Föreningen är e-sportens grund

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den ideella föreningen är e-sportens främsta framgångsfaktor. Dreamhack, världens största datorfestival, startade som en ideell förening men drivs i dag som ett företag som skapar stora värden till Jönköping, skriver IA:s krönikör Alexander Hallberg.
Foto: Anna Hållams/TT

 

I helgen gick startskottet för årets säsong av Mästarnas mästare där Emil “HeatoN” Christensen deltar. Jag med flera minns säkerligen den före detta ishockeymålvakten Tommy Söderströms reaktionära utbrott i höstas när SVT presenterade årets deltagare. Det som slog mig då var hans totala ovilja till öppenhet eller dialog, något som tur var verkar vara ganska unikt för honom. Idrottsmän som Thomas Ravelli, Martin Lidberg och Jonas Jerebko hade långt mer ödmjuka inställningar och uppvisade den, för idrottsrörelsen, karaktäristiska respekten för någon de inte håller med. 

Karriär lyfte med stödsystem

Idrotten har den enskilde atleten som sin minsta beståndsdel men likt ett pussel så kan aldrig den enskilde uppnå sin fulla potential utan hjälp från andra runtomkring sig. I Sverige är det den ideella föreningen som ger struktur och agerar som ett demokratiskt stödsystem. Det var först när Emil kom med i ett organiserat lag som hans karriär lyfte och han blev den idrottsman som han idag är och det är så framtidens e-sportare kommer att lyfta, i en ideell gemenskap. 

På så sätt är e-sportens organisering redan idag väldigt lik den etablerade idrotten och passar väl in i RF:s strukturer. Visst, det finns friflygare som organiserar sig mer enligt den amerikanska modellen med ägarstrukturer och riskkapital, men det är undantag snarare än regel. Detta för att e-sporten har så många exempel på styrkan i det ideella att det inte blir hållbart att försöka göra på något annat sätt.

E-sportens Wimbledon

Ta Dreamhack som exempel. Världens största datorspelsfestival med över 11 000 fasta datorplatser och mångdubbelt fler i dagliga besökare som jag dubbat till “e-sportens Wimbledon”. 

Det som började som en liten lokal Sverok-förening, förbundet som organiserar hobbyspelande, på en skola i Malung har idag satt Jönköping på den internationella kartan och skapat otroligt mycket kapital - såväl socialt som ekonomiskt. 

Nuförtiden är Dreamhack ett företag då det växt ur sina skor, men den växte fram som ideell förening där medlemmarna slitit dag och natt för att skapa något öppet för alla. Det syns tydligt då de fortfarande upplåter en av de stora mässhallarna som sovsal för deltagare, en sal som är värd hundratusentals kronor i mässyta, men där Dreamhacks ideella arv skiner genom. 

Respektfullt e-sportande

Men även om Dreamhack är det största exemplet är det långt ifrån det enda. I Malmö samlar Malmö e-sport ungdomar från Möllan och Rosengård, områden som vissa försöker utmåla som no-go zoner, kring respektfullt e-sportande. Föreningarna finns där ungdomarna finns och spelar de spelen som ungdomarna gör. När man talar om sociala insatser så tror jag att föreningar som Malmö e-sport är de som gör verklig skillnad i ungdomars liv när man ser deras modell gå på export över hela Sverige. 

Alexander Hallberg
Svenska e-sportförbundet

Alexander Hallberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen