Idrottsrörelsen väljer att förlora

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Organisationen En Svensk Klassiker låter opinionsinstitutet Novus varje år göra en undersökning om hur barn och ungdomar idrottar (10-18 år). Det är ett mycket trist dokument för svensk idrottsrörelse. Slutsatsen är att RF och deras 71 specialförbund har förlorat kampen för den här målgruppen.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix NORGE / SCANPIX

Idrottens Affärer har rapporterat om rapporten i en tidigare artikel. Läs den här.

Man är fortfarande starka i gruppen yngre barn där 80 % rör sig i förening men sedan går det utför fort. När 30 % säger att man inte får idrotta i förening om man inte satsar på elit och varit med länge är det ett tydligt bevis på att fyra års strategiarbete inom RF inte har haft någon effekt och inte kommer att få det heller.

 

RFs strategi har kokats ned till en slogan. Från Triangel till Rektangel, det vill säga bredd i unga år blir en liten spets elit som Triangeln utgör skall göras om till en rektangel. Där de som inte blir elit fortsätter med breddidrott. För att göra det nästan omöjliga, det vill säga en organisation som haft som mål att producera elit i 100 år skall kunna hitta helt nya ledare och skapa livslång breddidrott.

RF har inte målet att alla skall idrotta livslångt, man har målet att alla skall idrotta livslångt i ideell förening. Det vill säga man har begränsat sina möjligheter att lyckas genom att definiera en enda organisationsform som tillåten.

Hur gör ni, RF?

Det Novus undersökning påvisar är att risken att RF strategi 2025 misslyckas tyvärr får ses som mycket hög. RF brukar när man misslyckas lösa detta genom kvotering men hur det skall gå till den här gången förstår jag inte riktigt.

Från utredningens sammanfattning är det här några av punkterna som sticker ut. Ni kan läsa hela undersökningen här: https://ensvenskklassiker.se/klassikerforum/ledare-2017/

 

  • Hälften av ungdomar i åldern 10-18 år håller på med organiserad idrott/sport/aktivitet på sin fritid.
  • Organiserad aktivitet är vanligare hos de yngre (10-12 åringar) och individuellt utövande är vanligare hos de äldre (16-18 åringarna).
  • Var femte ungdom i åldersgruppen 10-18 år uppger att de inte ägnar sig åt någon idrott/sport/fysisk aktivitet alls på sin fritid.
  • De allra flesta (71 %) tror att de i framtiden kommer att ägna sig åt fysisk aktivitet på individuell basis framför organiserad form.
  • Ungefär tre av tio ser att det finns prestationskrav: 29 % instämmer i att man när man kommer upp i tonåren måste välja mellan att ”satsa på elit” eller annars sluta helt.
  • Nästan lika många har avstått att prova en ny aktivitet och/eller slutat med en aktivitet för att man inte känt sig tillräckligt duktig.

 

Idrottsrörelsen förlorare

Slutsatsen av utredningen kan göras på två sätt.

1. Stora möjligheter för Idrottsrörelsen. Målgruppen som kan fås att idrotta livslångt i förening växer.

2. Idrottsrörelsen har redan förlorat. Organisation och kultur är baserad på att utveckla elit och kan inte ställa om. Strategin 2025 är en pappersprodukt som inte går att genomföra. Fullt jämförbar med samtliga partiers löften om fler poliser eller fler sjuksköterskor.

Friskis styrelse som nu filar på en ny ansökan om medlemskap i RF inför Riksidrottsmötet 2019 bör nog läsa den här undersökningen noga. De har förmåga att attrahera de ungdomar som lämnar idrotten. De kan nog också fundera på om de verkligen ger sig själva bäst förutsättningar inom RF.

Golfförbundet som är det förbund som redan genomfört RF strategin eftersom man i första hand är en livsstilsaktivitet för vuxna (ca 95 %) av golfens ekonomi bör självfallet på egen hand springa vidare med sitt arbete runt golfens samhällsnytta där man är framgångsrik och kan bli en mer framgångsrik. Att anpassa sig till RF blir att gå bakåt.

Ledsam läsning

Jag blir ledsen när jag läser den här undersökningen och inser att här kommer svensk idrott att förlora. Jag blir rädd för konsekvenserna på tio års sikt.

Svensk Idrott är fantastisk med över tre miljoner medlemmar, över en halv miljon ideella ledare, tiotusentals anställda, cirka 100 miljarder i totalt genererade medel men inför den största förändringen av samhället sedan övergången från jakt till jordbrukssamhälle för många tusen år sedan så är man inte förberedd. Man vill inte ens vara förberedd utan man vill göra i morgon som man gjorde igår.

Min enkla slutsats att det går att nå målet ”Alla skall idrotta livslångt” såväl som ett starkt RF som en samlande röst för svenskt idrottande.

Men det kräver ett nytänk som baseras på trista fakta som Novus undersökning, inte på förhoppningar om att 60-talet återkommer.

Alla ideologiska låsningar måste man också vara beredd att förändra.

Dan Persson

Fakta

Mer information om rapporten "Barn och ungas attityd till fysisk aktivitet" kan du hitta hos En Svensk Klassiker. Där kan du även ladda ner hela rapporten som pdf.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.