Idrottsrörelsen väljer att förlora

Idrottens Affärer har rapporterat om rapporten i en tidigare artikel. Läs den här.
Man är fortfarande starka i gruppen yngre barn där 80 % rör sig i förening men sedan går det utför fort. När 30 % säger att man inte får idrotta i förening om man inte satsar på elit och varit med länge är det ett tydligt bevis på att fyra års strategiarbete inom RF inte har haft någon effekt och inte kommer att få det heller.
RFs strategi har kokats ned till en slogan. Från Triangel till Rektangel, det vill säga bredd i unga år blir en liten spets elit som Triangeln utgör skall göras om till en rektangel. Där de som inte blir elit fortsätter med breddidrott. För att göra det nästan omöjliga, det vill säga en organisation som haft som mål att producera elit i 100 år skall kunna hitta helt nya ledare och skapa livslång breddidrott.
RF har inte målet att alla skall idrotta livslångt, man har målet att alla skall idrotta livslångt i ideell förening. Det vill säga man har begränsat sina möjligheter att lyckas genom att definiera en enda organisationsform som tillåten.
Hur gör ni, RF?
Det Novus undersökning påvisar är att risken att RF strategi 2025 misslyckas tyvärr får ses som mycket hög. RF brukar när man misslyckas lösa detta genom kvotering men hur det skall gå till den här gången förstår jag inte riktigt.
Från utredningens sammanfattning är det här några av punkterna som sticker ut. Ni kan läsa hela undersökningen här: https://ensvenskklassiker.se/klassikerforum/ledare-2017/
- Hälften av ungdomar i åldern 10-18 år håller på med organiserad idrott/sport/aktivitet på sin fritid.
- Organiserad aktivitet är vanligare hos de yngre (10-12 åringar) och individuellt utövande är vanligare hos de äldre (16-18 åringarna).
- Var femte ungdom i åldersgruppen 10-18 år uppger att de inte ägnar sig åt någon idrott/sport/fysisk aktivitet alls på sin fritid.
- De allra flesta (71 %) tror att de i framtiden kommer att ägna sig åt fysisk aktivitet på individuell basis framför organiserad form.
- Ungefär tre av tio ser att det finns prestationskrav: 29 % instämmer i att man när man kommer upp i tonåren måste välja mellan att ”satsa på elit” eller annars sluta helt.
- Nästan lika många har avstått att prova en ny aktivitet och/eller slutat med en aktivitet för att man inte känt sig tillräckligt duktig.
Idrottsrörelsen förlorare
Slutsatsen av utredningen kan göras på två sätt.
1. Stora möjligheter för Idrottsrörelsen. Målgruppen som kan fås att idrotta livslångt i förening växer.
2. Idrottsrörelsen har redan förlorat. Organisation och kultur är baserad på att utveckla elit och kan inte ställa om. Strategin 2025 är en pappersprodukt som inte går att genomföra. Fullt jämförbar med samtliga partiers löften om fler poliser eller fler sjuksköterskor.
Friskis styrelse som nu filar på en ny ansökan om medlemskap i RF inför Riksidrottsmötet 2019 bör nog läsa den här undersökningen noga. De har förmåga att attrahera de ungdomar som lämnar idrotten. De kan nog också fundera på om de verkligen ger sig själva bäst förutsättningar inom RF.
Golfförbundet som är det förbund som redan genomfört RF strategin eftersom man i första hand är en livsstilsaktivitet för vuxna (ca 95 %) av golfens ekonomi bör självfallet på egen hand springa vidare med sitt arbete runt golfens samhällsnytta där man är framgångsrik och kan bli en mer framgångsrik. Att anpassa sig till RF blir att gå bakåt.
Ledsam läsning
Jag blir ledsen när jag läser den här undersökningen och inser att här kommer svensk idrott att förlora. Jag blir rädd för konsekvenserna på tio års sikt.
Svensk Idrott är fantastisk med över tre miljoner medlemmar, över en halv miljon ideella ledare, tiotusentals anställda, cirka 100 miljarder i totalt genererade medel men inför den största förändringen av samhället sedan övergången från jakt till jordbrukssamhälle för många tusen år sedan så är man inte förberedd. Man vill inte ens vara förberedd utan man vill göra i morgon som man gjorde igår.
Min enkla slutsats att det går att nå målet ”Alla skall idrotta livslångt” såväl som ett starkt RF som en samlande röst för svenskt idrottande.
Men det kräver ett nytänk som baseras på trista fakta som Novus undersökning, inte på förhoppningar om att 60-talet återkommer.
Alla ideologiska låsningar måste man också vara beredd att förändra.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.