycket. Som här, Yoshimar Yotún tar selfies med några supportrar. Foto Emil Langvad / TT

 

Jag håller med Åge Hareide, MFF:s förre tränare, som i en intervju för några veckor sedan konstaterade: 

”När människor från olika kulturer träffas inom fotbollen eller andra idrotter blir det sällan problematiskt… Dessa möten gör att jag på allvar tror att idrotten som enande kraft kan bidra till att rädda världen.”

Skapade jobb för 69 Malmöbor

Idag är Malmö FF, liksom FC Rosengård med Sveriges ledande damfotbollslag, betydligt mycket mer än fotboll. Vårt ökande engagemang utanför fotbollsplanen är vårt sätt att ta samhällsansvar, visa tacksamhet och ge tillbaka för det breda stöd vi fått och får. ”MFF i samhället” är idag en av vår klubbs viktigaste delar.

Ett konkret exempel är att MFF under det första halvåret 2016 skapade arbete åt 69 Malmöbor, 44 av dem är under 30 år.

Det skedde genom Karriärakademi, som är en del av ”MFF i samhället”, i samarbete med Arbetsförmedlingen. Målet var att skapa minst 50 jobb under 2016, ett mål vi passerat med god marginal. Arbetet fortsätter i högt tempo. Under senhösten startar MFF en fotbollsturnering där arbetssökande och arbetsgivare spelar tillsammans.

Tidigare i år fick MFF ett förslag från Kina om ett samarbete för att utveckla landets fotboll. Förfrågan gällde inte bara utbyte av spelare, träningsmetoder eller liknande, utan också utbildning kring ett effektivare arbete ute i samhället, bland annat med en akademi, en skola där eleverna spelar fotboll varje dag.

Naturligtvis hänger det kinesiska intresset ihop med MFF:s internationella framgångar, men utan klubbens arbete i samhället, framför allt i skolorna, hade vi förmodligen inte fått frågan. Vi tackade nej, det är inte i Kina MFF ska göra nytta, så långt räcker inte klubbens resurser.

Behöver inte krångla till det

MFF är en av de största och ekonomiskt starkaste idrottsföreningarna i Sverige. Jag är medveten om att de flesta svenska föreningar inte har resurser att arbeta med aktiviteter vid sidan om sin huvudverksamhet på det sätt som vi kan.

Men med rätt fokus och rätt ekonomiskt stöd skulle föreningslivet kunna göra mycket mer ute i samhället. Enligt Riksidrottsförbundet finns det cirka 20 000 föreningar i Sverige som tillsammans har mellan 2,5 och 3 miljoner aktiva.

Idrottsklubbar och andra föreningar behöver inte skapa något extra eller krångla till det för att nå fram till människor. Vi kan använda vår kärnkompetens: att utveckla och ta hand om människor. ”MFF i samhället” har unga som främsta målgrupp, det är hos dem vi kan göra störst skillnad. Det är där vi har vår kompetens, våra kontakter och vårt nätverk.

Då blir det rubriker minsann

När Malmö FF:s A-lag vinner eller förlorar, när klubben köper eller säljer spelare, får MFF stor uppmärksamhet i medier och runt fikaborden runt om i Sverige. Men när klubben vill berätta om MFF:s viktiga roll i samhället, vårt omfattande arbete för att hjälpa till att bära upp de delar av samhället där utanförskapet är stort, då är det svårare att få medier och politiker att lyssna.

Det gör att vi sällan får möjlighet att brett berätta om vårt dagliga arbete i samhället och därmed har vi svårt att skapa förståelse för vad klubben åstadkommer. Och det gäller inte bara Malmö FF, det gäller alla föreningar, stora som små.

Det är därför glädjande att Moderna Museet i Malmö inviger en konstutställning kring ”MFF i samhället”, initierad av MFF:s eldsjäl Staffan Tapper och museets chef i Malmö John Peter Nilsson.

Idrotten är en starkt förenande kraft och föreningarna en viktig del av samhället. Deras mål är att sprida och underhålla positiva värderingar, motverka våld och rasism, minska användningen av droger och öka integrationen mellan olika grupper i samhället.

Engagerar 100 klubbar

MFF:s ”Fotboll mot rasism” engagerar närmare 100 klubbar från hela Skåne. Fotbolls- och idrottsakademierna för årskurs 7-9 finns på nio orter. MFF arrangerar också fotbollsspel en gång i veckan för nyanlända som bor i Malmö. 

MFF har samlat in pengar till UNICEF:s insamling ”Hjälp barn på flykt”, bland annat genom att auktionera ut en loge till en match i Champions League, något som drog in 80 000 kronor. Vid en annan match öppnade vi läktaren för 500 transitboende. De fick se matchen med halsdukar som Malmöbor skänkt.

Idrottens roll som samhällsbärare är underskattad och outnyttjad. Från Malmö FF:s sida är vi beredda att sätta oss ner med ledande politiker för att bidra till att driva frågan och arbetet kring hur föreningslivet kan bli en ännu tydligare – och mer uppskattad – samhällsbärare.

Håkan Jeppsson

Fakta

"På Moderna Museet Malmö visas under två veckor glimtar ur föreningens långa historia. Det är överraskande att se pokalernas och prisernas höga konstnärliga kvalitet, liksom hur konstnärer har hyllat klubben genom en rad målningar", berättar museichef John Peter Nilsson. Tillfället tar MFF:s ordförande Håkan Jeppsson och skriver om MFF:s roll i samhället. En krönika som först har publicerats i Sydsvenska Dagbladet och nu i Idrottens Affärer.

Anonym (inte verifierad)

tis, 2016-10-04 13:46

1. Är ju strålande med idrottens

Är ju strålande med idrottens sociala insatser, MEN att anordna en TRÄNINGSMATCH mot Bröndby där minst 100 poliser/polisbilar/hästar var tvungna att jobba i stort sett hela dagen för att undvika slagsmål o kravaller är inte speciellt klokt. Det kostade oss skattebetalare mycket mycket mer än de pengar än du nämner att ni hjälpt till att dra in.Skäms!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.