Skamligt så illa som RF räknade
Vi har i dagarna fått en stor statlig utredning om besöksnäringen överlämnad till näringsminister Damberg. RF har genom sin verksamhetschef för staben för media och politik, Patrik Oscarsson, medverkat som expert. Mitt antagande blir att i hans uppdrag ingick att beskriva idrottens andel av besöksnäringen. Idrottsturismen har aldrig beskrivits så väl och ändå inte, skriver Dan Persson.

Dit hör utifrån vad som står i utredningen inte golfen. Idrottens del av besöksnäringen omfattar internationella event, lokala event, evenemang som vasaloppet genererar stora intäkter för besöksnäringen.
EM och VM och andra större tävlingar som SM-veckan skapar stora intäkter för besöksnäringen och Idrotten är sedan länge en viktig del av Besöksnäringen/Upplevelseindustrin.
Skidorter är ett exempel där Besöksnäring och idrott hör ihop. En miljon människor som åker en vecka till Sälen/Åre och 20 andra skidorter såväl som dagsutflykter till skidbackar. Här generas mycket stora intäkter i form av allt från logi till måltider och liftkort. De nämns inte heller.
Punkten 13.6.12 om idrotten är ett kort stycke på temat hur RF försöker samverka med besöksnäring och att man nu har inlett en förstudie. Fokus här ligger på att få internationella evenemang som EM och VM. Dock inte ett ord om golfen som är störst. Jag är inte helt säker på att fyra års arbete skall ses som framgångsrikt om utfallet är en inledd förstudie.
Golfen med 500 golfbanor, därav knappt 100 med boendeanläggning på eller i direkt anslutning till banan är en av de största aktörerna inom idrotten för området besöksnäring. En halv miljon svenska golfare som besöker andra delar av landet, bor, spelar, äter, dricker och reser. Stora grupper norrmän, danskar och finländare som besöker svenska anläggningar. På det kommer en ökande andel inresande golfare från länder som Tyskland.
Vi har med Bro Hof i Spetsen tiotalet anläggningar som är högt rankade i Europa. Halmstad, Falsterbo, Barsebäck, PGA, Hills, Visby. Privat finansierade utan en krona i allmänna medel.
En golfbana är ofta ett av de större besöksmålen i en kommun. Golfbanorna på Värmdö har tillsammans väl över 100000 besök per år som ett litet exempel. Golfens bidrag till besöksnäringen passerar med råge 2 miljarder per år med stora tillkommande intäkter och skatteintäkter som följd av denna konsumtion.
Jag har vid flertalet tillfällen kunnat påpeka att golfen inte finns med i RF statistik men hur man i de här sammanhangen väljer att inte förstärka den enorma samhällsnytta som sker varje dag på våra golfklubbar och använda RFs strategi för Besöksnäringen till att få ett EM i Badminton eller motsvarande övergår mitt förstånd.
Pratade idag med en golfklubb i Skåne som precis invigt 6 stugor med 24 bäddar. Ger ca 1500 övernattningar och i runda slänger tre miljoner i omsättning för besöksnäring varje år. Finansierat utan samhällsstöd.
Golfen sysselsätter knappa 7000 personer, omsätter dryga 10 miljarder och levererar mer i skatt än vad RF erhåller i statsbidrag.
Jag blir försiktigt uttryckt upprörd. Här har RF lagt sex år på en strategi som baseras på att det livslånga breddidrottande blir huvudfokus och samtidigt ”glömmer” man helt en av de få fungerande idrotter på området besöksnäring och livslångt idrottande.
Varje Allsvensk och SHL match genererar ca 150 hotellnätter och många matcher blir det. Jag skulle kunna ge exempel i en evighet men så mycket text får jag inte skriva.
När regeringen gör en utredning om Besöksnäringen borde idrottens företrädare ha som enda uppgift att säkerställa att våra beslutsfattare får korrekt information om vad idrotten levererar, hur många skattekronor det ger, hur många anställda det handlar om. Nada om detta i utredningen.
För RF är idrott bara tävling på elitnivå. Det är ytterligare ett bevis på att strategin 2025 inte kommer fungera.
RF äger ansvaret för idrottens opinionsbildning och väljer att fokusera på eventuella kommande evenemang och glömmer den omfattande idrottsverksamhet som varje dag skapar intäkter till välfärden på området Besöksnäring.
Den information våra beslutsfattare behöver ha för att förstå varför det är lönsamt för samhället med idrott.
Det är skamligt.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.
Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar