Svensk Idrott och revolten har mycket gemensamt.
Vi har alla sett den fantastiska bilden från revolten i Iran på den unga kvinnan som viftar med sin avtagna slöja. Ett stort antal döda och 2700 gripna är effekten så här långt. Det ser ut som den teokratiska regimen lyckats slå ner revolten med brutala metoder.

Men är man beredd att dö för rätten att vägra bära slöja så är slöjan som verktyg för förtryck bevisad.
Slöjan är ett sätt att objektifiera kvinnan/flickan som underställd mannen. Allt i linje med vad islamister, primärt med Salafistisk eller Wahabistisk syn på islam driver.
Koppling till hedersvåld
På Riksidrottsmötet i Karlstad i våras beslutade RF att godkänna Basketförbundets motion om att utreda och till RIM 2019 föreslå policy för hur idrotten ser på religiösa symboler.
Utöver att en tredjedel av morden på kvinnor i Sverige har en koppling till hedersvåld där vägran att bära slöja ofta är utlösande så har vi +120.000 primärt unga kvinnor/flickor som lever i hedersförtryck. Mord, misshandel och psykisk tortyr är ingredienser tillsammans med tvångsäktenskap och könsstympning. Slöjan är ett sätt att acceptera att man är mindre värd. Tyvärr ofta ett sätt att genom underkastelse undvika att bli dödad eller misshandlad. Den är ingen garanti för att undvika tvångsäktenskap, snarare tvärtom.
RF har en välgrundad jämställdhetspolicy som självklart går ut på att flickor och pojkar skall ges likabehandling och ses som jämställda. Att tillåta objektifiering av flickor är självfallet totalt motstridigt RF:s jämställdhetspolicy.
Stänger ute flickor
FNs barnkonvention är kristallklar. Barn under 12 får inte utsättas för religiös påverkan (som slöjan är) och barn mellan 12 och 18 skall ha samtyckesrätt. Regeringen vill införa barnkonventionen till svensk lag.
Trots ovanstående så får jag signaler om att RF tänker föreslå att tillåta slöja på barn med motiveringen att man annars stänger ute flickor från idrotten. Motiveringar omfattar också samhällsskadliga ord som identitetspolitik och intersektionalitet. Begrepp som har samma vetenskapliga grund som den ”genusvetenskap” som Norge vägrar ge bidrag till.
Fakta som att de hedersförtryckta redan är utestängda räknas inte som argument. Klanäldsten har av naturliga skäl svårt att se ett värde med idrotten för flickor eftersom han inte heller ser ett värde med utbildning av någon som skall sköta hemmet och barnen och i övrigt lyda sin man som är familjens överhuvud.
Idrotten agerar ensamt
Det blir tufft för idrottsrörelsen att agera ensamt på detta område då stödet till islamisterna kommer från såväl skolan som accepterar slöja på yngre och yngre barn och flertalet av de politiska partierna. Att inte C-kvinnorna och de som kallar sig liberalerna fattade andra beslut än att bejaka slöjan på sina kongresser stör mig fortfarande.
Ett förslag inför RIM 2019 som är hållbart är att Idrotten genom att förbjuda slöja för barn upp till 18 år för både träning och tävling skall bli en förebild som aktivt skall påverka politiker och myndigheter för att förbjuda slöja i skolan. Skälen är goda med hedersförtryck, FNs barnkonvention och idrottens jämställdhetspolicy.
För den ännu stora grupp sekulära muslimer är det viktigt att förbjuda slöja så att dessa föräldrar kan känna sig trygga att skicka sina flickor till idrotten och veta att här finns normer och värderingar som ser dem som jämställda.
Slöjan hör inte hemma i idrott
De här flickorna som via goda skolresultat kan skapa egen frihet är den grupp som är viktigast för en fungerande integration. Vi måste ge dem möjlighet att bli förebilder för sina förtryckta kamrater.
Slöjan blir ett klädesplagg först när ingen dödas, fängslas eller misshandlas för att de inte bär den.
Låt oss stödja revolten i Iran såväl som de kvinnor som upplevt hedersförtrycket och nu kämpar emot det som Sara Mohammad, Amineh Kabaveh, Gulan Avci, Nalin Pekgul och Hanna Gadban och alla deras medsystrar. De har inte fel när de bekämpar slöjan och islamisterna.
Slöjan hör inte hemma hos en jämställd svensk idrottsrörelse.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0 till 12,0 procent.
Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.