Svensk Idrott och revolten har mycket gemensamt.

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi har alla sett den fantastiska bilden från revolten i Iran på den unga kvinnan som viftar med sin avtagna slöja. Ett stort antal döda och 2700 gripna är effekten så här långt. Det ser ut som den teokratiska regimen lyckats slå ner revolten med brutala metoder.

Men är man beredd att dö för rätten att vägra bära slöja så är slöjan som verktyg för förtryck bevisad.

Slöjan är ett sätt att objektifiera kvinnan/flickan som underställd mannen. Allt i linje med vad islamister, primärt med Salafistisk eller Wahabistisk syn på islam driver.

Koppling till hedersvåld

På Riksidrottsmötet i Karlstad i våras beslutade RF att godkänna Basketförbundets motion om att utreda och till RIM 2019 föreslå policy för hur idrotten ser på religiösa symboler.

Utöver att en tredjedel av morden på kvinnor i Sverige har en koppling till hedersvåld där vägran att bära slöja ofta är utlösande så har vi +120.000 primärt unga kvinnor/flickor som lever i hedersförtryck.  Mord, misshandel och psykisk tortyr är ingredienser tillsammans med tvångsäktenskap och könsstympning. Slöjan är ett sätt att acceptera att man är mindre värd. Tyvärr ofta ett sätt att genom underkastelse undvika att bli dödad eller misshandlad. Den är ingen garanti för att undvika tvångsäktenskap, snarare tvärtom.

RF har en välgrundad jämställdhetspolicy som självklart går ut på att flickor och pojkar skall ges likabehandling och ses som jämställda. Att tillåta objektifiering av flickor är självfallet totalt motstridigt RF:s jämställdhetspolicy.

Stänger ute flickor

FNs barnkonvention är kristallklar. Barn under 12 får inte utsättas för religiös påverkan (som slöjan är) och barn mellan 12 och 18 skall ha samtyckesrätt. Regeringen vill införa barnkonventionen till svensk lag.

Trots ovanstående så får jag signaler om att RF tänker föreslå att tillåta slöja på barn med motiveringen att man annars stänger ute flickor från idrotten. Motiveringar omfattar också samhällsskadliga ord som identitetspolitik och intersektionalitet. Begrepp som har samma vetenskapliga grund som den ”genusvetenskap” som Norge vägrar ge bidrag till.

Fakta som att de hedersförtryckta redan är utestängda räknas inte som argument. Klanäldsten har av naturliga skäl svårt att se ett värde med idrotten för flickor eftersom han inte heller ser ett värde med utbildning av någon som skall sköta hemmet och barnen och i övrigt lyda sin man som är familjens överhuvud.

Idrotten agerar ensamt

Det blir tufft för idrottsrörelsen att agera ensamt på detta område då stödet till islamisterna kommer från såväl skolan som accepterar slöja på yngre och yngre barn och flertalet av de politiska partierna. Att inte C-kvinnorna och de som kallar sig liberalerna fattade andra beslut än att bejaka slöjan på sina kongresser stör mig fortfarande.

Ett förslag inför RIM 2019 som är hållbart är att Idrotten genom att förbjuda slöja för barn upp till 18 år för både träning och tävling skall bli en förebild som aktivt skall påverka politiker och myndigheter för att förbjuda slöja i skolan. Skälen är goda med hedersförtryck, FNs barnkonvention och idrottens jämställdhetspolicy.

För den ännu stora grupp sekulära muslimer är det viktigt att förbjuda slöja så att dessa föräldrar kan känna sig trygga att skicka sina flickor till idrotten och veta att här finns normer och värderingar som ser dem som jämställda.

Slöjan hör inte hemma i idrott

De här flickorna som via goda skolresultat kan skapa egen frihet är den grupp som är viktigast för en fungerande integration. Vi måste ge dem möjlighet att bli förebilder för sina förtryckta kamrater.

Slöjan blir ett klädesplagg först när ingen dödas, fängslas eller misshandlas för att de inte bär den.

Låt oss stödja revolten i Iran såväl som de kvinnor som upplevt hedersförtrycket och nu kämpar emot det som Sara Mohammad, Amineh Kabaveh, Gulan Avci, Nalin Pekgul och Hanna Gadban och alla deras medsystrar. De har inte fel när de bekämpar slöjan och islamisterna.

Slöjan hör inte hemma hos en jämställd svensk idrottsrörelse.

Dan Persson​

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

I oktober balanserade Östersunds FK i Superettan på konkursens brant. Föreningen hade en skatteskuld på 3 miljoner kronor som förföll till omedelbar betalning. Ordföranden  Anders Cederberg vädjade i media om stöd.

Ett fristående bolag, Östersunds Transferintressenter AB, privatpersoner samt Englands-proffset Ken Sema skyndade till undsättning och säkrade skatteskulden, och mer än så. Totalt förstärktes kassan med 4,7 miljoner kronor.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Det finns ingen annan sport där Sverige dominerar lika mycket som i innebandy. Nu är det dags igen. Av 14 världsmästerskap har Sverige vunnit 10 och tagit silver i de fyra övriga mästerskapen. I Malmö är spelas det 19;e världsmästerskapet. Bara guld gäller för Sverige som också är storfavorit..

Världsmästerskapet blir det första på hemmaplan för herrlandslaget sedan Göteborg 2014. Sverige inledde med att krossa Slovakien med 12-4 när inför en storpublik om 6032 mestadels gulklädda åskådare. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Ulla Andersson köpte en prenumeration på Joyna – ett digitalt lotteri från ideella Folkspel – och vann 100 000 kronor. En likadan summa tillfaller Ulricehamnbygdens Ridklubb.

– Nu blir det en ny häst till vår verksamhet, säger Anna Castanius, styrelsemedlem och lotteriansvarig i föreningen.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.