Om nu tjejerna ska få betalt…
Initierat av danska damlandslaget i fotboll där spelarna och förbundet har en konflikt relaterat till ersättning och omfattande diskussioner på samma tema i Sverige finns det anledning att försöka reda ut detaljerna och klarlägga hur det bör fungera med ersättning till spelare.

Jag har agerat för jämställdhet i många år, av det enkla intellektuella skälet att alla andra ställningstaganden saknar faktagrund. Jag har naturligtvis agerat mot homofobi och jag är aktiv med att bekämpa det fruktansvärda hedersförtryck som hundratusentals invandrartjejer utsätts för. Min förhoppning är därför att det finns ett visst förtroendekapital som gör att jag kan ha åsikter i den här frågan.
Få når hela vägen fram
Verkligheten när det gäller ersättning till idrottare för att idrotta ser ut ungefär så här:
Långt över 90procent av alla idrottare får betala för att idrotta. Andelen som har en lön som är högre än svensk genomsnittslön (för närvarande 32 000/mån) är försumbar, dvs ett par tre tusen personer i Sverige av 3,2 miljoner som idrottar. Dvs en promille. Något som kanske primärt föräldrar till idrottande barn bör ha i åtanke. Sannolikheten att ungen kan leva på idrott är så liten att den skall bortses ifrån.
För den absoluta majoriteten av idrotter finns det inte ens om man är i världselit några pengar som räcker till en lön. Utvecklingen är dessutom så trist att en ökande andel av de pengar idrotten omsätter globalt hamnar hos färre sporter och högst upp i den globala näringskedjan.
De får vara utan
I det här sammanhanget tillhör damfotbollsspelarna den absoluta eliten medan skyttar, fäktare och idrottare inom ett femtiotal idrotter betalar även om de är i världselit.
Idrotten har i princip följande intäktsslag
Bidrag från samhället. Här är total jämställdhet en självklarhet. Likaså bör träningstid på anläggningar ägda och drivna av det offentliga fördelas totalt jämställt.
Mediarättigheter, några få sporter är så stora att de kan få betalt för tv-rättigheter. För de flesta är det en dröm. Tv-bolagen är strikt kommersiella och betalar utifrån hur mycket de kan tjäna på rättigheten. Här finns ingen jämställdhet och kommer aldrig att finnas. Det är dessutom så illa att vi får ett paradigmskifte där vi inte ens vet om begreppet tv-bolag finns om fem år.
Sponsorintäkter. De är inte heller jämställda och får enligt lag inte vara det heller. Skatteverket är noga med att ett företag för att ett sponsoravtal skall vara avdragsgillt, dvs ses som en normal kostnad i verksamheten skall vara totalt affärsmässigt. Företag får inte ge bort pengar eftersom det minskar statens intäkter i vinst och utdelningsskatter. Är sponsringsavtalet inte lönsamt för företaget så skall det ses som gåva och är inte avdragsgillt.
Tjejernas eget ansvar
För artister inom musik är ovanstående principer kristallklara. De artister som säljer många skivor och fyller stora hallar för konserter tjänar ofantligt mycket mer än poeter som säljer 300 ex och får 20 åhörare vid en poesiafton på ett bibliotek. Så skall det självfallet vara också.
Vill damfotbollsspelarna tjäna mer pengar så har de samma ansvar som klubben att se till att fler köper biljetter till matcherna, fler betalar för att se matcher på tv, fler företag vill synas tillsammans med klubbar och spelar.
Som de inte förtjänar
Det blir patetiskt när egna tillkortakommanden leder till slutsatsen att någon annan skall betala de pengar man inte förtjänar.
Sponsorer må ha hur starka jämställdhetssträvanden som helst, Ledningen i bolaget och dess styrelse har enligt lag att i första hand optimera vinsten (och därmed skatterna) det är den uppgift samhället givit företagen.
Damfotboll är ett område som fler bör sponsra eftersom det kan ge bra lönsamhet för sponsorerna, men bara om det pris man betalar är relevant utifrån de konsumenter man når.
Klubbarna ska bygga soliditet
Slutligen så har damfotbollen många skäl att minska ersättningen till spelarna och fokusera på att bygga soliditet i klubbarna. Det är enda sättet att över tid kunna öka ersättningen till spelarna. Det är bara genom mer professionella organisationer som intäkterna kan öka.
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.
Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med 300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar