ATG levererar rekord på konstig marknad
Så här nio månader innan vi får en licensmarknad är ATG:s bokslut bara att gratulera. Man bevarar sin marknadsandel i den hårdaste konkurrens som spelmarknaden någonsin utsatts för. Bolaget har koll på kostnader och man kan skicka mer pengar till sina ägare inom hästsporten.
De investeringar jag ser som livsviktiga finns med som ökade kostnader/värden. Vi behöver inte orda så mycket om ATG:s bokslutsrapport. Dippen i Q4 beror på en lördag mindre. Större är det inte.
Ändå bara en hobby
Det grundläggande problemet kvarstår, Hästägarna som ser till att det finns objekt att spela för tjänar ca 30 procent av vad de betalar. Hästsporten är en hobby och även om några få kan tjäna miljoner är bästa sättet att skapa en liten förmögenhet genom att äga travhästar att börja med en stor förmögenhet.
Den här anomalin finns på flera områden inom idrotten. De som anordnar spel tjänar mer än de som ser till att det finns något att spela på.
Sen är det så här nio månader innan vi får en omreglerad marknad dags att börja reflektera.
Måste bli fler spelare
Den kanske viktigaste siffran i ATG:s rapport finns inte i resultaträkningen, den handlar om att man ökar antalet spelare. Lotteriinspektionens årsrapport pekar på att vi har färre spelare, dvs ökningen av branschen är färre som spelar mer. Att vara så attraktiv som ATG nu bevisar är styrka. Här ligger ett stort ansvar på ägarna i Svensk Travsport att leverera attraktiva event. De pengar de nu får bör användas till utvecklingen för att den vägen säkra mer pengar till hästägarna i framtiden.
Sen är det några tillkommande kommentarer. 2019 skall ATG betala hälften så mycket i spelskatt. På poolspelen, dvs min och svågerns V75a varje vecka är det ren vinst. På odds-spelen kan man nog behålla hälften. Samtidigt så kommer konkurrensen att hårdna än mer.
Vi lever fortfarande i osäkerhet om travet får rätt att ta betalt av andra spelbolag som vill spela på hästar. Vi tror det blir så, men jag vill avvakta tills det finns en gällande lagstiftning innan jag ropar hej.
Rekordår trots allt
Men ATG levererar ett rekordår 2017 och det i en hårdare konkurrens än någonsin tidigare både från andra spelaktörer men också från övriga delar av upplevelseindustrin.
Sen föreligger stora utmaningar framåt i tid. Åldern på kunderna måste ned och för de yngre som har växt upp med förströelser via datorn är steget till att spela på travet längre vilket också Lotteriinspektionens årliga rapport tydligt visar. Okulärbesiktning av de som befinner sig på den lokala spelbutiken på lördagar hamnar på +65.
Satsningen på bättre service och tekniska lösningar för de som spelar andelsspel är helt rätt och bör fortsätta. Trav är roligare tillsammans.
Hanteringen av de fysiska ombuden blir ett problem när spelet mer och mer övergår till e-kanaler. Omregleringen lär påskynda den här förändringen om Digitaliseringen lär inte stanna av.
Men bokslutsrapporten visar tydligt att ATG både kan och vill.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar