Vilket värde får svensk idrott?
Med ett antal okända faktorer när det gäller samhällsutvecklingen och en ökande hastighet på beteendeförändringar blir våra demokratiska modeller till slut farliga.
I en tid då allt annat förändras. – När slutar modellen för idrotten att fungera?
2007 lanserades den första smarta telefonen. Det är tio år sedan. Den har förändrat vårt beteende dramatiskt.

Swish, Pokemon Go, mobilt bankid, Samsung Pay med mera har bara några år bakom sig men har redan passerat långt över 50 procent av befolkningen.
E-handel som lanserades 1996 passerade enstaka procent av befolkning för sju år sedan. Idag e-handlar långt över hälften av befolkning och någonstans mellan första juli 2017 och Black Friday i november passerades ”Peak Butik” och vi ser redan tomma ytor i mer perifera shoppingcenter.
Nu rullar självstyrande bilar såväl i Göteborg som i flera andra länder och förarlösa bussar i Kista.
Vi årsrika med perspektiv på 60-70-tal inser att halveringstiden för perioden då +50 procent av befolkningen ändrat beteende blir kortare och kortare.
Riktigt hur lång den är vet vi inte, vi vet bara att halveringstiden förkortas och att nästa steg är fem år eller 2,5 år. Vi vet inte vilket.
Om vi nu bortser från det mycket obehagliga i tanken att vare sig stora företag, våra demokratiska organisationer som riksdag och regering eller våra myndigheter klarar den här omställningen utan bara fokuserar på hur vår demokratiska idrottsrörelse ser ut så blir man mörkrädd.
En lång, lång, väg till målet
Hur ser då Idrottsrörelsens förmåga att agera ut?
Grunden är att Kalle (oftast en vit medelålders heterosexuell kristen man) en vacker dag skickar in en motion till sin förening om något han ser som utveckling. X månader senare har förening årsmöte och om Kalles motion går igenom skickas den till distriktet som sedan skickar den till förbundet som skickar den till RF som vid sina möten vartannat år beslutar om en utredning för beslut på nästa Riksidrottsmöte två år senare men genomförande minst ett år efter det.
Någon som tror att Steve Jobs skulle gjort Apple till världens högst värderade företag om han kört den här modellen?
Stadgar från 1904…
Jag kan bli varm i själen när jag läser RFs normalstadga som i stora delar är samma som 1904. Grunden var att agera för andras bästa. Min far var modellen för hans generation av föreningsmodellen som la egna pengar och egen tid för att utan tanke på egna fördelar vilja lämna en bättre förening till nästa generation.
Jag är å andra sidan krass nog för att inse att min förhoppning om en framgångsrik idrottsrörelse inte kan baseras på att den bara fattar rätt beslut när den har tur.
Det är den trista konsekvensen om vi förändrar våra beteendemönster på mindre än 2,5 år med dagens modell för hur vi fattar beslut.
För att då travestera salig Tage Danielsson i en sketch om Stetsonhattar på temat ”om man nu inte vill lägga sig ner och dö när man fyller 35 vad gör man då?" – I sammanhanget bör nämnas att skribenten bär Stetsonhatt till rock mellan oktober och april. Skulle gärna ha en Borsalino men de är svåra att finna och mycket dyra.
Vi kör inte längre T-Ford
Min mycket enkla poäng är att i vårt smartphonesamhälle kan vi inte ha en beslutsmodell från T-Fordssamhället.
Dagens beslutsmodeller från början på 1900 talet inom hela idrottsrörelsen har blivit direkt skadliga. Lika farligt är den introverta modellen i ett samhälle där bara ett extremt utifrån och in tänkande fungerar. Stora delar av idrottsrörelsen har inte ens ett inifrån och ut tänkande utan ett renodlat inifrån och in. Dvs man tror man lever helt oberoende av samhället.
En åsikt som vi för dryga 20 år sedan fick tydliggjort i Bosmandomen där företrädare för idrotten såg det som självklart att de skulle ha rätt till en slaveriliknande modell utifrån tesen att idrotten var en egen, av samhället helt oberoende rörelse, som definitionsmässigt bara kunde vara god.
Att våra myndigheter och de större företagen såväl som andra organisationer har satt sig i samma omöjliga sits är ingen anledning för idrottsrörelsen att inte agera.
Målet bör vara att inga beslutsprocesser skall ta mer än 6 månader inklusive eventuella utredningar.
Det innebär självfallet att de demokratiska besluten måste vara mer strategiska och principiella medan den professionella organisationen får ökad makt.
I normalfallet skulle jag se det som en försvagning av demokratin, men på föreningsnivån har demokratin redan slutat fungera då för få går på ett årsmöte. Har demokratin slutat fungera på den lägsta nivån kan den definitionsmässigt aldrig fungera på de högre nivåerna. Det är tyvärr inte längre ett problem. Tyvärr då en icke fungerande demokrati innebär att den ideella idrottsrörelsen har tappat en del av sin legitimitet.
Låt oss börja diskutera de här frågorna innan det är försent.
Mest lästa just nu
Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.
AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.
Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.
Djurgårdens ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar
Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,
formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen upp med bilder från Indy 500.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar