ATG levererar rekord på konstig marknad

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så här nio månader innan vi får en licensmarknad är ATG:s bokslut bara att gratulera. Man bevarar sin marknadsandel i den hårdaste konkurrens som spelmarknaden någonsin utsatts för. Bolaget har koll på kostnader och man kan skicka mer pengar till sina ägare inom hästsporten.

Foto: Noella Johansson / TT

De investeringar jag ser som livsviktiga finns med som ökade kostnader/värden. Vi behöver inte orda så mycket om ATG:s bokslutsrapport. Dippen i Q4 beror på en lördag mindre. Större är det inte.

Ändå bara en hobby

Det grundläggande problemet kvarstår, Hästägarna som ser till att det finns objekt att spela för tjänar ca 30 procent av vad de betalar. Hästsporten är en hobby och även om några få kan tjäna miljoner är bästa sättet att skapa en liten förmögenhet genom att äga travhästar att börja med en stor förmögenhet.

Den här anomalin finns på flera områden inom idrotten. De som anordnar spel tjänar mer än de som ser till att det finns något att spela på.

Sen är det så här nio månader innan vi får en omreglerad marknad dags att börja reflektera.

Måste bli fler spelare

Den kanske viktigaste siffran i ATG:s rapport finns inte i resultaträkningen, den handlar om att man ökar antalet spelare. Lotteriinspektionens årsrapport pekar på att vi har färre spelare, dvs ökningen av branschen är färre som spelar mer. Att vara så attraktiv som ATG nu bevisar är styrka. Här ligger ett stort ansvar på ägarna i Svensk Travsport att leverera attraktiva event. De pengar de nu får bör användas till utvecklingen för att den vägen säkra mer pengar till hästägarna i framtiden.

Sen är det några tillkommande kommentarer. 2019 skall ATG betala hälften så mycket i spelskatt. På poolspelen, dvs min och svågerns V75a varje vecka är det ren vinst. På odds-spelen kan man nog behålla hälften. Samtidigt så kommer konkurrensen att hårdna än mer.

Vi lever fortfarande i osäkerhet om travet får rätt att ta betalt av andra spelbolag som vill spela på hästar. Vi tror det blir så, men jag vill avvakta tills det finns en gällande lagstiftning innan jag ropar hej.

Rekordår trots allt

Men ATG levererar ett rekordår 2017 och det i en hårdare konkurrens än någonsin tidigare både från andra spelaktörer men också från övriga delar av upplevelseindustrin.

Sen föreligger stora utmaningar framåt i tid. Åldern på kunderna måste ned och för de yngre som har växt upp med förströelser via datorn är steget till att spela på travet längre vilket också Lotteriinspektionens årliga rapport tydligt visar. Okulärbesiktning av de som befinner sig på den lokala spelbutiken på lördagar hamnar på +65.

Satsningen på bättre service och tekniska lösningar för de som spelar andelsspel är helt rätt och bör fortsätta. Trav är roligare tillsammans.

Hanteringen av de fysiska ombuden blir ett problem när spelet mer och mer övergår till e-kanaler. Omregleringen lär påskynda den här förändringen om Digitaliseringen lär inte stanna av.

Men bokslutsrapporten visar tydligt att ATG både kan och vill.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.