Vilket värde får svensk idrott?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med ett antal okända faktorer när det gäller samhällsutvecklingen och en ökande hastighet på beteendeförändringar blir våra demokratiska modeller till slut farliga.

I en tid då allt annat förändras. – När slutar modellen för idrotten att fungera? 

2007 lanserades den första smarta telefonen. Det är tio år sedan. Den har förändrat vårt beteende dramatiskt.

Vilket värde gäller svensk idrott i framtiden? Foto: Hasse Holmberg, TT

Swish, Pokemon Go, mobilt bankid, Samsung Pay med mera har bara några år bakom sig men har redan passerat långt över 50 procent av befolkningen.

E-handel som lanserades 1996 passerade enstaka procent av befolkning för sju år sedan. Idag e-handlar långt över hälften av befolkning och någonstans mellan första juli 2017 och Black Friday i november passerades ”Peak Butik” och vi ser redan tomma ytor i mer perifera shoppingcenter.

Nu rullar självstyrande bilar såväl i Göteborg som i flera andra länder och förarlösa bussar i Kista.

Vi årsrika med perspektiv på 60-70-tal inser att halveringstiden för perioden då +50 procent av befolkningen ändrat beteende blir kortare och kortare.

Riktigt hur lång den är vet vi inte, vi vet bara att halveringstiden förkortas och att nästa steg är fem år eller 2,5 år. Vi vet inte vilket.

Om vi nu bortser från det mycket obehagliga i tanken att vare sig stora företag, våra demokratiska organisationer som riksdag och regering eller våra myndigheter klarar den här omställningen utan bara fokuserar på hur vår demokratiska idrottsrörelse ser ut så blir man mörkrädd.

En lång, lång, väg till målet

Hur ser då Idrottsrörelsens förmåga att agera ut?

Grunden är att Kalle (oftast en vit medelålders heterosexuell kristen man) en vacker dag skickar in en motion till sin förening om något han ser som utveckling. X månader senare har förening årsmöte och om Kalles motion går igenom skickas den till distriktet som sedan skickar den till förbundet som skickar den till RF som vid sina möten vartannat år beslutar om en utredning för beslut på nästa Riksidrottsmöte två år senare men genomförande minst ett år efter det.

Någon som tror att Steve Jobs skulle gjort Apple till världens högst värderade företag om han kört den här modellen?

Stadgar från 1904…

Jag kan bli varm i själen när jag läser RFs normalstadga som i stora delar är samma som 1904. Grunden var att agera för andras bästa. Min far var modellen för hans generation av föreningsmodellen som la egna pengar och egen tid för att utan tanke på egna fördelar vilja lämna en bättre förening till nästa generation.

Jag är å andra sidan krass nog för att inse att min förhoppning om en framgångsrik idrottsrörelse inte kan baseras på att den bara fattar rätt beslut när den har tur.

Det är den trista konsekvensen om vi förändrar våra beteendemönster på mindre än 2,5 år med dagens modell för hur vi fattar beslut.

För att då travestera salig Tage Danielsson i en sketch om Stetsonhattar på temat ”om man nu inte vill lägga sig ner och dö när man fyller 35 vad gör man då?" – I sammanhanget bör nämnas att skribenten bär Stetsonhatt till rock mellan oktober och april. Skulle gärna ha en Borsalino men de är svåra att finna och mycket dyra.

Vi kör inte längre T-Ford

Min mycket enkla poäng är att i vårt smartphonesamhälle kan vi inte ha en beslutsmodell från T-Fordssamhället.

Dagens beslutsmodeller från början på 1900 talet inom hela idrottsrörelsen har blivit direkt skadliga. Lika farligt är den introverta modellen i ett samhälle där bara ett extremt utifrån och in tänkande fungerar. Stora delar av idrottsrörelsen har inte ens ett inifrån och ut tänkande utan ett renodlat inifrån och in. Dvs man tror man lever helt oberoende av samhället. 

En åsikt som vi för dryga 20 år sedan fick tydliggjort i Bosmandomen där företrädare för idrotten såg det som självklart att de skulle ha rätt till en slaveriliknande modell utifrån tesen att idrotten var en egen, av samhället helt oberoende rörelse, som definitionsmässigt bara kunde vara god. 

Att våra myndigheter och de större företagen såväl som andra organisationer har satt sig i samma omöjliga sits är ingen anledning för idrottsrörelsen att inte agera.

Målet bör vara att inga beslutsprocesser skall ta mer än 6 månader inklusive eventuella utredningar. 

Det innebär självfallet att de demokratiska besluten måste vara mer strategiska och principiella medan den professionella organisationen får ökad makt.

I normalfallet skulle jag se det som en försvagning av demokratin, men på föreningsnivån har demokratin redan slutat fungera då för få går på ett årsmöte. Har demokratin slutat fungera på den lägsta nivån kan den definitionsmässigt aldrig fungera på de högre nivåerna. Det är tyvärr inte längre ett problem. Tyvärr då en icke fungerande demokrati innebär att den ideella idrottsrörelsen har tappat en del av sin legitimitet. 

Låt oss börja diskutera de här frågorna innan det är försent.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.