Fotboll - ett digitalt skådespel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
För några år sedan hade jag uppdraget att jobba med olika licensprodukter och blev genom en god affärsbekant inbjuden av Manchester Uniteds team för merchandising till en hemmamatch mot Everton och special treatment med mat och dryck före avspark. En stor kontrast för mig som inbiten Öisare, skriver IA:s krönikör Robert Börjes.
Romelu Lukaku från Manchester United firar sitt mål under Champions League-matchen mellan Manchester United och Basel. Foto: AP Photo/Frank Augstein. Collage med skärmdumpar: respektive klubb/organisation. Fotocollage: Robert Börjes, Thomas Selig, Idrottens Affärer.

Det kan väl inte ha undgått någon hur de stora fotbollsikonerna som Zlatan, Neymar, Lukaku  och de andra stjärnorna ute i Europa skapar uppmärksamhet i media och på Instagram, Twitter, Facebook och Youtube. Surret är enormt i tider kring ”Silly Season” och stjärnorna kan inte gå ett steg utan att de gör inlägg, lägger dimridåer, affärsmässiga påtryckningar och narcissistiska speglingar. Gärna med flera stjärnor med i samma inlägg. De får då mer spridning och de solar sig i glansen av varandra. Journalisterna har fullt upp att rapportera allt som händer i sociala kanaler. Detta är showbiz. Till slut blir det idrott. Och för många – livet.

Tittar man på Zlatan så har han cirka 50 miljoner följare, fördelat på 26,7 miljoner på Facebook, 19,2 miljoner på Instagram och 4,6 på Twitter. Det finns överlapp mellan kanalerna, men Zlatan har därtill egna varumärken och många konton och nyheter som drivs av fans. Det för oss in på den affärsmässiga delen och vad det egentligen är som händer. 

Var tionde följer Man United

För några år sedan gjordes en stor undersökning som visade att Manchester United hade över 650 miljoner följare runt om i världen. Det är var tionde människa på jorden. De håller sig uppdaterade, men kan givetvis även kan följa andra lag. Hälften av följarna kommer från Asien och Pacifics. 180 miljoner från Mellanöstern och Afrika, 90 miljoner från Europa och 70 från ”the Americas”.

I dag är det ännu fler. Det är inte konstigt att Chevrolet, Adidas och Aon, med fler, är beredda att lägga ansenliga summor i sponsring. Målgrupperna är ju där. Intresset, uppmärksamheten och värderingarna också. Man United är Möjliggöraren.  

Manchester United, världens högst värderade fotbollsklubb sedan man passerat Real Madrid och Barcelona, inser självklart värdet av att deras stjärnor är aktiva på nätet. De driver känslor och skapar drömmar. Fotbollen i allmänhet och Man United i synnerhet är en viktig del av många människors liv och de är närvarande hela tiden i alla digitala kanaler. Klubben har till exempel två egna appar för Iphones och Android. Den ena som en förlängning av sin webbplats, som i sin tur är den mest besökta klubbsidan i världen, den andra appen är deras egen TV-kanal. Media konsumeras numera digitalt och inte minst mobilt. I skrivande stund spekuleras det till exempel om Amazon och Facebook kan bli vinnare i striden om sändningsrättigheter för Premier League och Champions League. En svindlande tanke.

Engagemang som betalar sig

Manchester United har även en del av verksamheten inriktad på samhällsnytta, Manchester United Foundation. Med värdeorden ”Engage, Inspire, Unite”, skapar man projekt som syftar till att utbilda i icke-våld runt matcherna, få bort missbruk och våld på gatorna och locka in ungdomar tidigt i idrotten för att kanske bli morgondagens stjärnor. Man promotar unga fotbollstjejer, och besöker barn med sjukdomar och funktionsnedsättning. Spelarna är goda förebilder och aktörer som syns med kidsen. Allt plåtas, sprids och gillas i digitala kanaler. Win-win på en skön nivå. Och det bygger varumärket. Big time! 

Det drar också till sig sponsorer, samarbeten och allt där det går att skapa gemensamma värden baserat på goda och fostrande värderingar. Men det är också en förutsättning för att kunna ge tillbaka. Inte bara en kommersiell baktanke. United och City, som rivaler och kollegor, är oerhört närvarande och viktiga för industri- kultur-och idrottsstaden Manchester.

En episk upplevelse på riktigt

Matchen mot Everton, på Old Trafford, var en ”måstematch” för att vinna ligan med få omgångar kvar. Seger och bucklan kunde stanna kvar i Uniteds ägo. Förlust… var inte att tänka på. Och så kändes det också när jag fick lyfta Premier League-pokalen före avspark. Att vi fick sitta längst fram på första balkong i mjuka bilstols-liknande fåtöljer och se den sista vattningen av gräsmattan inför ett tomt Old Trafford, var overkligt. Ett Old Trafford som snart fullständigt skulle koka över av 70 000 fanatiska och vrålande fans. Matchen började bra för United. Laget tog ledningen och utökade den snart. Den legendariska Artur Albinston expert-kommenterade återhållsamt optimistiskt i vår numera stimmiga lounge i pausen. 

Här bygger vi storyn av en legendarisk klubb och alla som kommer i kontakt med Man United på detta sätt blir en kommunikationskanal. En storyteller för ett varumärke som också har ett värde utöver det som händer på själva matchdagen. Vi vet alla att tröjförsäljning är en stor business som snabbt betalar en del av spelarnas löner.

Ändrade affärsmodeller

Intäkterna från retail, merchandising och licensprodukter nu är nästan lika stora som biljetter, dryck & mat i samband med match. Det är bara sponsorskap och broadcast som drar in mer. Och nu börjar intäkter för innehåll och sändningar i mobilen snabbt öka. Vi är alla med som aktörer i deras väldefinierade digitala strategi. Vår kunddata från alla kanaler visar hur vi beter oss. Och som aggregerad data blir vi fantastiskt värdefulla för att förutspå framtida beteenden. Vår idrottsframtid är digital, mobil, närvarande, föränderlig och ett väloljat underhållningsmaskineri. 

Hur slutade matchen då? Jo, Man United tappade ledningen och kampen slutade 4-4. Ett antiklimax. Pokalen gick till City. Och jag var väl en av de sista som fick hålla pokalen innan den fysiskt transporterades bort från Old Trafford… ”Theatre of Dreams”… 

Robert Börjes

Robert Börjes är idrotts- och kulturintresserad affärsstrateg med fokus på digitalisering, marknadsföring, varumärke och organisationsutveckling – alltid med människan i centrum. Robert verkar som affärsutvecklare på content marketing byrån Kntnt, men även inom utvalda projekt med digital marknadsföring och försäljning i fokus.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för  elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten, 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.