När handskar och vantar blir en ljudmaskin
Hade förmånen att vara i Östersund och få se ÖFK möta Arsenal torsdag kväll. Matchen har ni säkert läst om på sportsidor där de som förstår fotboll skriver. Här tänkte jag försöka skapa ett perspektiv på samhällsnyttan från en väldigt häftig upplevelse.
Ljudet från 8000 människor som klappar med handsk och vantbeklädda händer är en ljudkuliss som i sig beskriver att det var något unikt vi fick uppleva.
Största katalysatorn för intäkter
Det började redan på planet till Östersund när flygvärdinnan bytte till engelska när hon insett att det var språket för dagen. Alla de tillresta som spenderade pengar på mat, dryck, hotell, taxi med mera skapar skatteintäkter som borde räcka till subventionen av ett par tusen operabesök så först har vi eventet som en kassako för samhället. Idrotten är genomgående en stor, förmodligen den största katalysatorn för intäkter till besöksnäringen och den har väsentligt högre andel skatter än tillverkningsindustri.
Det är enkelt, korrekt och faktabaserat att påstå att ÖFK på två år har gett Östersund som stad och kommun mer positiv media än man samlat ihop sedan 1645 när Jämtland blev svenskt. Värdet på den mediabild som ÖFK gett Östersund är svår att beräkna, den modell som normalt används (vad hade motsvarande annonsutrymme kostat) hamnar på miljardbelopp.
I en tid när lokala media når 16 procent av de under 40 (Mediautredningen 2016 års siffra, nu är det värre) så är behovet av det kitt som håller ihop ett samhälle och skapar tillhörighet större än någonsin. Det är en fråga om demokrati och tillit. Som läget är just nu så är ÖFK bäst i landet på detta. Sen kan Växjö Lakers, Färjestads BK, Luleå Hockey ligga på samma nivå över tid men just nu är ÖFK inte bara ett fotbollslag, man är tillhörighet och stolthet för en region.
Utöver de demokratiska värdena som är enorma på ett område där politiker saknar verktyg så skall det utifrån olika forskningsrapporter ge en positiv effekt på tillväxt. För Jämtland är 0,1 procent ca 50 miljoner per år i nya pengar, säg 0,3 som effekt i stolthet energi, tillhörighet som ÖFK skapar så handlar det om stora pengar.
Försumbara kommunkostnader
De små belopp i arenainvesteringar som kommunen betalar är i de här sammanhangen helt försumbara. Skulle ÖFK skicka en faktura på det ÖFK har skapat i exponering, mediabild, attraktivitet på 200 miljonertill kommunen så skulle det vara billigt jämfört med alternativkostnaden.
Sen tror jag ÖFK har skapat så mycket mer än det ovanstående mera pekuniära. ÖFKs kulturella engagemang är ingen gimmick. Det är på riktigt och en bärande del av hur man lyfter misslyckade spelar till nivåer de inte visste de kunde hantera. ÖFKs mediala talang bör vara ett föredöme för övriga klubbar. Värdet för svensk fotboll att någon 2018 bevisar att pojkdrömmarna från Åshöjden faktiskt finns på riktigt är enormt.
Nu krävs det omöjliga underverk för att ÖFK skall gå vidare, de har levererat mer än vad någon kunde begära så de skall börja fundera på nästa äventyr. Dvs skapa en långsiktig plan med nytt europaspel om två-fem år. Idrottens förbannelse är cyklerna, men ÖFK har överleverat så länge att de klarar ställa om.
Alla vi som läst engelska tidningar inser allt ovanstående. Det intressanta är att det är ett nytt tänk som är grunden till framgång. Den signalen bör hela svensk elitidrott ta till sig. Det är såna som Daniel Kindborg i ÖFK men även nytänkare som Oskar Kotsalainen i Kungsholmen Basket som på några få år blivit landets tredje största basketklubb, vi skall ha som förebilder för att klara oss i en mördande konkurrens om människors fritid.
Potter en trollkarl
Men oavsett resultat så har ÖFK gjort en fantastisk resa. Det som jag inte förstår men förmodligen är det mest fantastiska är hur Potter fått människor som inte lyckats i sin tidigare miljö att växa. Vet inte hur man värderar det.
Trots det förväntade resultatet har Östersund som kommun, Jämtland som län, befolkningen där och svensk idrott alla skäl att säga tack.
För mig som alltid varit lite eljest och är född och uppväxt där ordet används finns det också skäl att säga tack.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.