Om nu tjejerna ska få betalt…
Initierat av danska damlandslaget i fotboll där spelarna och förbundet har en konflikt relaterat till ersättning och omfattande diskussioner på samma tema i Sverige finns det anledning att försöka reda ut detaljerna och klarlägga hur det bör fungera med ersättning till spelare.
Jag har agerat för jämställdhet i många år, av det enkla intellektuella skälet att alla andra ställningstaganden saknar faktagrund. Jag har naturligtvis agerat mot homofobi och jag är aktiv med att bekämpa det fruktansvärda hedersförtryck som hundratusentals invandrartjejer utsätts för. Min förhoppning är därför att det finns ett visst förtroendekapital som gör att jag kan ha åsikter i den här frågan.
Få når hela vägen fram
Verkligheten när det gäller ersättning till idrottare för att idrotta ser ut ungefär så här:
Långt över 90procent av alla idrottare får betala för att idrotta. Andelen som har en lön som är högre än svensk genomsnittslön (för närvarande 32 000/mån) är försumbar, dvs ett par tre tusen personer i Sverige av 3,2 miljoner som idrottar. Dvs en promille. Något som kanske primärt föräldrar till idrottande barn bör ha i åtanke. Sannolikheten att ungen kan leva på idrott är så liten att den skall bortses ifrån.
För den absoluta majoriteten av idrotter finns det inte ens om man är i världselit några pengar som räcker till en lön. Utvecklingen är dessutom så trist att en ökande andel av de pengar idrotten omsätter globalt hamnar hos färre sporter och högst upp i den globala näringskedjan.
De får vara utan
I det här sammanhanget tillhör damfotbollsspelarna den absoluta eliten medan skyttar, fäktare och idrottare inom ett femtiotal idrotter betalar även om de är i världselit.
Idrotten har i princip följande intäktsslag
Bidrag från samhället. Här är total jämställdhet en självklarhet. Likaså bör träningstid på anläggningar ägda och drivna av det offentliga fördelas totalt jämställt.
Mediarättigheter, några få sporter är så stora att de kan få betalt för tv-rättigheter. För de flesta är det en dröm. Tv-bolagen är strikt kommersiella och betalar utifrån hur mycket de kan tjäna på rättigheten. Här finns ingen jämställdhet och kommer aldrig att finnas. Det är dessutom så illa att vi får ett paradigmskifte där vi inte ens vet om begreppet tv-bolag finns om fem år.
Sponsorintäkter. De är inte heller jämställda och får enligt lag inte vara det heller. Skatteverket är noga med att ett företag för att ett sponsoravtal skall vara avdragsgillt, dvs ses som en normal kostnad i verksamheten skall vara totalt affärsmässigt. Företag får inte ge bort pengar eftersom det minskar statens intäkter i vinst och utdelningsskatter. Är sponsringsavtalet inte lönsamt för företaget så skall det ses som gåva och är inte avdragsgillt.
Tjejernas eget ansvar
För artister inom musik är ovanstående principer kristallklara. De artister som säljer många skivor och fyller stora hallar för konserter tjänar ofantligt mycket mer än poeter som säljer 300 ex och får 20 åhörare vid en poesiafton på ett bibliotek. Så skall det självfallet vara också.
Vill damfotbollsspelarna tjäna mer pengar så har de samma ansvar som klubben att se till att fler köper biljetter till matcherna, fler betalar för att se matcher på tv, fler företag vill synas tillsammans med klubbar och spelar.
Som de inte förtjänar
Det blir patetiskt när egna tillkortakommanden leder till slutsatsen att någon annan skall betala de pengar man inte förtjänar.
Sponsorer må ha hur starka jämställdhetssträvanden som helst, Ledningen i bolaget och dess styrelse har enligt lag att i första hand optimera vinsten (och därmed skatterna) det är den uppgift samhället givit företagen.
Damfotboll är ett område som fler bör sponsra eftersom det kan ge bra lönsamhet för sponsorerna, men bara om det pris man betalar är relevant utifrån de konsumenter man når.
Klubbarna ska bygga soliditet
Slutligen så har damfotbollen många skäl att minska ersättningen till spelarna och fokusera på att bygga soliditet i klubbarna. Det är enda sättet att över tid kunna öka ersättningen till spelarna. Det är bara genom mer professionella organisationer som intäkterna kan öka.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar