Skamligt så illa som RF räknade
Vi har i dagarna fått en stor statlig utredning om besöksnäringen överlämnad till näringsminister Damberg. RF har genom sin verksamhetschef för staben för media och politik, Patrik Oscarsson, medverkat som expert. Mitt antagande blir att i hans uppdrag ingick att beskriva idrottens andel av besöksnäringen. Idrottsturismen har aldrig beskrivits så väl och ändå inte, skriver Dan Persson.

Dit hör utifrån vad som står i utredningen inte golfen. Idrottens del av besöksnäringen omfattar internationella event, lokala event, evenemang som vasaloppet genererar stora intäkter för besöksnäringen.
EM och VM och andra större tävlingar som SM-veckan skapar stora intäkter för besöksnäringen och Idrotten är sedan länge en viktig del av Besöksnäringen/Upplevelseindustrin.
Skidorter är ett exempel där Besöksnäring och idrott hör ihop. En miljon människor som åker en vecka till Sälen/Åre och 20 andra skidorter såväl som dagsutflykter till skidbackar. Här generas mycket stora intäkter i form av allt från logi till måltider och liftkort. De nämns inte heller.
Punkten 13.6.12 om idrotten är ett kort stycke på temat hur RF försöker samverka med besöksnäring och att man nu har inlett en förstudie. Fokus här ligger på att få internationella evenemang som EM och VM. Dock inte ett ord om golfen som är störst. Jag är inte helt säker på att fyra års arbete skall ses som framgångsrikt om utfallet är en inledd förstudie.
Golfen med 500 golfbanor, därav knappt 100 med boendeanläggning på eller i direkt anslutning till banan är en av de största aktörerna inom idrotten för området besöksnäring. En halv miljon svenska golfare som besöker andra delar av landet, bor, spelar, äter, dricker och reser. Stora grupper norrmän, danskar och finländare som besöker svenska anläggningar. På det kommer en ökande andel inresande golfare från länder som Tyskland.
Vi har med Bro Hof i Spetsen tiotalet anläggningar som är högt rankade i Europa. Halmstad, Falsterbo, Barsebäck, PGA, Hills, Visby. Privat finansierade utan en krona i allmänna medel.
En golfbana är ofta ett av de större besöksmålen i en kommun. Golfbanorna på Värmdö har tillsammans väl över 100000 besök per år som ett litet exempel. Golfens bidrag till besöksnäringen passerar med råge 2 miljarder per år med stora tillkommande intäkter och skatteintäkter som följd av denna konsumtion.
Jag har vid flertalet tillfällen kunnat påpeka att golfen inte finns med i RF statistik men hur man i de här sammanhangen väljer att inte förstärka den enorma samhällsnytta som sker varje dag på våra golfklubbar och använda RFs strategi för Besöksnäringen till att få ett EM i Badminton eller motsvarande övergår mitt förstånd.
Pratade idag med en golfklubb i Skåne som precis invigt 6 stugor med 24 bäddar. Ger ca 1500 övernattningar och i runda slänger tre miljoner i omsättning för besöksnäring varje år. Finansierat utan samhällsstöd.
Golfen sysselsätter knappa 7000 personer, omsätter dryga 10 miljarder och levererar mer i skatt än vad RF erhåller i statsbidrag.
Jag blir försiktigt uttryckt upprörd. Här har RF lagt sex år på en strategi som baseras på att det livslånga breddidrottande blir huvudfokus och samtidigt ”glömmer” man helt en av de få fungerande idrotter på området besöksnäring och livslångt idrottande.
Varje Allsvensk och SHL match genererar ca 150 hotellnätter och många matcher blir det. Jag skulle kunna ge exempel i en evighet men så mycket text får jag inte skriva.
När regeringen gör en utredning om Besöksnäringen borde idrottens företrädare ha som enda uppgift att säkerställa att våra beslutsfattare får korrekt information om vad idrotten levererar, hur många skattekronor det ger, hur många anställda det handlar om. Nada om detta i utredningen.
För RF är idrott bara tävling på elitnivå. Det är ytterligare ett bevis på att strategin 2025 inte kommer fungera.
RF äger ansvaret för idrottens opinionsbildning och väljer att fokusera på eventuella kommande evenemang och glömmer den omfattande idrottsverksamhet som varje dag skapar intäkter till välfärden på området Besöksnäring.
Den information våra beslutsfattare behöver ha för att förstå varför det är lönsamt för samhället med idrott.
Det är skamligt.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.