- RF har en alldeles för stark dubbelmoral

Sarah Sjöström Promotion AB ägs till 100 procent av vår fantastiska simmare och där hamnar miljoner i prispengar och sponsorintäkter. Samma modell används av alla framstående individuella idrottare.
Dubbelmoral och hyckleri
Att spela Ishockey i en elitklubb som ägs av andra är förbjudet, att vinna VM guld i simning som bolag är helt ok. Den dubbelmoralen är inte att leka med.
För att vara noga, jag kritiserar på intet sätt Sarah Sjöström eller någon annan idrottare. Att bilda bolag är enda möjliga vägen att under en begränsad tid ha stora intäkter utan att skatta bort merparten.
Det är hyckleriet jag ifrågasätter. Tycker det är bra att RF stöttar unga golfare som blir proffs men rent principiellt så subventionerar RF ett antal privatägda bolag. Och det mina damer och herrar är inte i enlighet med RFs stadgar.
Nej, det håller inte
När förbund bär kostnader för träningsläger, resor och boende vid mästerskap med mera för idrottare som stoppar in prispengarna i sina bolag så agerar de med samma dubbelmoral.
Hur kan någon påstå att privatägda bolag är ok för individer, men inte för lagsporter.
Att förbjuda individer att ta betalt genom bolag är fullständigt omöjligt och skulle som enda konsekvens få att färre satsade på att nå världselit.
51-procentregeln där förslaget att låta förbund bestämma själva röstades ned för fyra år sedan av kombon ideologiska fundamentalister med 50 talet som dröm och huliganer som vill ta och i en del fall har tagit makten över klubbar måste bort på RIM 2019 av flera skäl. RF:s dåvarande utredning var kvalitativ och sedan dess har två tunga skäl tillkommit.
Tvingar fram en ändring
Dels att Skatteverkets tolkning av Bosmandomen gör det lönsammare att bedriva elitverksamhet i bolag än i förening, dvs organisationsformen förening ger för den kommersiella idrotten mindre pengar till idrotten och mer till staten.
Dels att bland annat omregleringen av spelet och digitaliseringens effekter på exponeringsintäkter gör att vi inte kan ta bort en finansieringskälla för idrotten då man måste kunna kompensera sig för bortfallet.
Sedan har ökad omsättning för elitklubbar skapat ett behov av bättre soliditet, dvs möjligheten att ta in kapital så att klubben kan fullgöra sina skyldigheter.
Företag blir medlemmar!
Ett mer än viktigt tillkommande skäl är att RF, om man skall behålla positionen som samlad röst för svensk idrott, måste kunna ha företag som associerade medlemmar (utan rösträtt). Utvecklingen är alltför tydlig, Fler och fler tränar/idrottar regelbundet och färre och färre gör det via en ideell förening ansluten till ett RF-förbund. Vi får inte sitta om tio år med ett läge där RFs ordförande inte får till ett möte med ministrar då de anser att marknaden har löst folkhälsan.
Utvecklingen gör att RF under de kommande åren måste ändra sitt övergripande mål, från förlorarstrategin ”Alla skall idrotta i en ideell förening” till vinnarstrategin ”Alla skall idrotta”. Att låta organisationsformen bestämma i dagens samhälle är på ren svenska korkat om vi skall optimera idrottens samhällsnytta.
Ideologiskt måste hyckleriet och dubbelmoralen bort. Är det ok att bedriva verksamheten i privatägt bolag som individ skall samma gälla klubb, är det ok för RF och förbund att subventionera privatägda bolag för individuella idrotter skall samma gälla lagsporter.
MR/an inte bara elitidrottare som individer och de kommersiella klubbarna inom de stora lagsporterna som behöver tillgång till mer kapital. Anläggningar som inte finansieras av det offentliga, dvs exempelvis golf, ridsport, Ishockey, gym och motorsport behöver kunna ta in kapital för att kunna bygga och ha verksamhet och fastighet i samma bolag.
Gör något nu. Hockeyförbundet och golfen borde ta initiativet och ta fram en motion, RF bör damma av och uppdatera den eminenta utredning som gjordes i frågan. Den här gången får inte idrottens fiender vinna.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.