Hästsporten, travet och ATGs siffror
Mycket trav blir det när ATGs kvartalsrapport kommer samtidigt som en stor debattartikel från hela hästsporten publiceras på Svd gällande omregleringen av spelmarknaden.

Om vi börjar med debattartikeln på Svd är den bland det bättre jag läst i den genren på länge. Saklig, faktaunderbyggd och korrekt. Om inte regeringens proposition för en omreglerad spelmarknad skapar skyldigheten för alla licensinnehavare att erlägga en avgift till Svensk Travsport när travet är spelobjekt så slår man ihjäl travsporten.
En stark tillväxt
Även om ATGs delårsrapport är positiv så bör man notera Lotterinspektionens siffror där de svenska aktörerna har en tillväxt på 3%, dvs i linje med BNP utvecklingen medan de utländska har en tillväxt på 17procent. Man behöver vare sig vara Mensa-medlem eller raketforskare för att lista ut vad som händer om man extrapolerar siffrorna tio år framåt. ATG når 4,3 procent vilket är en god prestation i stenhård konkurrens och mer än de svenska aktörerna växer, dock mindre än tillväxten hos de utländska.
Regeringen har här ett enkelt val. Mörda svensk travsport (uppsåtet är rätt tydligt så mord är rätt juridisk benämning) eller ge travsporten möjligheter att i öppen konkurrens på lika villkor agera på den omreglerade marknaden.
Artikeln pekar också på varför travet inte är jämförbart med ex.vis fotboll och ishockey. Jag ser gärna att fotboll och Ishockey också får en ersättning för att vara spelobjekt men då på en nivå om 1-2 procent mot Travets 5-6 procent. Det skulle också jämställa parterna och minska riskerna för matchfixning.
Förlustaffär för många
Ett tillkommande faktum jag tycker man glömt bort i artikeln är att hästägarna som kollektiv får ut ca 30 procent av kostnaden de bär. Att äga travhäst kan för några få vara mycket lönsamt, men det är i normalfallet en hobby som gör stora hål i plånboken.
Det är en viktig orsak till varför alla aktörer som har spel på hästar måste betala en licensavgift till travsporten. Gör man inte det så finns ingen travsport om några decennier och det kan gå fortare än så.
ATGs rapport påvisar också att man har både läst marknaden rätt och haft en utveckling i framkant. Min tes är att ATG behöver göra mycket stora investeringar framåt i tid, primärt för att bredda verksamheten till mer än spel på hästar och öka på andra marknader, i båda fallen handlar det om att utnyttja gjorda investeringar i teknik och kundbas till ökade intäkter. Allt i en ökande konkurrens som på sikt blir mördande.
Kul även vid förlust
Spelindustrin konkurrerar om människors fritid och är också ur det perspektivet en del av upplevelseindustrin. Remy Nilson tidigare VD för ATG sa på Svenska Spels årliga konkurrens de kloka orden ”Vi måste utveckla en spelupplevelse så god att det är kul även när man förlorar”.
Bättre tror jag inte man kan beskriva utmaningen.
ATG har också en gigantisk utmaning gentemot hästägarna. Att ATG får ledningen och styrelsen för Svensk Travsport att förstå vilka investeringar de behöver göra är en sak. Att få 20.000 hästägare att förstå att om de kräver för stor del av ATGs vinster i ökade prispengar så binder de ris på egen rygg är en helt annan utmaning.
ATGs vinster måste nu först gå till utveckling av bolaget för att möta ökad konkurrens, sedan till att återskapa travbanorna som kvalitativa mötesplatser, någon som kostar miljarder. Först därefter kan man lägga pengar på prispengar. Väljer man annan prioritering så kommer hästägarna redan på några år få än mindre pengar.
Sedan finns möjligheten för Svensk Travsport att sälja del av ATG och delen berika sig för att klara sina investeringar. Nackdelen är att utdelningar blir mindre då det finns fler aktieägare. Personligen föredrar jag en situation där man noterar bolaget.
ATG som folkaktie
ATG med en halv miljon kunder kan bli en riktig folkaktie och till skillnad från Telia lär man inte muta diktatorsdöttrar i Långtbortistan utan ägarskapet från folkrörelsen svensk travsport skapar en långsiktig seriös aktör med goda möjligheter att öka sin omsättning och sina vinster.
Sen är det min något dystopiska slutsats att den omreglering som nu görs faller om 5-6 år, dvs den så kallade kanalisationen (andelen spel som sker hos licensinnehavare och inte hos nätbolag utan licens) kommer att sjunka för varje år från första årets ca 95%. När den når någonstans mellan 65 och 80% slutar systemet fungera, dvs för många bolag agerar hellre utanför licenssystemet.
Bäst vore om Shekarabi började leta ny utredare nu direkt. Välj då bland de som förstår och kan Digitalisering och Globaliseringen så man kan utgå ifrån det samhälle vi får och inte återigen utgå ifrån det samhälle vi hade.
Men för att sammanfatta. Betyg MVG till hästsporten för en välskriven debattartikel som bör få politikerna att tänka efter och VG till ATG för delårsrapporten som ger hopp om nu ägarna är långsiktiga nog.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar