Fotboll - ett digitalt skådespel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
För några år sedan hade jag uppdraget att jobba med olika licensprodukter och blev genom en god affärsbekant inbjuden av Manchester Uniteds team för merchandising till en hemmamatch mot Everton och special treatment med mat och dryck före avspark. En stor kontrast för mig som inbiten Öisare, skriver IA:s krönikör Robert Börjes.
Romelu Lukaku från Manchester United firar sitt mål under Champions League-matchen mellan Manchester United och Basel. Foto: AP Photo/Frank Augstein. Collage med skärmdumpar: respektive klubb/organisation. Fotocollage: Robert Börjes, Thomas Selig, Idrottens Affärer.

Det kan väl inte ha undgått någon hur de stora fotbollsikonerna som Zlatan, Neymar, Lukaku  och de andra stjärnorna ute i Europa skapar uppmärksamhet i media och på Instagram, Twitter, Facebook och Youtube. Surret är enormt i tider kring ”Silly Season” och stjärnorna kan inte gå ett steg utan att de gör inlägg, lägger dimridåer, affärsmässiga påtryckningar och narcissistiska speglingar. Gärna med flera stjärnor med i samma inlägg. De får då mer spridning och de solar sig i glansen av varandra. Journalisterna har fullt upp att rapportera allt som händer i sociala kanaler. Detta är showbiz. Till slut blir det idrott. Och för många – livet.

Tittar man på Zlatan så har han cirka 50 miljoner följare, fördelat på 26,7 miljoner på Facebook, 19,2 miljoner på Instagram och 4,6 på Twitter. Det finns överlapp mellan kanalerna, men Zlatan har därtill egna varumärken och många konton och nyheter som drivs av fans. Det för oss in på den affärsmässiga delen och vad det egentligen är som händer. 

Var tionde följer Man United

För några år sedan gjordes en stor undersökning som visade att Manchester United hade över 650 miljoner följare runt om i världen. Det är var tionde människa på jorden. De håller sig uppdaterade, men kan givetvis även kan följa andra lag. Hälften av följarna kommer från Asien och Pacifics. 180 miljoner från Mellanöstern och Afrika, 90 miljoner från Europa och 70 från ”the Americas”.

I dag är det ännu fler. Det är inte konstigt att Chevrolet, Adidas och Aon, med fler, är beredda att lägga ansenliga summor i sponsring. Målgrupperna är ju där. Intresset, uppmärksamheten och värderingarna också. Man United är Möjliggöraren.  

Manchester United, världens högst värderade fotbollsklubb sedan man passerat Real Madrid och Barcelona, inser självklart värdet av att deras stjärnor är aktiva på nätet. De driver känslor och skapar drömmar. Fotbollen i allmänhet och Man United i synnerhet är en viktig del av många människors liv och de är närvarande hela tiden i alla digitala kanaler. Klubben har till exempel två egna appar för Iphones och Android. Den ena som en förlängning av sin webbplats, som i sin tur är den mest besökta klubbsidan i världen, den andra appen är deras egen TV-kanal. Media konsumeras numera digitalt och inte minst mobilt. I skrivande stund spekuleras det till exempel om Amazon och Facebook kan bli vinnare i striden om sändningsrättigheter för Premier League och Champions League. En svindlande tanke.

Engagemang som betalar sig

Manchester United har även en del av verksamheten inriktad på samhällsnytta, Manchester United Foundation. Med värdeorden ”Engage, Inspire, Unite”, skapar man projekt som syftar till att utbilda i icke-våld runt matcherna, få bort missbruk och våld på gatorna och locka in ungdomar tidigt i idrotten för att kanske bli morgondagens stjärnor. Man promotar unga fotbollstjejer, och besöker barn med sjukdomar och funktionsnedsättning. Spelarna är goda förebilder och aktörer som syns med kidsen. Allt plåtas, sprids och gillas i digitala kanaler. Win-win på en skön nivå. Och det bygger varumärket. Big time! 

Det drar också till sig sponsorer, samarbeten och allt där det går att skapa gemensamma värden baserat på goda och fostrande värderingar. Men det är också en förutsättning för att kunna ge tillbaka. Inte bara en kommersiell baktanke. United och City, som rivaler och kollegor, är oerhört närvarande och viktiga för industri- kultur-och idrottsstaden Manchester.

En episk upplevelse på riktigt

Matchen mot Everton, på Old Trafford, var en ”måstematch” för att vinna ligan med få omgångar kvar. Seger och bucklan kunde stanna kvar i Uniteds ägo. Förlust… var inte att tänka på. Och så kändes det också när jag fick lyfta Premier League-pokalen före avspark. Att vi fick sitta längst fram på första balkong i mjuka bilstols-liknande fåtöljer och se den sista vattningen av gräsmattan inför ett tomt Old Trafford, var overkligt. Ett Old Trafford som snart fullständigt skulle koka över av 70 000 fanatiska och vrålande fans. Matchen började bra för United. Laget tog ledningen och utökade den snart. Den legendariska Artur Albinston expert-kommenterade återhållsamt optimistiskt i vår numera stimmiga lounge i pausen. 

Här bygger vi storyn av en legendarisk klubb och alla som kommer i kontakt med Man United på detta sätt blir en kommunikationskanal. En storyteller för ett varumärke som också har ett värde utöver det som händer på själva matchdagen. Vi vet alla att tröjförsäljning är en stor business som snabbt betalar en del av spelarnas löner.

Ändrade affärsmodeller

Intäkterna från retail, merchandising och licensprodukter nu är nästan lika stora som biljetter, dryck & mat i samband med match. Det är bara sponsorskap och broadcast som drar in mer. Och nu börjar intäkter för innehåll och sändningar i mobilen snabbt öka. Vi är alla med som aktörer i deras väldefinierade digitala strategi. Vår kunddata från alla kanaler visar hur vi beter oss. Och som aggregerad data blir vi fantastiskt värdefulla för att förutspå framtida beteenden. Vår idrottsframtid är digital, mobil, närvarande, föränderlig och ett väloljat underhållningsmaskineri. 

Hur slutade matchen då? Jo, Man United tappade ledningen och kampen slutade 4-4. Ett antiklimax. Pokalen gick till City. Och jag var väl en av de sista som fick hålla pokalen innan den fysiskt transporterades bort från Old Trafford… ”Theatre of Dreams”… 

Robert Börjes

Robert Börjes är idrotts- och kulturintresserad affärsstrateg med fokus på digitalisering, marknadsföring, varumärke och organisationsutveckling – alltid med människan i centrum. Robert verkar som affärsutvecklare på content marketing byrån Kntnt, men även inom utvalda projekt med digital marknadsföring och försäljning i fokus.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.